Faunistik
Kursen behandlar de viktigaste djurgrupperna i Mellansverige. Du får lära dig att utan hjälpmedel identifiera ett antal av de vanligaste arterna av fåglar, däggdjur, kräldjur, groddjur och fiskar samt att känna igen de större evertebratgrupperna. Dessutom får du med hjälp av bestämningslitteratur träna identifiering av både evertebrater och vertebrater.

Förutom kunskap om arter och djurgrupper ingår även inventeringsmetodik och fältövningar där vi provar på olika inventeringsmetoder. Kursen ingår i kandidatprogrammen i biologi, biogeovetenskap, marinbiologi och i ämneslärarprogrammet för blivande biologilärare, men kan i mån av plats också läsas som fristående kurs. Kursen ges dels under sommarterminen och i början av höstterminen.
-
Kursupplägg
Kursen går i två omgångar, under sommarterminen och i början av höstterminen.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, gruppundervisning, bestämningsövningar på lab, gruppuppgifter med redovisningar samt exkursioner. I kursen ingår normalt fem dagars fältvistelse på Tovetorps forskningsstation i Sörmland, men under 2021 kommer vi pga. pandemin anpassa oss efter universitetets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minimera smittspridningen. Vi planerar därför för en vanlig kurs, men beroende på utvecklingen under våren kan vi behöva anpassa kursen. Detta kan i det mest allvarliga scenariot betyda att i stort sett all undervisning genomförs på distans där dator, läsplatta eller liknande med internetuppkoppling, mikrofon och högtalare behövs för att följa undervisningen (via Zoom-föreläsningar, digitala uppgifter på Athena (undervisningsplattformen) och eventuella fältvistelser i Stockholmsområdet).
Förväntade studieresultat
Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten 1) kunna bestämma de viktigare djurgrupperna i den mellansvenska faunan utan hjälpmedel 2) kunna bestämma svenska djur med bestämningslitteratur 3) visa förmåga att hitta och samla in organismer i fält samt preparera dem för beskrivande undersökningar och 4) kunna tillämpa sina kunskaper genom att utföra en enkel faunistisk inventering.
Examination
Examinationen sker genom skriftliga prov.
Examinator
Cecilia Kullberg
E-mail: cecilia.kullberg@zoologi.su.se
Tel: +46 8 16 4713
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.Bestämningslitteratur finns på lab och kompendier kommer att delas ut på föreläsningarna. Vid eventuell online-undervisning kommer digitala resurser att finnas på Athena och bestämningsliteratur som finns tillgänglig online kommer att användas.
-
Kursrapporter
-
Mer information
Tovetorp
Inför fältvistelsen på Tovetorps fältstation i Södermanland: kostnad för vistelsen (kost och logi) är 650 kr, betalas in på pg. 5050-0206. Vid betalning, ange 4946017/460/3322 och ditt namn i meddelanderutan. Betalas innan fältvistelsen!
Notera att Tovetorpsmomentet eventuellt kan ersättas med andra uppgifter i fält under 2021 beroende på pandemin, och i så fall behöver ingen betalning ske!
-
Kontakt
Studentexpedition- Besöksadress
Arrheniuslaboratoriet, rum E315
Svante Arrhenius väg 20C
- Vänd dig hit med frågor om:
-registrering
-tentautlämning
-intyg
-mycket mer
- Mottagningstider
Mån-fre: 10.00-12.30
- Telefontider
Mån-fre: 10.00-12.30
- Avvikande mottagningstider
Kortade öppettider med anledning av Corona
Studievägledning grundnivå- Lisa Weingartner
- elisabet.weingartner@su.se
- 08-16 40 70
- Besöksadress
Arrheniuslaboratoriet, Rum E311
Svante Arrhenius väg 20 C
- Vänd dig till mig om du:
-vill ha hjälp med att välja kurser
-vill diskutera karriärmöjligheter
-har problem med dina studier
- Mottagningstider
Enligt överenskommelse
- Telefontider
Mån-fre: 10.00-12.00