Sociologi II
Sociologi är det självklara ämnet för dig som är samhällsintresserad. Här får du lära dig om hur mänskliga samhällen fungerar, utvecklas och organiseras. Sociologi ger dig verktyg inom teori och metod så att du kan analysera samhället och olika sociala sammanhang.
-
Kursupplägg
Delkurser
Klassisk sociologisk teori: Denna kurs ger en fördjupad presentation av centrala teoretiska perspektiv inom sociologin med tyngdpunkt på klassisk teori. Delkursen behandlar både enskilda betydande teoretiker och teoretiska teman som definierar viktiga forskningsområden inom sociologin.
Kurs-pm:Klassisk sociologisk teori V23 (227 Kb)
Kvalitativ analys: Kursen ger grundläggande kunskaper i den kvalitativa forskningens fokus och traditionella datainsamlingsmetoder.
Kurs-pm:Kvalitativ analys V23 (339 Kb)
Kvantitativ analys: Delkursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i kvantitativt samhällsvetenskapligt forsknings-och utredningsarbete. De studerande tränas i problemanalys och konkretisering av frågeställningar samt att utifrån dessa välja lämplig undersökningsdesign. Statistiska urvalsmetoder, kvantitativa datainsamlingsmetoder samt grundläggande kvantitativa analysmetoder behandlas. De studerande lär sig att förstå innebörden i olika begrepp och mått som är vanligt förekommande i kvantitativt orienterad forskning.
Kurs-pm:Kvantitativ analys V23 (305 Kb)
Specialkurs: I denna delkurs kan du välja mellan ett antal olika ämnesområden där sociologiska teorier och metoder används för att belysa företeelser i samhället. Delkursen ger därmed en möjlighet att se sociologiämnet tillämpas och konkretiseras. Vilka kurser som erbjuds som specialkurs varierar från termin till termin. V23 kommer man kunna att välja mellan kursen Samhälle och befolkningsfrågor, kursen Globalization (ges på engelska) samt kursen Makt och social skiktning.
Samhälle och befolkningsfrågor:
Samhälle och befolkningsfrågor V23 (564 Kb)
Länk till schema V23Globalization:
Globalization V23 (647 Kb)
Länk till schema V23Makt och social skiktning:
Makt och social skiktning 2023 (451 Kb)
Länk till schema V23Undervisning
Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner och seminarier. I de fall deltagande i undervisningen är obligatorisk framgår det av delkursplanerna.
Examination
I delkursplanerna återfinns information om examinationsformer för respektive delkurs.
Examinator
Examinator och kursansvarig för respektive delkurs:
Klassisk sociologisk teori: Daniel Ritter
Kvalitativ analys: Mikaela Sundberg
Kvantitativ analys: Magnus Bygren
Specialkurser V23:
Samhälle och befolkningsfrågor: Livia Oláh
Globalization: Vanessa Barker
Makt och social skikninge: Fredrik Liljeros -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
- Kursrapport SOA200 HT 2021 Komparativ sociologi
- Kursrapport SOA200 HT 2021 Samhälle och befolkningsfrågor
- Kursrapport SOA200 HT 2021 Etnicitet och integration
- Kursrapport SOA200 VT 2022 Globalisering
- Kursrapport SOA200 VT 2022 Samhälle och befolkningsfrågor
- Kursrapport SOA200 VT 2022 Makt och social skiktning
- Kursrapport SOA200 VT 2021 Samhälle och befolkningsfrågor
- Kursrapport SOA200 VT 2021 Makt och social skiktning
-
Möt oss
Möt våra studenter
Vad jobbar våra sociologer med – och hur många fick jobb? Läs intervjuer med alumner och ta del av resultatet av vår enkät.
-
Kontakt