Musikvetenskap - kandidatkurs
Musikvetenskap – kandidatkurs är en examensgivande kurs i ämnet.
Du fördjupar din kunskap om teori och metod inom det musikvetenskapliga fältet och får grundläggande kunskap om musikanalys. Genom ett skriftligt examensarbete får du tillfälle att fokusera och utveckla din ämneskompetens inom ett enskilt område, liksom din förmåga att bedriva forskningsliknande arbete.
-
Kursupplägg
Delkurser
Teori och metod, 7.5 hp
Delkursen syftar till att ge en orientering kring och förståelse för teoretiska och metodiska problem inom musikforskning. I kursen ingår övning i skriftlig och muntlig kritisk karaktäristik och diskussion av texter som representerar olika inom musikvetenskap och musikforskning tillämpliga teorier och metoder, jämte
tillämpningsövningar inom valda områden.Musikteori och musikanalys, 7.5 hp
Delkursen syftar till att ge en orientering kring och förståelse för samspelet mellan musikteori, tolkningsteori och musikanalys. I kursen ingår övning i skriftlig och muntlig kritisk karaktäristik och diskussion av texter som representerar sådana teorier och metoder som tillämpas i till exempel formell och hermeneutisk analys av musik, samt tillämpningsövningar inom valda områden.
Examensarbete, 15 hp
Delkursen innefattar arbete med och författande och försvar av ett skriftligt examensarbete. Seminarier om ämnesval och problemformulering, metodval, bibliografisk orientering, informationssökning i ett vetenskapligt sammanhang och disposition och genomförande av en vetenskaplig text ingår i undervisningen på detta moment. Kursen inkluderar ventilering av synopsis och preliminär version av examensarbetet, liksom övning och genomförande av opposition och muntligt försvar av en akademisk text. Slutligen framställning av ett abstract på svenska eller engelska.
Undervisning
Undervisning ges i form av föreläsningar, seminarier, handledning i grupp och individuell handledning. Föreläsningar, seminarier och grupphandledning har obligatorisk närvaro.
Examination
Kursen examineras så här:
- Teori och metod: hemtentamen
- Musikteori och musikanalys: hemtentamen
- Examensarbete: delkursen examineras genom ett skriftligt examensarbete, försvar av det egna examensarbetet, opposition på annan students examensarbete och framställning av ett abstract.
Examinator
Höstterminen 2023
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.En del av kurslitteraturen är tillgänglig elektroniskt, andra delar behöver du skaffa i fysisk form (köpa eller låna). Det senare gäller:
- Kvale, Steinar och Brinkmann, Svend (2014 el. senare). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.
- Lundberg, Dan & Ternhag, Gunnar (2014). Musiketnologi: en introduktion. 2. reviderade uppl. Möklinta: Gidlunds.
- Rienecker, Lotte & Stray, Peter (2017 el. senare upplaga). Att skriva en bra uppsats. Lund: Liber.
- Turabian, Kate L. (2018 el. senare upplaga). A Manual for Writers of Research Papers, Theses, and Dissertations. Chicago and London: The University of Chicago Press. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Studievägledare Musikvetenskap- Besöksadress
Manne Siegbahnhusen, Villan
Rum: 313
Ingång Frescativägen 22B
Studievägledning ges via e-post.
Studentexpedition- Besöksadress
Manne Siegbahnhusen, hus A
Rum: 260
Frescativägen 24E
- Postadress
Stockholms universitet
Institutionen för kultur och estetik
106 91 Stockholm
- Mottagningstider
Tisdagar, 14-16, och torsdagar, 09.30-11.30
- Telefontider
Tisdagar och onsdagar, 13.30-15.30
- Avvikande mottagningstider
Torsdag 1/6: Besökstiden utgår