Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Straffprocess

Kursen Straffprocess syftar till att fördjupa studenternas kunskaper om straffprocessen på ett sätt som innebär en progression i förhållande till tidigare kurser på juristprogrammet.

straffrätt
Foto: Andrey Popov / Mostphotos

Straffprocess utgör en valbar specialkurs inom ramen för juristprogrammet vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.

Läs mer om Juristprogrammet vid Stockholms universitet.

Specialkursen Straffprocess bygger på casemetodik vilket innebär att studenterna arbetar med ett brottsmålscase under en hel termin, från brottsutredande åtgärder till domstolsprövning, med ett särskilt fokus på bevisrättsliga frågeställningar.

Under kursens första del fördjupas studenternas kunskap om den brottsutredande verksamheten och det praktiska genomförandet av en förundersökning. Studenterna förväntas bedriva brottsutredningar i realtid och utföra processhandlingar i tal och skrift. Arbetet slutredovisas genom ett antal fullständiga förundersökningsprotokoll. Förundersökningsprotokollen ligger sedan till grund för de rättegångsspel som genomförs under kursens andra del och som behandlar domstolsprövningen i brottmål. Inom ramen för rättegångsspelen förväntas studenterna, i olika roller, genomföra processhandlingar i tal och skrift.

Utöver att behandla straffprocessen utifrån olika yrkesgruppers perspektiv syftar även kursen till att belysa vikten av kunskap från andra vetenskapsområden av relevans för den straffprocessuella bevisprövningen. Studenterna ges en förståelse för straffprocessens samspel med andra vetenskaper och de metod- och tillämpningsfrågor som den externa kunskapsinhämtningen kan innebära för bevisprövningen under såväl förundersökningen som vid domstolsprövningen.

  • Kursupplägg

    Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).

    Vid sidan av kursplanen har kursföreståndarna satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen. 

    Kursbeskrivning (196 Kb)

    Observera att i fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.

    Observera att om du blir antagen till Straffprocess, 30 hp så kommer du att strykas från dina lägre prioriterade val av specialkurser i både A- och B-perioden. 
     

    Undervisning

    Undervisningen utgår från följande tre steg:

    Under bassteget ska den studerande, genom seminarier och tillhörande uppgifter/övningar, tillgodogöra sig grundläggande kunskaper om straffprocessens olika skeden. I detta ingår att den studerande tillgodogör sig kunskap om aktuell forskning inom andra vetenskapsområden av relevans för såväl förundersökningens bedrivande som domstolsprövningen. Seminarierna leds av representanter från rättsvetenskapen, andra vetenskapsområden samt praktiskt verksamma.

    Under tillämpningssteget, som bygger på casemetodik, ska den studerande omsätta teoretisk kunskap till praktik på ett sätt som visar förmåga till ett professionellt förhållningssätt. De studerande bedriver brottsutredningar i realtid och producerar därefter fullständiga förundersökningsprotokoll. Utförandet bygger på realistiska förutsättningar och studenterna förväntas utföra sina uppgifter på det sätt som en åklagare leder en verklig förundersökning. Dessa förundersökningsprotokoll utgör sedan underlag för kursens rättegångsspel där de studerande, i olika roller, ska genomföra processhandlingar i tal och skrift.

    Under fördjupningssteget förväntas den studerande författa två individuella promemorior som behandlar juridiska frågeställningar av relevans för straffprocessen. I detta steg ingår försvars- och oppositionsseminarier där varje studerande ska försvara sitt eget arbete samt opponera på en annan studerandes arbete. De studerande arbetar kontinuerligt med kamratfeedback på ett sätt som följer grundstrukturen för kursen Examensarbete varför momentet är förberedande för denna kurs.

    Examination

    Kursens förväntade studieresultat examineras genom:

    • obligatorisk aktiv närvaro vid undervisning,
    • processhandlingar och uppgifter i tal och skrift,
    • casegruppsarbetet,
    • granskning av förundersökningsprotokoll,
    • prestationer vid rättegångsspelet,
    • prestationer vid pläderingstillfället,
    • individuella promemorior,
    • prestationer vid oppositionsseminarierna, och
    • pedagogisk självreflektion.

    Examinator

    Simon Andersson
    Katrin Lainpelto
    Amanda Lublin

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Mer information

    Lärplattform

    Under kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.

    https://athena.su.se


    Utbildning vid Juridicum

    För allmän studieinformation och mer om institutionens utbud av specialkurser, besök Juridiska institutionens hemsida:

    Juridiska institutionen: Utbildning - Specialkurser

  • Kontakt

    Kurskontakt: 
    strp@juridicum.su.se  

    Kursadministratör: 
    Susanne Larsson

    Kursföreståndare: 
    Simon Andersson
    Katrin Lainpelto
    Amanda Lublin