Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Läs- och skrivinlärning för förskollärare som undervisar i förskoleklass – uppdragsutbildning

Vill du utveckla din kompetens inom läs- och skrivinlärning? Kursen är en uppdragsutbildning och vänder sig till dig som är förskollärare och undervisar i förskoleklass.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Antagningsinformation för kurser

Välkommen att studera vid Institutionen för ämnesdidaktik. Du som är antagen till en kurs hos oss får särskilda e-postutskick från din utbildningsadministratör. Läs dem noga. Här har vi sammanfattat den viktigaste informationen.

Ung kvinna jublar åt ett glatt besked
Blev du antagen? Kom ihåg att tacka ja senast 22 juli. Foto: Mostphotos

Tacka ja

För att behålla din utbildningsplats måste du tacka ja senast 22 juli.

Tacka ja eller nej på antagning.se

Står du som reserv?
Du som blivit reservplacerad måste tacka ja på antagning.se för att behålla din plats. Om Institutionen för ämnesdidaktik kan erbjuda dig en utbildningsplats får du besked om det via e-post några dagar innan terminsstart.

Aktivera ditt universitetskonto

Aktiveringen av universitetskonton öppnar 8 augusti.

Aktivera ditt universitetskonto här

Registrera dig

Innan terminen startar måste du registrera dig på de kurser du ska gå i höst. Om inte din utbildningsadministratör meddelat dig annat är webbregistreringen öppen 8–14 augusti. Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din utbildningsplats.

Webbregistrera dig i Ladok för studenter

Lärplattform
I undervisningen används Stockholms universitets lärplattform Athena för uppgifter och kommunikation med lärare och andra studenter. I Athena har varje kurs en egen kursplats, som du får tillgång till när du registrerat dig.

Logga in i Athena

Mer information finns på vår webb

För dig som ska börja studera i höst

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Lektion i förskoleklass
Institutionen för ämnesdidaktik ger en nätbaserad uppdragsutbildning för dig som är förskollärare och undervisar i förskoleklass. Du får fördjupa dig i grundläggande läs- och skrivinlärning och dess ämnesdidaktik och metodik. Foto: Niklas Björling

Under kursen får du fördjupa dig i grundläggande läs- och skrivinlärning och dess ämnesdidaktik och metodik. Du får utveckla din förmåga att följa upp och bedöma elevers läs- och skrivinlärning som grund för fortsatt lärande och undervisning.

Utbildningen stärker också din förmåga att bemöta elever i behov av särskilt stöd. Du får även fördjupa dig i hur du kan arbeta med ett inkluderande förhållningssätt i klassrummet.

Så här anmäler du dig

 1. Din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande och skriva under blanketten Huvudmannens godkännande (187 Kb) . Blanketten skannas och bifogas din anmälan.
 2. Anmäl dig via antagning.se.
 • Kursupplägg

  När kursen startat används Stockholms universitets nätbaserade lärplattform Athena för kursinformation, kursuppgifter och inlämningar.

  Delkurser

  Kursen består av två delar:

  1. Läs- och skrivinlärning och barnlitteratur, 7.5 hp
   Under delkursen behandlas grundläggande ämnesdidaktiska metoder för läs- och skrivundervisning i svenska i förskoleklassen ur såväl ett första- som andraspråksperspektiv.
  2. Läs- och skrivutveckling och bedömning, 7.5 hp
   Kursen ger fördjupade kunskaper om språk-, läs- och skrivundervisning i svenska i förskoleklassen utifrån ämnesdidaktiska teorier, undervisningsmetoder och modeller, med utgångspunkt i elevers varierande språkbakgrund och andra språkliga förutsättningar.

  Undervisning

  Undervisningen består av föreläsningar och seminarier och sker via nätbaserad lärplattform. Deltagande i undervisningen är obligatoriskt och en förutsättning för examination i kursen.

  Examination

  Kursen examineras genom muntliga redovisningar och skriftliga inlämningsuppgifter i form av hemtentamen.

  Betygskriterier US157U - gäller från HT 2022 (755 Kb)

  Examinator

  Eva Nilson

   

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
 • Kursrapporter

 • Mer information

  Du kan få 80 % av lönebortfallet för den tid du studerar i stället för arbetar. Det är huvudmannen som ansöker om statsbidrag. Studierna är inte studiemedelsberättigade.

  Läs mer på Skolverkets webb

   

 • Kontakt

  Kursansvarig lärare
  Ebba Elvander, ebba.elvander@su.se
  Eva Nilson, eva.nilson@su.se

  Utbildningsadministration
  kursadmin.did@su.se