Ortnamn
På kursen Ortnamn studerar vi hur namn och namntyper förekommer i olika områden och vad de har att säga om den samhälleliga och bebyggelsehistoriska utvecklingen. Vi arbetar även i viss mån med språklig analys av namn samt läsning och tolkning av primärmaterial, exempelvis äldre kartor.
Tonvikten på kursen ligger dock på att analysera namnmiljöer, det vill säga att resonera om hur man ska förstå vilka namn som förekommer i ett mindre, avgränsat område. Ortnamnskunskap är ett centralt område för den som är intresserad av äldre nordisk språkhistoria, men även för den som har ett intresse för det medeltida och det förhistoriska samhället och dess utveckling, exempelvis utifrån arkeologi eller kulturgeografi.
Vi sätter namn på platser i de områden vi rör oss. Vissa namn kommer ur bruk och faller i glömska medan andra kan bestå i hundratals och tusentals år. I landskapet omkring oss finns sådana ortnamn bevarade. Vissa har en kort historia medan andra kan vara mycket gamla, i vissa fall rentav äldre än de äldsta språkliga källor vi har. I ortnamnen kan språkliga element träda fram som har varit bortglömda sedan tusen år eller mer.
Ortnamnen har alltid en funktionell bakgrund. Människor har gett namn åt hagar, åkrar, gårdar, sjöar, berg, offerplatser, vägar för att man behöver kunna tala om dessa specifika platser. Namnen säger därför mycket om människors förhållande till sin omgivning, och de kan berätta om hur samhället har sett ut i äldre tid och om hur samhället har växt fram.
-
Kursupplägg
Undervisning
Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier. Skriftliga inlämningsuppgifter är obligatoriska inslag i kursen.
Examination
Se kursplanen.
Examinator
HT20 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (version 5) (256 Kb)
VT21 & ST21 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (version 5) (247 Kb)
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kontakt
Studievägledare
Studievägledare – vad kan vi hjälpa till med?
studievagledare.svenska.svefler@su.seStudentexpedition
Telefonnummer och telefontider, rum och besökstider
Studievägledare Svenska och Nordiska språk
Studentexpedition Svenska och Nordiska språk