Kandidatprogram i statsvetenskap och offentlig styrning
Är du nyfiken på hur vårt samhälle styrs politiskt, och hur den offentliga makten fungerar? Vill du förstå hur ideologi och policyförslag omsätts i konkret politik? I så fall är vårt treåriga kandidatprogram i statsvetenskap och offentlig styrning något för dig!

Som student på programmet får du statsvetenskapliga kunskaper som rör bland annat politisk makt och demokrati, men även specialkunskaper i frågor som exempelvis: Hur fungerar och styrs den offentliga förvaltningen? Hur kan vi förstå samspelet mellan politik och offentliga organisationer? Vad har ämbetsmannen för roll?
Det nutida samhället präglas också av ett alltmer komplext samspel mellan offentliga och privata organisationer. Hur detta tar sig uttryck, och vad det betyder för demokratin och möjligheterna att genomföra politiska beslut, är frågor som är ständigt närvarande i programmet.
Samtidigt som du får empiriska och teoretiska kunskaper om teorier om offentlig politik och organisation, så ger programmet också praktiska färdigheter bland annat i att skriva rapporter samt att göra muntliga föredragningar. Utbildningen förbereder också för fortsatta studier på masternivå inom statsvetenskap om du vill fördjupa dig ytterligare.
-
Programöversikt
Utöver allmänna kurser i statsvetenskap och specialiserade kurser inom offentlig styrning så förekommer även studier i statistik, juridik, nationalekonomi och företagsekonomi. Möjlighet att studera utomlands och/eller praktisera finns också.
År 1
Termin 1: Offentlig politik och organisation I, 30 hp:
Introduktion till studier i statsvetenskap (SV011F)
Den offentliga sfären (SV012F)
Organisationer och institutioner (SV013F)
Staten och privata aktörer (SV014F)
Termin 2: Offentlig politik och organisation II, 30 hp:
Nationalekonomi för statsvetare (EC0100)
Företagsekonomi för statsvetare (FE1627)
Internationell politik (SVS014)
År 2
Termin 3: Offentlig politik och organisation III, 30 hp:
Perspektiv på politik (SV311F)
Att studera demokrati (SV312F)
Valbar fördjupningskurs i statsvetenskap (SV313F)
Styrning och governance (SV314F)
Termin 4: Offentlig politik och organisation IV, 30 hp:
Policyprocesser och implementering
Introduktion till förvaltningsrätt och arbetsrätt vid offentlig anställning
År 3
Termin 5: Offentlig politik och organisation V, 30 hp:
Statsvetenskapliga metoder (SVS031)
Självständigt arbete i statsvetenskap för kandidatexamen (SVS032)
Termin 6:
Valfria studier, yrkesförberedande praktik eller utlandsstudier (30 högskolepoäng).
Exempel på praktikplatser studenter haft under de senaste åren (136 Kb)
Exempel på arbetsuppgifter vid olika praktikplatser (186 Kb)
Mer om att studera utomlands via oss!
-
Så ansöker du
Ansökan görs via antagning.se.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Vad drömmer du om?
Möt studenterna Kübra och Izabella som båda läser statsvetenskap.
Vad drömmer du om?Möt våra lärare
Med nyfikenhet som drivkraft
Marta Reuter forskar om civilsamhällets organisationer. Hon tycker det bästa med att vara forskare är att man får använda sin nyfikenhet som drivkraft i arbetet.
Berätta om din forskning!
- Jag forskar om civilsamhällets organisationer, såsom föreningar, folkrörelser, tankesmedjor, och religiösa samfund. Framförallt handlar min forskning om styrningsfrågor när det gäller denna typ av organisationer, samt om relationen mellan civilsamhället, eller den ideella sektorn, och staten.
Just nu håller jag bland annat på med ett projekt där jag undersöker framväxten av tankesmedjor i Sverige. I början av 2000-talet skedde en explosionsartad ökning av antalet tankesmedjor. Detta är en förhållandevis ny typ av politisk organisation i det svenska sammanhanget, vilket gör det intressant att titta på vilken betydelse de har och hur de påverkar den politiska arenan.
Varför blev det statsvetenskap?
- Det var framförallt mitt intresse för samhällsutveckling och samhällsförändringar som fick mig att börja läsa statsvetenskap. Då var målet att arbeta i en stor internationell organisation. Men efter att jag gjort praktik vid FN:s högkvarter i New York insåg jag att jag hellre ville forska än att arbeta med policy.
Vad undervisar du för kurser?
- Jag undervisar framförallt på institutionens kandidat- och masterprogram i offentlig politik och organisation. Det är kurser i bland annat offentlig granskning och förvaltningspolitiska dilemman. Jag handleder även masteruppsatser.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
- Att det finns stort utrymme för nyfikenhet – och att jag kan använda det som drivkraft i jobbet. Som forskare har man förmånen att få gräva ner sig i frågor som man är personligt intresserad av. Att man arbetar självständigt och disponerar sin egen tid är också en mycket viktig aspekt för mig. Det är också ett internationellt yrke där jag har mycket utbyte med forskare från andra länder.
Har du något råd till blivande studenter?
- Satsa så långt som möjligt på att läsa heltid och minimera jobb vid sidan om studierna – du kommer ju ändå att ägna resten av livet åt arbete. Det är sällan man får tid och utrymme att fördjupa sig i de frågor som på allvar intresserar en på samma sätt som under studierna. Utnyttja den tiden väl!
Namn: Marta Reuter
Titel: doktor i statsvetenskap
Drömyrke som barn: Astronaut -
Arbetsmarknad och karriär
Karriärmöjligheter för statsvetare - här kan du jobba
Statsvetenskap öppnar dörrar till en rad karriärmöjligheter. Tidigare studenter arbetar idag som politiker, utredare och omvärldsanalytiker.
En vanlig titel för en statsvetare är utredare, som samlar in och analyserar fakta för att ligga till grund för exempelvis lagändringar. Handläggare tillämpar lagar och regler på olika typer av ärenden. Andra statsvetare specialiserar sig inom ett område och arbetar som analytiker eller sakkunniga, där de använder sin expertis för att bedöma specifika frågor.
De flesta utredare, handläggare, analytiker och sakkunniga arbetar inom offentlig förvaltning på statlig, regional eller lokal nivå. Exempel på arbetsplatser är riksdagen, Regeringskansliet, EU, FN, ambassader, regioner, kommuner och myndigheter som Försvarsmakten och Skatteverket.
Statsvetare återfinns även som ombudsmän, diplomater eller politiker. Deras arbete handlar ofta om att bevaka intressen, företräda organisationer och förhandla. Exempel på arbetsgivare är politiska partier, fackförbund och organisationer som Greenpeace och UNICEF.
I näringslivet arbetar statsvetare som projektledare, affärsutvecklare och omvärldsanalytiker. De kan ansvara för etablering av nya verksamheter, rådgivning och omvärldsbevakning. Exempel på arbetsplatser är PR-byråer, banker och försäkringsbolag.
Många opinionsbildare, journalister och debattörer har studerat statsvetenskap. Exempel på arbetsgivare är medier, tankesmedjor och forskningsinstitut som Dagens Nyheter, TV4, Timbro och Utrikespolitiska institutet.
Det är även möjligt att utbilda sig vidare till ämneslärare i samhällsvetenskap eller forskare i statsvetenskap.
-
Kontakt
Studievägledare
studievagledare@statsvet.su.seStudentexpeditionen
studentexpedition@statsvet.su.se