Studera utomlands

Det finns olika möjligheter att åka utomlands inom ramen för dina studier på Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier. De flesta av våra utbildningar är upplagda på ett sätt som förenklar studier utomlands en särskild termin eller ett särskilt läsår.

Om du är intresserad av att åka som utbytesstudent en eller två terminer finns det två möjligheter. Antingen genom genom ett institutionsspecifikt avtal eller Stockholms universitets centrala avtal.

Om du vill vara utomlands en kortare tid, ska skriva uppsats och vill göra en fältstudie i ett utvecklingsland kanske ett MFS-stipendium kan vara något för dig.

 

Institutionsavtal, även kallade bilaterala avtal, är avtal som institutionen har direkt med ett lärosäte i utlandet, där vi själva administrerar både in- och utresande studenter. När du söker en utbytesplats via något av dessa avtal konkurrerar du endast med övriga studenter vid institutionen som läser samma ämne som du. I dagsläget har vi följande utbytesplatser via våra institutionsavtal:

Japan

För studenter på Japanska II och Japanska III:
Kwansei Gakuin University – 2 platser höst och vår.
Tokai University – 2 platser höst och vår.
Nanzan University – 6 platser endast höstterminer.
Nihon University – 3 platser endast höstterminer.

För studenter på Japanska IV:
Kyoto University – 4 helårsplatser, för att åka under kandidatkursen året därpå, alltså vårtermin + hösttermin (1 års utbyte).

Platser för Masterstudenter - för att åka under termin 3 (hösten):
Osaka University  – 2 platser.
Chuo University – 2 platser.

Sydkorea

För studenter på Koreanska III samt Koreanska IV:
Sogang University – 2 platser på våren (+2 platser på hösten om inga MA-studenter söker). 
Konkuk University – 2 platser höst och vår.

Platser för Masterstudenter - för att åka under termin 3 (hösten):
Sogang University – 2 platser.

Kina

För studenter på Kinesiska II som har fått minst betyget D i språkdelkurser på Kinesiska I och II: 
Jilin University

Platser för Masterstudenter - för att åka under termin 3 (hösten):
Hang Seng University of Hong Kong – 2 platser.
Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau, Tyskland – 2 platser (Erasmus).

Mellanöstern och Nordafrika

För studenter i Arabiska med Mellanöstern och Nordafrikastudier III:
Al Akhawayn University in Ifrane, i Marocko - 4 platser på vårterminerna.

Platser för Masterstudenter (Arabiska/Mellanöstern- och Nordafrikastudier) - för att åka under termin 3 (hösten):
Al Akhawayn University in Ifrane – 2 platser.

Övriga utbytesplatser

Institutionen har två Erasmusavtal (Europa): Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau i Tyskland, Università Ca’Foscari Venezia i Italien. Dessa avtal är endast öppna för masterstudenter. Ett europeiskt utbyte finns också med Ivan Franko National University of Lviv i Ukraina.

Information om utlysning och ansökan till dessa platser får du i god tid genom information på Athena, eller genom att kontakta Margarita Shiraishi.

 

Utlysning sker via läroplattformen Athena, till de kurser som får söka aktuellt utbyte. Utlysning och ansökan sker en termin innan utbytet, alltså under vårterminen för utbyten kommande höst, samt under höstterminen för utbyten kommande vår, dock med vissa undantag (läs mer på nästa sida). Ni får information om utbytesmöjligheter redan under välkomstdagarna, men även under termin 2.

Behörighet

  • Studenter på termin måste ha klarat av hela termin 1, utan att ha några oavslutade delkurser.
  • Studenter på termin 3 måste ha klarat av hela termin 1 och 2.
  • Studenter på termin 4 måste ha klarat av hela termin 1-3.
  • MA-studenter söker innan de fått alla betyg på termin 1. Dock krävs ett GPA på minst 2.5 för flertalet universitet (beräknas på höstens 4 kurser), vilket innebär att de behöver få godkänt i alla höstens kurser, eller höga betyg på 3 av 4 kurser.

Ansökan

Ansökan sker via Mobility Online, ett system som SU har för just detta ändamål. En länk till sidan kommer att publiceras på läroplattformen Athena från den första ansökningsdagen.

Ansökningsperioder:

  • 15 januari – 15 februari för utbyten kommande hösttermin
  • 15 augusti – 15 september för utbyten kommande vårtermin
  • 15 maj – 15 juni för avtalet med Kyoto University (söks 1 år i förväg)
  • 15 december – 15 januari för MA-studenter till termin 3 (söks 1 år i förväg)

Urval

När ansökningsperioden är över går vi igenom ansökningarna. Urvalet görs baserat på:

1. Betyg
2. Närvaro och deltagande på föreläsningar
3. Rekommendation från lärare
4. Tidigare utbyte (de som aldrig åkt på utbyte har förtur)
Observera att studenter som har oavslutade delkurser från tidigare terminer inte får åka.

