Internt
Denna sida är ett komplement till Stockholms universitets medarbetarwebb för anställda vid Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier.
För alla anställda
På denna sida hittar du information och blaketter som gäller för institutionens medarbetare. På Stockholms universitets Medarbetarwebb finns mer information till alla anställda.
Stockholms universitets Medarbetarwebb
Se Medarbetarwebben för fler personaladministrativa blanketter och inloggning till Primula där du ansöker om semester, föräldrarledighet, tjänstledighet och återkallande av semester med mera:
Blanketter och inloggning till Primula
Anställningsvillkor
En sammanfattning av anställningsvillkoren för anställda vid universitetet hittar du via länken nedan. Här kan du bland annat hitta information om arbetstider, sjukdom och läkarvård, olika typer av ledighet, semester samt försäkringar och pension.
Information om din anställning
Blanketter
Universitetsförvaltningen erbjuder ett antal olika blanketter och mallar, för olika behov, som du kan använda dig av. Nedan finner du ett antal blanketter som är viktiga för institutionens medarbetare. Blanketterna öppnas som en pdf och fylls i digitalt före utskrift.
Via länken nedan hittar du du till exempel blanketter för:
Payment to foreign bank account fylls i för utländska föreläsare och dylikt, med information om deras utländska bankuppgifter.
Tidrapport fylls i av timlärare, gästföreläsare m.m. som inte har en fast anställning vid institutionen men som ska erhålla ersättning från institutionen. Lönen betalas ut nästkommande månad.
Blanketter A-Ö
Resor och utlägg
För att få ersättning för resekostnader och utlägg som du har gjort ska du registrera dina utlägg i Primula.
Stockholms universitet har avtal för tjänsteresor med Amex GBT (American Express Global Business Travel) från och med 1 november 2023.
Boka din resa med Amex
Stockholms universitet och SJ AB har ett avtal om tjänsteresor med tåg.
Under tjänsteresa är en anställd försäkrad genom Kammarkollegiet. Se till att du hämtar ut ett försäkringskort i god tid före din resa, hos institutionens administrativa chef.
För övriga frågor och hjälp om resor och reseräkningar, kontakta institutionens administrativa chef eller ekonomihandläggare.
Lön för timanställda
För att få lön till ditt eget bankkonto måste du anmäla ditt kontonummer till Danske Bank Lönetjänst.
Nyanställda, inklusive nya timanställda, måste först registrera sig. Klicka då i rutan för nya löntagare och registrera dig med personnummer, epostadress och SU:s kundnummer 79200. Därefter kan du logga in med hjälp av ditt mobila bank-ID och fylla i dina bankuppgifter.
Även om du har fått lön via något annat universitet eller myndighet som också använder sig av Danske Bank måste du anmäla specifikt för Stockholms universitet.
Timlärare/gästföreläsare med svenskt personnummer
En person som inte har fast anställning på institutionen, men som arbetar som timlärare eller som gästföreläsare vid enstaka tillfällen, ska vid varje månads slut lämna in en tidrapport till ansvarig för det aktuella ämnet, som i sin tur lämnar det till institutionens administrativa chef.
Timlärare/gästföreläsare utan svenskt personnummer
För internationella medarbetare som inte har fast anställning på institutionen, och som arbetar som timlärare eller som gästföreläsare vid enstaka tillfällen, ska en tidrapport lämnas in på motsvarande sätt som ovan. Skillnaden är att personen även behöver fylla i blanketten Payment to foreign bank account samt skicka in en passkopia, för att lönen ska kunna betalas ut.
Dokumenten skickas in till Skatteverket av institutionens administrativa chef, för att få ett så kallat SINK-beslut. Observera att detta kan dröja några veckor, så var gärna ute i god tid.
Gästföreläsare med anställning på annan institution vid universitetet
En person som har en fast anställning vid någon annan institution på Stockholms universitet, som agerar som gästföreläsare eller dylikt på vår institution, måste tala om att hen är anställd inom universitetet. Personens hemmainstitution fakturerar vår institution för arbetet.
