Forskningsprojekt BIOrdinary
Biologisk mångfald i vardagslivet: Problem och möjligheter i klimatförändringens tid
BIOrdinary breddar vår förståelse av biologisk mångfald genom att fokusera på platser präglade av bosättning, handel och jordbruk. Trots att dessa är essentiella för vår tillgång till mat, skydd och resurser, så faller sådana ordinära platser utanför globala agendor för ökad biologisk mångfald. Vi utforskar biodiversitetsdilemman på fem ordinära platser som involverar artmigration – av teplantor, myggor, fisk, ostron och minkar. Genom att utforska de hopflätade sociala och biologiska historierna som lett till dessa dilemman liksom lokala befolkningars engagemang kring dessa kriser frågar BIOrdinary: hur skull en mer rättvis och demokratisk agenda för biologisk mångfald kunna se ut?
Kontaka oss gärna för mer information på: biordinary@su.se
BIOrdinary Research Program (295 Kb)
BIOrdinary Project Description (2468 Kb)
Projektbeskrivning
BIOrdinary breddar den nuvarande agendan för biologisk mångfald från dess fokus på naturreservat och orörda landskap genom att utforska hur människor på vanliga platser hanterar vardagsdilemman med biologisk mångfald som drivs av arttillströmning och klimatförändringar. Programmet gör detta på tre sätt:
- Genom att återskapa miljöhistorier som blottar de sociokulturella processer som skapat arters förflyttning rörlighet och förändringar i biologisk mångfald.
- Genom att undersöka vardagliga förståelser och kreativa anpassningsmetoder bland lokala samhällen och andra intressenter för biologiska mångfaldsdilemman, i motsats till tidigare forskning fokus på förlust och kris.
- Genom att bidra till en mer demokratisk och inkluderande agenda för biologisk mångfald.
Programmet studerar biologisk mångfald på vanliga platser i fem etnografiska fallstudier där de senaste förändringarna i biologisk mångfald kan tillskrivas en kombination av klimatförändringar och ökad arttillströmning från sjöfartsinfrastruktur. Således sträcker sig BIOrdinary över:
- Nuvarande marina artomvandlingar i Medelhavet efter muddring av Suezkanalen
- Ankomsten av myggor till Singapore från Afrika och de därav följande hoten mot folkhälsan
- Kenyanska plantager som kämpar med förlust av biologisk mångfald efter introduktionen av Assam-teplantan
- Pacific Oyster som intar Sveriges västkust
- Utsläppta, rymda och invasiva minkar som hotar markhäckande fåglar i Stockholms skärgård
Läs mer om projektet och dess delprojekt på den engelskspråkiga sidan
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Karin Ahlberg
Fil dr/Lärare
Bengt G Karlsson
Professor
Medlemmar
Ivana Macek
Universitetslektor
Tomas Cole
Fil dr
Erica von Essen
Docent
Gabriel Lennon
PhD student
Emma Rose Cyr
PhD student