Nominering

De som blir nominerade får information via Mobility Online direkt i sin e-post. Du får därefter mail från exchange.asia@su.se med vidare information.

Ansökan till lärosätet utomlands

När du väl blivit nominerad och fått en plats måste du ansöka till själva värduniversitetet. Du kommer få diverse formulär att fylla i, antingen online via en hemsida, eller via dokument som ska fyllas i via datorn och skickas in.

Tillvägagångssättet är olika beroende på lärosäte. Normalt sett måste du skicka in en kopia på ett giltigt pass och i många fall även ett kontoutdrag som visar att du har minst 50 000 kr (ca) på kontot. Vissa värduniversitet kräver dessutom att du gör en läkarundersökning och skickar in en blankett som läkaren skriver under. Detta är oftast för att de vill kolla så du inte har tuberkulos (vilket är väldigt ovanligt i Sverige), då de inte tillåter att personer med denna sjukdom reser in i landet.

Du kommer vara i tät kontakt med din utbyteskoordinator vid institutionen i samband med detta, för att se till så allt går rätt till. Det är viktigt att du fyller i alla dokument snarast möjligt, så att du har tid att rätta eventuella misstag innan deadline. I vissa fall är det tyvärr väldigt kort tid mellan nominering och deadline för själva ansökan, så räkna med att försöka få allt klart inom 2 veckor.

Rekommendationsbrev

Du kommer behöva be valfri lärare att skriva ett rekommendationsbrev, som du ska bifoga i din ansökan till värduniversitetet. Tänk på att ett rekommendationsbrev tar tid att skriva, så du måste fråga läraren i god tid, helst 2-3 veckor innan du senast behöver brevet.

Svar från värduniversitetet

Själva svaret från värduniversitetet kan i många fall dröja ett par månader, dock ska det mycket till för att du inte ska få åka, så du har i stort sett en garanterad plats. Du kommer att få ett officiellt antagningsbrev, Letter of Acceptance, från värduniversitetet, och/eller ett Certificate of Eligibility (COE), som du ska ta med till landets ambassad för att få ett studentvisum. Vissa utbyten är dock så korta (under 90 dagar) att det där räcker med ett vanligt turistvisum.

 

I institutionens broschyr kan du hitta praktisk information angående utbytesstudier via institutionens egna utbytesavtal. Om du har vidare frågor eller funderingar kan du alltid kontakta vår utbyteskoordinator på exchange.asia@su.se.

Information om utbytesstudier (501 Kb)

 

När du reser utomlands för att studera som utbytesstudent är det viktigt att det du läser när du är borta kan tillgodoräknas som svenska högskolepoäng när du kommer hem. Av den anledningen ska ett så kallat Learning agreement upprättas innan du reser iväg. Ett Learning Agreement är ett avtal där du som student, tillsammans med aktuell studierektor vid institutionen, kommer överens om vilka kurser du ska läsa under din utlandsvistelse.

När du sedan kommer hem efter ditt utbyte måste du ansöka om tillgodoräknande av dina studier i utlandet. Det är alltså ingenting som sker automatiskt. För att ansöka om tillgodoräknande loggar du in på Ladok med ditt studentkonto och följer instruktionerna där.

Ladok

 

Ett centralt utbytesavtal är ett avtal som gäller hela universitet. Till ett centralt utbytesavtal kan alla studenter vid Stockholms universitet söka, oavsett ämne. Det innebär bland annat att du som student får tillgång till stora delar av det mottagande lärosätets kursutbud. Vid Stockholms universitet finns bland annat flera centrala utbytesavtal med lärosäten i Japan, Kina och Korea. För tillfället finns dessvärre inget aktivt avtal i Mellanöstern eller Nordafrika.

Att åka på ett utbyte genom ett centralt avtal innebär bland annat att du är befriad från studieavgifter vid det mottagande lärosätet samt att du får en försäkring som täcker din vistelse i utlandet. Alla centrala utbytesplatser utlyses och administreras också centralt, ett år i förväg.

Centrala avtal

Som en del av din ansökan till ett centralt utbytesavtal ska du göra ett preliminärt val av kurser vid de lärosäten dit du ansöker om utbytesplats. Läs igenom kursutbudet vid de lärosäten du valt och kontakta sedan ansvarig studierektor för att diskutera dina preliminära kursval.

 

Om du vill skriva uppsats eller samla in data utomlands i samband med en uppsatskurs vid Stockholms universitet finns det möjlighet att ansöka om  stipendieprogrammet Erasmus+.

Läs mer om vad alternativen innebär och vilka krav du måste uppfylla för att kunna få ett stipendium

 

Även om det för de flesta språkstudenter är naturligt att söka sig till det land där språket man studerar talas, finns det också möjlighet att söka utbytesterminer eller utbytesår inom Norden och Europa.

Stockholms universitets information om europeiska utbyten

 

Kontakt

Utbyteskoordinator
På denna sida

mainArticlePageLayout

Studenter
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "Asien.lokalakat",
      "name": "Lokala kategorier - Asia",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}