Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Verkstad för litteratur: skrivandets och läsandets praktiker

Hur skapas litteratur? Finns det några knep och trick bakom det litterära verkets lockande yttre? Denna kurs undersöker skrivandet och läsandet som praktiker.

Reading by the Window, Hastings
Reading by the Window, Hastings , Lewis, Charles James (1830-92), English Christie's Images / Bridgeman Art Library / Universal Images Group

Kursen ägnas åt att studera det skönlitterära skrivandets och läsandets praktiker, som behandlas utifrån en uppsättning teman, såsom "Formfängelset och andra befriande litterära hinder", "Berättarteknikens verktygslåda" och "Översättningens problematiska möjligheter". Läsning av teoretiska och skönlitterära texter varvas med skrivövningar och diskussioner kring kurslitteraturen. Skrivövningar och diskussioner sker på ett diskussionsforum och modereras av ansvarig lärare för varje temablock, som också utarbetar de enskilda skrivövningarna och frågorna.

Information till antagna på sommarkursen 2022

Välkommen till oss – vi hoppas att du ska få en lyckad start och trivas. Det är några saker du behöver ordna innan din kurs börjar.

Registrering

Du måste registrera dig under kursens registreringsperiod för att behålla din plats på kursen. Den perioden är den 2 – 29 maj.

För att kunna webbregistrera dig måste du först aktivera ditt universitetskonto, det gör du på aktivera.su.se.

Till aktivera-sidan

Behöver du hjälp med att skapa ditt universitetskonto eller stöter på tekniska problem kan du kontakta Stockholms universitets IT-support via Serviceportalen.

Serviceportalen

Webbregistrera dig här

Om du har problem att registrera dig behöver du kontakta vår studentexpedition innan sista registreringsdag.

expedition.ike@su.se

Athena och kursmaterial

Kursen använder sig av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.

Studera med funktionsnedsättning

Vid Stockholms universitet är det viktigt att alla studenter ska ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Särskilt pedagogiskt stöd. Kontakta även studievägledaren i litteraturvetenskap i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisningen.

Särskilt pedagogiskt stöd

Kontakt

Om du har frågor är du välkommen att kontakta vår studentexpedition eller studievägledare. Deras kontaktuppgifter finns längre ner på den här sidan.

 • Kursupplägg

  Verkstad för litteratur är en distanskurs på halvfart, vilket innebär att undervisning och gemensamma diskussioner sker på vår kurssajt, Athena. För tillgång till Athena behöver du vara registrerad på kursen samt ha ett universitetskonto

  Gå kursen i sommar

  2022 går Verkstad för litteratur som sommarkurs. Den pågår från vecka 24, den 13 juni till och med vecka 33, den 19 augusti. Det är två veckors uppehåll, vecka 29 och 30.

  Undervisning

  Undervisning sker på distans genom skrivna föreläsningar, deltagande i av läraren modererat diskussionsforum och handledda skrivövningar. 

  Examination

  Kursen examineras genom skrivuppgifter och aktivt deltagande i diskussionerna.

  Examinator

  Sommaren 2022

  Daniel Pedersen

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

 • Kursrapporter

 • Mer information

  För dig som ska påbörja studier hos oss

  Viktig studieinformation (211 Kb)

 • Möt oss

  Möt våra lärare

  Daniel Pedersen
  Daniel Pedersen.

  Daniel Pedersen är lärare på kursen sommarterminen 2022. Han är lektor och forskare i litteraturvetenskap samt redaktör på Bokförlaget Faethon och på tidskriften Aiolos, Årets kulturtidskrift 2021. Daniel debuterade som skönlitterär författare sommaren 2021 med berättelsen Öppet vatten (Nirstedt/litteratur).

  –Under Verkstad för litteratur får du stifta bekantskap med det hantverk som det skönlitterära skrivandet innebär. Ur olika infallsvinklar fördjupar du dina teoretiska kunskaper i ämnet samtidigt som du praktiskt arbetar med olika skrivuppgifter.

  –Att lära sig mer om olika skrivtekniker gör dig till en bättre och mer uppmärksam läsare och att du på egen hand kan börja använda dem i ditt eget skrivande.

 • Kontakt

  Studievägledare Litteraturvetenskap och Lärarutbildningen
  Studentexpedition