Teatervetenskap II
Kursen bygger delvis vidare på de kurser som ingår i Teatervetenskap I, men introducerar också nya områden.
På så sätt både fördjupar och breddar kursen tidigare kunskaper.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Ska du studera vid Institutionen för kultur och estetik i vår? Varmt välkommen! Vi hoppas att du ska trivas hos oss.
När du blivit antagen som student hos oss får du inom ett par veckor ett välkomstbrev till den e-postadress du angett vid ansökan. Där hittar du instruktioner om hur du tackar ja till din plats och hur du registrerar dig (OBS! Det räcker inte att enbart tacka ja, du måste också registrera dig). I välkomstbrevet hittar du även information om introduktion till kursen som du ska läsa.
Kom ihåg att hålla reda på informationen för antagna studenter och tacka ja i tid, samt registrera dig under registreringsperioden. Om du inte tackar ja eller registrerar dig i tid, så förlorar du din plats på kursen.
Registreringsperioder
Majoriteten av våra kurser använder webbregistrering. För att kunna webbregistrera dig måste du först aktivera ditt universitetskonto. Du loggar sedan in i Ladok för att webbregistrera dig, läs mer om möjliga inloggningsalternativ här:
Olika sätt att logga in i Ladok
Idéhistoria:
För kurser som börjar terminens första halva: 7 – 19 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 7 januari – 10 mars
Litteraturvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 7 – 13 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 7 januari – 17 mars
Konstvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 7 – 14 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 7 januari – 10 mars
Musikvetenskap:
Info ges på respektive kurssida
Teatervetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 7 – 27 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 7 januari – 31 mars
Antagen med villkor
Om du är antagen med villkor kan du inte webbregistrera dig, eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Ta kontakt med våra studieadministratörer eller studievägledaren i ditt ämne.
Athena och kursmaterial
Vi använder oss av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.
Studera med funktionsnedsättning
Vid Stockholms universitet ska alla studenter ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Riktat pedagogiskt stöd vid Studentavdelningen. Kontakta även studievägledaren i ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.
Den 14 januari ges ett informationspass om riktat pedagogiskt stöd. Det hålls digitalt via Zoom.
Informationspass med studenter med funktionsnedsättning
Introduktionskursen "Den goda starten" den 15 januari hjälper studenter att komma igång och tar bland annat upp strategier för planering och studievanor. Kursen ges i Ekosalen i Studenthuset på campus.
Den goda starten – en introduktionskurs för dig med funktionsnedsättning
Mer information:
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
På så sätt både fördjupar och breddar kursen tidigare kunskaper.
-
Kursupplägg
Kursen har två historiskt inriktade moment som bägge berör modern scenkonst. Dessa kurser har ett historiografiskt perspektiv. Samtliga delmoment lägger ökad vikt vid att kunna identifiera och diskutera problemställningar inom olika teatervetenskapliga forskningsfält. Teatervetenskap II avslutas med ett uppsatsmoment där vikt läggs vid att självständigt kunna formulera ett uppsatsämne och behandla detta i en vetenskapligt utformad uppsats.
Delkurser
Teater i Sverige (7,5 hp)
Kursen ger en grundläggande orientering om teater i Sverige. Aspekter som berör teaterstrukturer och kulturpolitik diskuteras. Kursen anlägger ett historiografiskt perspektiv och fördjupar teman som representation och interkulturella perspektiv, dessa följs senare upp under delkurs 3.
Kurs-PM, Teater i Sverige, våren 2023 (11 Kb)
Interkulturell och postkolonial teater och performance (7,5 hp)
Kursen syftar till att förmedla kunskaper om teater, dans och performance utanför det eurocentriska, kulturella området, både utifrån ett historiskt och ett samtida perspektiv. Kursen syftar vidare till att ge studenter en förståelse för postkolonial teori och dess relevans för teatervetenskapliga studier. Med hjälp av konkreta exempel av genrer, praktiker och föreställningar illustreras och problematiseras geopolitiska maktförhållanden i relation till teatervetenskapen. Vidare diskuterar kursen aktuella frågeställningar kring representationen av etnicitet och kulturell mångfald.
Profilkurs (7,5 hp)
Kursen tar upp en av ämnets profilområden. Exempel på profilområden är:
- teater och genus
- teater och postkoloniala eller transnationella perspektiv
- barnteater
- scenkritik
Uppsats (7,5 hp)
Kursen bygger vidare på de analytiska teatervetenskapliga färdigheter som de föregående kurserna har gett, men med en större betoning på förmågan att självständigt formulera en frågeställning och att kunna behandla denna inom ramen för en vetenskapligt utformad uppsats. I kursen ingår att kritiskt läsa och diskutera en annan uppsats.
Undervisning
Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier och för delkurs fyra (uppsats) även handledning. Undervisningen är obligatorisk.
Examination
Delkurs 1-3 examineras genom en skriftlig hemuppgift. Resultatet av grupparbeten ska redovisas skriftligt. I examinationen för delkurs 2 krävs att studenten självständigt söker upp material för den skriftliga uppgiften. Syftet är att förbereda studenten för uppsatskursen.
Delkurs 4: uppsatsarbete utifrån en självständigt valt uppsatsämne. Deltagande i uppsatsventilering vid ett seminarium. Opponering på en annans uppsats.
Examinator
Vårterminen 2024
Delkurs 1, Teater i Sverige:
Rikard Hoogland, universitetslektorDelkurs 2, Interkulturell teater och performance
Christina Svens, universitetslektorDelkurs 3, Samtida scenkonst. Debatter, teman, praktiker:
Rikard Hoogland, universitetslektorDelkurs 4, Uppsats:
Christina Svens, universitetslektor -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Mer information
-
Kontakt
Studievägledare Teatervetenskap- Besöksadress
Manne Siegbahnhusen, hus A
Rum: 201
Frescativägen 24E
- Mottagningstider
Besök efter överenskommelse
Studieadministratör Teatervetenskap- Besöksadress
Manne Siegbahnhusen, hus A
Rum: 256
Frescativägen 24E