För dig som är intresserad av språk och kommunikation i nutid och dåtid, språkkontakt eller språkinlärning har vi ett brett utbud av kurser och program hos oss på Institutionen för svenska och flerspråkighet (Svefler). I institutionen ingår Centrum för tvåspråkighetsforskning och Tolk- och översättarinstitutet (TÖI).
Institutionen för svenska och flerspråkighet är låst 22 juni – 14 augusti. Studievägledare och utbildningsdministratörer har särskilda sommartider.
Plugga på distans
Tips och råd för dina distansstudier.
Engagera dig i studentrådet SISOFS
Bli en del av gemenskapen och engagera dig i studentrådet – påverka din och andras utbildning, få meriter och erfarenheter inför ett kommande yrkesliv. Du får ekonomisk ersättning för din insats som studentrepresentant.
Delta i språkcafé
Språkstudion anordnar språkcaféer på en rad olika språk. Kom och träffa andra studenter, lyssna, fika och prata. Välkommen!
Vill du också gå på bankett i Stadshuset med lagerkrans i håret?
Då kan du söka till någon av våra forskarutbildningar i nordiska språk, tvåspråkighet eller översättningsvetenskap, disputera på din doktorsavhandling och gå på promotionshögtiden i Stadshuset.
Nästa Tisus ges 25 oktober 2022
Tisus, Test i svenska för universitets- och högskolestudier, är ett behörighetsgivande test i svenska för studier på universitet och högskolor i Sverige.
Handledning i akademiskt skrivande, studiestrategier, läs- och skrivcafé, lunchyoga ...
Studie- och språkverkstaden, Studentavdelningen och Universitetsbiblioteket ordnar en mängd aktiviteter, seminarier och föreläsningar för dig som pluggar.
Vi hade planerat för campusundervisning vid vår institution vårterminen 2022, men under nuvarande omständigheter skiftar vi över till distansundervisning på Zoom på en hel del kurser för att minska trängsel, enligt Folkhälsomyndighetens och Stockholms universitets rekommendationer. Vi hänvisar till respektive kursschema och kursplattformen Athena. Läs också vår FAQ: Frågor och svar.
Alice och Noah. SCB har publicerat de populäraste förnamnen i Sverige bland nyfödda 2021. Här kan du titta på filmklipp med bl.a. de populäraste flicknamnen hos nyfödda 1998–2021 respektive pojknamnen 1998–2019. Filmklippen är skapade av Sofia Pereswetoff-Morath, postdoktor vid Institutionen för svenska och flerspråkighet. Du kan lära dig mer om personnamn på kurserna Namnforskning respektive Personnamn i historien.
Lisa Selander är en av två vinnare i riksdagens uppsatstävling för högskole- och universitetsstudenter 2021 med sin uppsats En partiledardebatt på teckenspråk: Tolkars strategier för att leverera högkvalitativ tolkning. Lisa Selander skrev den inom Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning vid Stockholms universitet.
Tycker du att det är svårt att skriva på svenska som ett andra- eller främmande språk? Vill du veta hur du kan använda din flerspråkighet som en resurs?
Tycker du att det är svårt att skriva på svenska som ett andra- eller främmande språk? Vill du veta hur du kan använda din flerspråkighet som en resurs?