Sociologi II
Sociologi är det självklara ämnet för dig som är samhällsintresserad. Här får du lära dig om hur mänskliga samhällen fungerar, utvecklas och organiseras. Sociologi ger dig verktyg inom teori och metod så att du kan analysera samhället och olika sociala sammanhang.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Registrera dig på kursen och aktivera ditt universitetskonto
Innan du kan påbörja dina studier måste du registrera dig på den kurs du ska läsa. Du webbregistrerar dig via Ladok för studenter under registreringsperioden som inför Vt25 är 7-12 januari.
Mer information om registrering får du i ett välkomstbrev. Brevet kommer att skickas ut via mail efter det andra antagningsbeskedet, till den e-postadress som du har angett på antagning.se. Det är viktigt att du webbregistrerar dig i tid annars förlorar du din plats.
Om du inte har möjlighet att webbregistrera dig, har villkor i din antagning eller behöver hjälp, maila till Studentexpeditionen: studentexp@sociology.su.se
Aktivera ditt universitetskonto
För att få tillgång till universitetets alla IT-tjänster behöver du ett universitetskonto. När du har aktiverat ditt universitetskonto kommer du att tilldelas en e-postadress. För att du inte ska missa någon viktig information från universitetet eller din institution bör du använda den e-postadressen i Office 365 för studenter, alternativt lägga till en eftersändning till en annan e-postadress som du aktivt använder. Mer information finns här.
Aktivera ditt universitetskonto här
Är du reservplacerad?
Om du är reservplacerad antas du i turordning vartefter lediga platser uppstår. Reservantagningen påbörjas efter ordinarie webbregistreringsperiod för antagna. Tidigast i mitten av vecka 3 kommer erbjudande om reservplats skickas till de aktuella reserverna som har en chans att få en plats. Erbjudandet kommer att skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Svarstiden är i regel kort – se till att du dagligen har koll på din e-post.
Athena
Athena är Stockholms universitets lärplattform. För att komma åt en kurssajt i Athena måste du ha ett aktiverat universitetskonto och vara registrerad på kursen. För att få notifieringar/e-post med viktig information om vad som händer på din kurs, meddelande från lärare med mera, så behöver du ändra inställningarna och godkänna att programmet får skicka e-post till din e-postadress med uppdateringar.
Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du kan ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store. För att få notifieringar om vad som händer på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar.
Mer information
Mer information finns på institutionens webb. Vid frågor kontakta Studentexpeditionen.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
-
Kursupplägg
Delkurser
Klassisk sociologisk teori: Denna kurs ger en fördjupad presentation av centrala teoretiska perspektiv inom sociologin med tyngdpunkt på klassisk teori. Delkursen behandlar både enskilda betydande teoretiker och teoretiska teman som definierar viktiga forskningsområden inom sociologin.
Kurs-pm: Klassisk sociologisk teori V25 (197 Kb)Kvalitativ analys: Kursen ger grundläggande kunskaper i den kvalitativa forskningens fokus och traditionella datainsamlingsmetoder.
Kurs-pm: Kvalitativ analys H24 (264 Kb)Kvantitativ analys: Delkursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i kvantitativt samhällsvetenskapligt forsknings-och utredningsarbete. De studerande tränas i problemanalys och konkretisering av frågeställningar samt att utifrån dessa välja lämplig undersökningsdesign. Statistiska urvalsmetoder, kvantitativa datainsamlingsmetoder samt grundläggande kvantitativa analysmetoder behandlas. De studerande lär sig att förstå innebörden i olika begrepp och mått som är vanligt förekommande i kvantitativt orienterad forskning.
Kurs-pm: Kvantitativ analys H24 (328 Kb)Specialkurs: I denna delkurs kan du välja mellan ett antal olika ämnesområden där sociologiska teorier och metoder används för att belysa företeelser i samhället. Delkursen ger därmed en möjlighet att se sociologiämnet tillämpas och konkretiseras. Vilka kurser som erbjuds som specialkurs varierar från termin till termin. H24 kommer man kunna att välja mellan kursen Samhälle och befolkningsfrågor eller Ethnicity and Integration (ges på engelska). .
Samhälle och befolkningsfrågor:
Samhälle och befolkningsfrågor H24 (868 Kb)
Länk till schema H24Ethnicity and Integration:
Ethnicity and Integration H24 (305 Kb)
Länk till schema H24Undervisning
Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner och seminarier. I de fall deltagande i undervisningen är obligatorisk framgår det av delkursplanerna.
Examination
I delkursplanerna återfinns information om examinationsformer för respektive delkurs.
Examinator
Examinator och kursansvarig för respektive delkurs:
Klassisk sociologisk teori: Daniel Ritter
Kvalitativ analys: Mikaela Sundberg
Kvantitativ analys: H24: Ilze Lace, V25: Fredrik Liljeros
Specialkurser H24:
Samhälle och befolkningsfrågor: Livia Oláh
Ethnicity and integration: Andrea Voyer -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
- Kursrapport SOA200 VT 2024 Makt och social skiktning V24
- Kursrapport SOA200 VT 2023 Makt och social skiktning
- Kursrapport SOA200 HT 2021 Komparativ sociologi
- Kursrapport SOA200 HT 2021 Samhälle och befolkningsfrågor
- Kursrapport SOA200 HT 2021 Etnicitet och integration
- Kursrapport SOA200 VT 2022 Globalisering
- Kursrapport SOA200 VT 2022 Samhälle och befolkningsfrågor
- Kursrapport SOA200 VT 2022 Makt och social skiktning
- Kursrapport SOA200 VT 2021 Samhälle och befolkningsfrågor
- Kursrapport SOA200 VT 2021 Makt och social skiktning
-
Möt oss
Möt våra studenter
Vad jobbar våra sociologer med – och hur många fick jobb? Läs intervjuer med alumner och ta del av resultatet av vår enkät.
-
Kontakt