Högre seminarium: Mat i modern arabisk litteratur - presentation och perspektiv
Seminarium
Datum:onsdag 18 juni 2025
Tid:15.00 – 16.45
Plats:Konferensrummet, F6, Södra husen
Talare: Tania Al Saadi och Astrid Ottosson al Bitar, universitetslektorer i Mellanösterns språk och kulturer vid Stockholms universitet.
Hur skildras mat i arabiska romaner? Inom litteraturen är mat mer än bara näring—den bär på lager av betydelser. Denna flerspråkiga samling samlar experter inom arabisk litteratur för att undersöka de komplexa representationerna av mat och ätande. Genom teman som middagsritualer, livsmedel, djurkonsumtion, minne, matvanor och hunger, korsar innehållet i varje kapitel litterär kritik av mat, men formas unikt av den arabiska världens lokala miljöer och sedvänjor. Med perspektiv som sträcker sig bortom litteraturen ger denna bok en nyanserad bild av arabisk kultur och samhälle, och bjuder in läsare att utforska de många betydelserna av mat.
Seminariet kommer att ägnas åt presentationen av området och projektet, de huvudsakliga teman och metodologiska ansatser i volymen, samt ett fokus på redaktörens eget kapitel.