Om arbetet är mer omfattande än ett fåtal timmar, ska ersättningen istället lösas genom att personens lön konteras direkt på vår institution.
Kontakta administrativ chef, Anneli Hilmersson för hantering av båda ovanstående två fall.
Inköp
Alla former av inköp vid institutionen som böcker, kontorsmaterial etc. sköts av Margarita Shiraishi.
Vid fakturering, ange referens 172 och ditt namn. Observera att du alltid ska kontakta institutionens adminstration innan du köper något.
Friskvård
Som anställd vid Stockholms universitet har du rätt till ersättning för friskvård upp till 3000 kronor per år, mot uppvisande av kvitto. Kvitto får inte vara äldre än sex månader. Ersättning ges för inköp av träningsavgifter eller för kort till motionsanläggningar såsom gym, simhallar eller andra fysiska aktiviteter.
Du rapporterar själv in din friskvård digitalt, i Primula. Under Min sida finns en rubrik som heter Friskvård där det också finns information om hur du gör din ansökan.
Som anställd har du också rätt till en timmes friskvård per vecka.
Företagshälsovård
Du som anställd, doktorand och postdoktor oavsett finansieringsform, har rätt till företagshälsovård.
Tillfälligt anställda (timlärare, skrivvakter etc.) omfattas inte.
Från och med den 1 november 2023 är Avonova Hälsa AB Stockholms universitets leverantör av företagshälsovårdstjänster.
Samtycke för foto, rörlig bild och ljudinspelningar
Personer som fotograferas eller filmas fyller i en medgivandeblankett. Det är alltid universitetets blankett nedan som ska användas och denna får ej ändras.
Om personer på bilder, filmer och ljudinspelningar är igenkänningsbara ska beställaren inom SU se till att universitetets samtyckesblanketter används och undertecknas av personen.
Bilder tagna före augusti 2014 med identifierbara personer får ej användas i sociala medier. I mediabanken är dessa bilder märkta.
Samtyckesblanketter för foto, rörlig bild och ljudinspelningar
För frågor om bilder i mediabanken, kontakta visuellidentitet@su.se.
Information om personuppgiftsbehandling för dig som medarbetare vid SU
Information om universitetets personuppgiftsbehandling för externa målgrupper som studenter, alumner, intressenter och de som gett samtycken finns här: www.su.se/personuppgifter
In English: www.su.se/privacypolicy
Sjukanmälan och VAB
Sjukanmälan och VAB (Vård av sjukt barn) görs i Primula.
Kontaktpersoner administrativa frågor
Personer att kontakta vid olika administrativa ärenden:
För forskare
Hit vänder dig du som forskare vid Stockholms universitetör för att få råd, stöd, service och support vid publicering av doktorsavhandlingar och forskningsdata.
Open Access på Stockholms universitet
Svenska forskare som är anställda vid statligt drivna universitet har i uppdrag att dela med sig av sina forskningsresultat på ett tillgängligt sätt.
Rutiner för externfinansierad forskning
Här kan du läsa om processer rörande extern forskningsfinansiering för dig som är prefekt, administrativ chef och enskild forskare.
Utlysningsöversikter
Här lägger Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd upp alla nya utlysningsöversikter.
Forskningsetisk policy
Huvudsyftet med denna policy är att klargöra Stockholms universitets övergripande syn på arbetet med att värna och främja god forskningssed. I policyn anges utgångspunkter för arbetet samt hur ansvaret är fördelat inom verksamheten.
Kontakt
För frågor eller ärenden som gäller din anställning eller ekonomi kontaktar du administrativ chef eller ekonomihandläggare vid institutionen. Forskare som har frågor om den akademinska verksamheten kontaktar prefekten.
Administrativ chef
Administrativ chef

- Besöksadress
- F627
- Södra husen F6
Prefekt
Professor

- Besöksadress
- F670
- Södra husen F6
Senast uppdaterad: 29 oktober 2024
Sidansvarig: Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier