Ny bok om hur man förstår och forskar om barns utveckling och lärande
Den nya boken "Development and Postdevelopmentalism in Studies on, to, with, for, by Young Children", av Hillevi Lenz Taguchi och Linnea Bodén, tar sig an frågor om hur barns utveckling och lärande förstås och forskas om inom såväl humaniora som samhälls- och utvecklingsvetenskaperna. Boken riktar sig till en bred publik av forskare och praktiker intresserade av barns utveckling och utvecklingsvetenskap och särskilt till dem som är intresserade av nymaterialistiska, postkvalitativa eller posthumanitiska tillvägagångssätt i forskning med barn.

I boken Development and Postdevelopmentalism in Studies on, to, with, for, by Young Children, argumenterar författarna Hillevi Lenz Taguchi, professor i barn och ungdomsvetenskap med inriktning mot förskolan, och Linnea Bodén, docent i barn- och ungdomsvetenkap, för en konstruktiv relation mellan kritiska perspektiv på utvecklingsbegreppet och hur utveckling förstås inom olika utvecklingsvetenskaper. Centralt i denna diskussion är relationen mellan natur och kultur och en förståelse av naturkultur som processuellt samkonstituerad.
Lärdomar från tidigare inter- och transdisciplinära interventionsstudier
Boken tar sin startpunkt i de erfarenheter som gjordes i den inter- och transdisciplinära interventionsstudien Hjärnvägar i förskolan. Både möjligheter och utmaningar som kan uppstå i sådana samarbeten diskuteras genom att sätta frågor om vetenskapsteori och metod i förgrunden. Stort utrymme ges också till frågor om etik och forskning om barns deltagande och upplevelser. En annan viktig del som behandlas är den betydelse som olika discipliners språkbruk, ord och begrepp har för relationen mellan olika forskare.
Alternativ förståelse av postdevelopmentalism
I boken föreslås en alternativ förståelse av postdevelopmentalism. Denna förståelse är baserad på gemensamma ontologiska beröringspunkter mellan teorier i olika discipliner som ser barns utveckling i termer av ett processuellt naturkulturellt samkonstituerande. Utifrån en sådan förståelse föreslås möjligheter att vidareutveckla redan befintliga sätt att forska med dem som forskningen berör, vilket i första hand är barnen själva men även deras lärare, pedagoger, familjer och andra som arbetar med barns utveckling, utbildning, hälsa och välmående.
Med detta är boken riktad till läsare med intresse för barn och forskning, och till forskare som intresserar sig för inter- och transdisciplinär forskning som involverar barn. Den riktar sig också till läsare som är intresserade av barns utveckling och utvecklingsvetenskap, och särskilt till dem som är intresserade av nymaterialistiska, postkvalitativa eller posthumanitiska tillvägagångssätt i forskning med barn.
Boken är publicerad på engelska och ges även ut som Open Access.
Mer om författarna och deras forskning:
Hillevi Lenz Taguchi, professor i barn och ungdomsvetenskap med inriktning mot förskolan vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.
Linnea Bodén, docent i barn- och ungdomsvetenkap vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.
Senast uppdaterad: 17 mars 2025
Sidansvarig: Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen