Kandidatprogram i konstvetenskap
Här får du en mångsidig utbildning i konstvetenskap, där breddningskurser inom kulturarvsstudier och curating kombineras med fördjupade studier i konstvetenskapliga praktiker.
Kombinationen av studier i dessa ämnen skapar unika förutsättningar att utforska historiska, aktuella och framtida kunskaps- och forskningsfrågor. Programmet är utformat så att det konstvetenskapliga huvudämnet naturligt integrerar med breddningsstudiernas innehåll och särart.
Utbildningen omfattar sex terminers heltidsstudier med möjlighet till 10 veckors praktik.
-
Programöversikt
År 1
Termin 1
Programmet startar med historisk och teoretisk kunskap om konstvetenskapens objekt från antiken till idag, samt färdigheter att tolka dessa objekt utifrån relevanta teorier och metoder.
Termin 2
Konstvetenskap I: Visuella studier, 30 hp
Du lär dig analysen av dagens analoga och digitala bildkulturer med förankring i de konsthistoriska kunskaper, metoder och teorier som förvärvats under första terminen och särskilda fokusområden i bilders exponeringsformer, intermedialitet samt bildbruk.
År 2
Termin 3
Här ges möjlighet till fördjupning inom ämnet och du skriver en kortare självständig uppsats.
Termin 4
Tillsammans: projektkurs i konst och curating, 15 hp
Genom praktiskt curatoriellt arbete förankrar kursen forskning, teori och metodologi kring curatoriell praktik. Detta sker genom genomförandet av ett projekt i samarbete med en extern partner.
Konstvetenskapliga praktiker, 15 hp
En introduktion till olika arbetsområden utanför akademin som kan vara aktuella för en konstvetare, på exempelvis museer, i den offentliga sektorn, inom publicering eller andra områden.
År 3
Termin 5
Praktik alternativt valbara kurser, 15 hp
Under den femte terminens andra del kan studenten välja att läsa valbara kurser om 15 hp, eller genomföra en praktikperiod om 15 hp på till exempel en konstinstitution, ett galleri eller ett museum.
Kritiska kulturarvsstudier, 15 hp
I den här kursen får du undersöka, problematisera och kritiskt reflektera över produktion, spridning och användning av föreställningar, representationer och materialiseringar av kulturarv.
Termin 6
Konstvetenskap – kandidatkurs, 30 hp
Här skriver du ditt examensarbete, din kandidatuppsats.
-
Så ansöker du
Du anmäler dig via antagning.se.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Hur är det att studera konstvetenskap, egentligen?
Funderar du också på hur samtidskonsten egentligen mår idag? Vill du veta mer om utbildningen, varför byggnaderna på campus ser ut som de gör, eller veta mer allmänt om universitetsstudier – se filmen med vår student Otto! (från 2021)
Möt våra lärare
Konstvetenskap passar både den som är intresserad av historien och av samtiden,
och är en rolig och stimulerande ögonöppnare till hur vi påverkas av konstverk, byggd miljö och visuell kultur.Catharina Nolin är professor och undervisar i konstvetenskap.
Catharina Nolin. Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet–När du studerar konstvetenskap får du lära dig att se stadens rum, som gator, platser, byggnader, att se hur de har utvecklats och förändrats historiskt, och relatera dem till de människor som använder dem. Mycket av undervisningen sker på museer, i kyrkor, vid byggnader och i offentliga miljöer.
–Genom att läsa konstvetenskap lär du dig tolka konstverks betydelser i ett historiskt perspektiv och idag. Du övar upp din förmåga att se, att betrakta konstverk och visuell kultur. Konstvetenskap täcker in i princip allt från antiken till samtiden: målningar, skulpturer, fotografier, byggnader,
trädgårdar, reklambilder, skivomslag, och konceptkonst.
Möt våra alumner
Cecilia Berggren är specialist på Stockholms Auktionsverk. Hon har en masterexamen i litteratur- och konstvetenskap.
–Jag har tidigare arbetat inom olika delar av konstvärlden: dels på galleri, inom konsthandel och även som frilansande guide.
–Under mina år på SU studerade jag litteraturvetenskap samt konstvetenskap med breddningsämnen inom projektledning, modevetenskap samt en termin i Rom på Svenska Institutet för klassiska studier.
Martin Romatowski har en masterexamen i konstvetenskap och har läst hela sin utbildning vid Institutionen för kultur och estetik. I höst påbörjar han en doktorandtjänst vid universitetet i Oslo.
–Tanken var från början att läsa grundkursen under en termin, men konstvetenskapen visade sig vara så otroligt kul och rätt att jag knappt fem år senare hade en masterexamen i ämnet, säger han.
-
Arbetsmarknad och karriär
Programmet ger kompetens och behörighet för vidare studier på avancerad nivå i konstvetenskap, kulturarvsstudier och curating, och/eller förbereder för yrkesarbete inom kultursektorn och visuell kommunikation, såsom curator, intendent, museivärd eller antikvarie.
-
Kontakt
Studievägledare Konstvetenskap och KulturarvsstudierRichard CarlsénStudievägledare Konstvetenskap och Kulturarvsstudier
- Besöksadress
Manne Siegbahnhusen, hus A
Rum: 255
Frescativägen 24F
- Mottagningstider
Besök efter överenskommelse
Studieadministratör Konstvetenskap- Besöksadress
Manne Siegbahnhusen, hus A
Rum: 213
Frescativägen 24E
- Mottagningstider
Besök efter överenskommelse