Att undervisa i samhällsorienterande ämnen för grundlärarutbildningen årskurs F-3
Kursen behandlar de samhällsorienterande ämnena utifrån begrepp och begreppsliga kontexter med grund i de vetenskapliga disciplinerna.
Skolans undervisning i samhällsorienterande ämnen för de lägre åldrarna har huvudsakligen en ämnesövergripande karaktär. Denna kurs genomförs därför med såväl ett tematiskt fokus som ett fokus på respektive ämne (historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap).
-
Kursupplägg
När kursen startat används Stockholms universitets nätbaserade lärplattform Athena för kursinformation, kursuppgifter och inlämningar.
Delkurser
Kursen består av fem delkurser:
- Geografi med ämnesdidaktik, 3 hp
- Historia med ämnesdidaktik, 3 hp
- Religionskunskap med ämnesdidaktik, 3 hp
- Samhällskunskap med ämnesdidaktik, 3 hp
- De samhällsorienterande ämnenas didaktik, 3 hp
De första fyra delkurserna behandlar relevant ämnesstoff för undervisning i de samhällsorienterande ämnena (historia, geografi, religionskunskap och samhällskunskap) i grundskolans lägre åldrar. Delkurserna ger även en orientering om motsvarande skolämnen och undervisningen i dessa ämnen. Utgångspunkten för delkurserna utgörs av elevers förmåga att förstå och använda begrepp. Centrala begrepp, modeller och teorier gestaltas via olika teman. Både ämnesinnehåll och temaområden ska ha kopplingar till grundskolans
kursplaner för år 1-3 och förskoleklass.Den femte delkursen behandlar didaktiska och ämnesdidaktiska perspektiv på undervisning och lärande. Utgångspunkt är teorier och forskningsresultat som berör frågor om undervisningens villkor, former och processer. Studenterna ska under delkursen utveckla förmågan att anpassa stoffet till aktuell elevgrupp, använda varierade arbetsformer och förstå hur undervisning, med utgångspunkt i styrdokument, kan stödja elevers läsförståelse och begreppsanvändning.
Undervisning
Undervisningen består av nätbaserade föreläsningar, seminarier och gruppövningar.
Individuella skriftliga inlämningsuppgifter och muntliga presentationer samt närvaro på seminarier är obligatoriska inslag i kursen.
Examination
Samtliga delkurser examineras genom skriftliga hemtentamina.
Betygskriterier HVF3FV gäller från HT 2023 (234 Kb)
Examinator
Bodil Kåks
Caroline Klintborg
Gunilla Granath Zillén -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Kursansvarig lärare
Bodil Kåks, bodil.kaks@su.seStudievägledning
studievagledning.did@su.seUtbildningsadministration
kursadmin.did@su.se