Sociologi III
Sociologi är det självklara ämnet för dig som är samhällsintresserad. Här får du lära dig om hur mänskliga samhällen fungerar, utvecklas och organiseras. Sociologi ger dig verktyg inom teori och metod så att du kan analysera samhället och olika sociala sammanhang.
Sociologi III är kandidatkursen och den kurs du ska läsa för att få en filosofie kandidatexamen med sociologi som huvudområde. Kursen ska öka din förmåga till självständig analys av sociala företeelser. Kursen består av två 7,5hp kurser och avslutas med en kandidatuppsats.
-
Kursupplägg
Delkurser
Modern sociologisk teori: Denna delkurs ger en fördjupad presentation av ett urval av moderna teoretiska perspektiv som fortfarande äger aktualitet inom sociologin. Som ett övergripande tema är kursen centrerad runt problematiken rörande förhållandet mellan strukturer och aktörer.
Kurs-pm:Modern sociologisk teori V23 (265 Kb)
Sociologisk metod: Kursen utgör en fortsättning och fördjupning av tidigare metodkurser. Kursen består avbåde kvanitativ och kvalitativ metod.
Kurs-pm:Sociologisk metod V23 (255 Kb)
Kandidatuppsats: Delkursens syfte är att studenten ska utföra ett begränsat forskningsarbete som redovisas i en uppsats, och försvaras vid ett seminarium där studenten även opponerar på ett annat uppsatsarbete. Arbetet ska förankras i relevant sociologisk teori och etablerade samhällsvetenskapliga analysmetoder ska användas för arbetet. Kurs-pm:
Kandidatuppsats V23 (844 Kb) ;
Kandidatuppsats H23 (833 Kb)
Undervisning
Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner och seminarier samt för uppsatsen även i form avhandledning. I de fall deltagande i undervisningen är obligatorisk framgår det av delkursplanerna.
Examination
I delkursplanerna återfinns information om examinationsformer för respektive delkurs.
Examinator
Modern sociologisk teori: Daniel Ritter
Sociologisk metod: Kieron Barclay och Andrea Voyer
Kandidatuppsats: Kursansvarig är Livia Oláh.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Möt oss
Möt våra studenter
Vad jobbar våra sociologer med – och hur många fick jobb? Läs intervjuer med alumner och ta del av resultatet av vår enkät.
Läs mer här och här!
-
Kontakt