Bilddidaktik för årskurs F-6
Den här fristående kursen vänder sig främst till dig som är verksam lärare och vill bli behörig att undervisa i bild i årskurs 1-6. Du kan också läsa kursen för att senare tillgodoräkna dig den inom ett lärarprogram.
Kursen behandlar bilden som kommunikativt verktyg. Du får arbeta med visuell kultur och bildens utveckling samt dess kommunikativa roll för individ, grupp och samhälle i förhållande till bildämnets didaktik. I kursen arbetar vi också med bildanalys och bildtolkning samt metoder, material och verktyg för bildframställning. Med utgångspunkt i grundskolans styrdokument behandlas planering och bedömning. Samtliga moment genomsyras av ett didaktiskt förhållningssätt i såväl praktiska som teoretiska moment.
För att kunna genomföra kursen och tillgodogöra dig kursens didaktiska innehåll är det bra att ha vissa kunskaper i de material och tekniker som används inom bildundervisning i grundskolan. Det krävs också att du har tillgång till material utifrån det centrala innehållet i grundskolans läroplan för bildämnet. Material tillhandahålls inte av universitetet.
- Du som redan har en lärarexamen och har behörighet att undervisa i årskurs 1-6, kan komplettera med den här kursen för att bli behörig att undervisa i bild i årskurs 1-6.
- Du som är intresserad av att undervisa i bildämnet kan läsa kursen och senare ansöka om att tillgodoräkna den inom lärarprogrammet. Kontakta gärna våra studievägledare om du har några frågor.
-
Kursupplägg
När kursen startat används Stockholms universitets nätbaserade lärplattform Athena för kursinformation, kursuppgifter och inlämningar.
Delkurser
Kursen består av sex delkurser:
- Bild och lärande, 3 hp
Delkursen behandlar bildskapande med material, verktyg och tekniker för två och tredimensionellt arbete samt digitalt bildberättande. Metoder och tekniker relaterade till gällande styrdokument för bildämnet kommuniceras med visuell digital teknik som pedagogiskt verktyg med syfte att planera för lärande. - Bildteori och visuell kommunikation, 4 hp
Delkursen behandlar bildspråk, bildtolkning och grundläggande bildanalytiska begrepp och teorier. Visuell kommunikation behandlas genom ett gestaltande bildarbete. - Projektarbete med ämnesdidaktisk reflektion, 8 hp
Delkursen behandlar lärprocesser i gestaltande arbete ur ett ämnesdidaktiskt perspektiv. - Visuell kultur, 3 hp
Delkursen behandlar barn och ungas visuella kulturer. Delkursen innefattar ett gestaltande och undersökande bildarbete samt fördjupar förståelsen för olika genrer och behandlar grupptillhörighet, identitet, normer och stereotyper. - Bilddidaktik, 4 hp
Delkursen behandlar bildkommunikation med ämnesdidaktiskt perspektiv. - Pedagogisk planering med bedömning, 8 hp
Delkursen behandlar ämnesdidaktik, bedömning och pedagogisk planering.
Undervisning
Undervisningen består av nätbaserade föreläsningar, seminarier och gruppövningar.
Individuella muntliga och skriftliga presentationer samt deltagande i seminarier är obligatoriska inslag i kursen. Närvaro på all undervisning är obligatorisk.
Examination
Delkurs 1 examineras genom ett praktisk prov i form av skapande av tre olika digitala resurser/instruktionsfilmer.
Delkurs 2 examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift i form av ett PM och ett praktiskt prov i form av ett gestaltande arbete.
Delkurs 3 examineras genom hemtentamen, ett praktiskt prov i form av ett gestaltande arbete, samt ett praktisk prov i form av en processfilm av sitt gestaltande arbete.
Delkurs 4 examineras genom ett praktiskt prov i form av en audiovisuell gestaltning och en muntlig redovisning i form av ett gensvar på annan students audiovisuella gestaltning.
Delkurs 5 examineras genom hemtentamen och ett praktiskt prov i form av ett gestaltande arbete.
Delkurs 6 examineras genom hemtentamen.
Betygskriterier HVBFVI gäller från HT 2024 (547 Kb)
Examinator
- Bild och lärande, 3 hp
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Kursansvarig lärare
Catrin Björck, catrin.bjorck@su.seStudievägledning
studievagledning.did@su.seUtbildningsadministration
kursadmin.did@su.se