Studera hos oss

Språk öppnar dörrar till andra kulturer, till upplevelser, till affärskontakter och samarbeten mellan länder. Hos oss kan du läsa fyra olika språk och studera kulturerna och samhällena de talas i.

Vi erbjuder undervisning och forskning i de arabiska, japanska, kinesiska och koreanska språken och områdesstudier inom institutionens två huvudområden Asiens språk och kulturer och Mellanösterns språk och kulturer.

Hos oss är språk, människa och samhälle i fokus och genom studierna hos oss övar du självständigt analytiskt tänkande i ett internationellt perspektiv.

Som student hos kommer du att möta forskare och lärare som är framstående inom sina respektive områden. Lärarna som undervisar här är ofta forskare som du känner igen från media och andra sammanhang. För många av dem är mötet med studenterna en viktig och inspirerande del av jobbet.

Välkommen att studera hos oss!

Våra utbildningar


 

Möt våra studenter

Hos oss samlas studenter från två olika huvudområden. Det ger en stimulerande och trivsam miljö med intresset för språk och lärandet i centrum. Idag studerar cirka 700 studenter varje år något av institutionens ämnen.

Foto: Niklas Björling
 

Genom utbildningen får man många kontakter i Japan

Alma studerar japanska vid Institutionen för Asien och Mellanösternstudier.

Alma svarar på frågor om hur det är att plugga japanska

Vill du veta mer om hur det är att plugga japanska hos oss? Fråga Alma.

Se filmen

Mer om ämnet japanska

 

Genom att studera kinesiska kan man verkligen komma in i den kinesiska kulturen

Daniel studerar på masterprogrammet i Asienstudier med inriktning på Kinas språk och kultur.

 

 

Mer om ämnet kinesiska

 
Erika Porander studerar på masterprogrammet i Asienstudier med inriktining på Koreas språk och kultur.

Det började med koreansk populärkultur

Erika Porander har varit intresserad av språk ända sedan hon var liten. Hennes intresse för Koreas språk och kultur väcktes genom populärkulturen. Nu studerar hon på masterprogrammet i Asienstudier.

– Mitt intresse för koreanska började med ett stort intresse för populärkultur, där jag upptäckte koreansk popmusik, idolgrupper och gangnam style. Då blev jag också intresserad av språket för att förstå film och musik. Det här känner jag igen hos många av de nya studenterna. De har fått upp ögonen för koreansk populärkultur och så växer intresset till något mer, säger Erika Porander.

– Persoligen är jag väldigt intresserad av litteratur och skulle vilja översätta. Sydkoreansk litteratur skiljer sig väldigt mycket från västerländsk i sin tradition och sitt format. Om du läser litteratur på koreanska får du en helt annan upplevelse än om du läser den i översättning. Det är såväl språket som atmosfären och känslan som inte går att återge på svenska.

När du läser språk ska du verkligen försöka omringa dig med språket; lyssna på musik, se film, läsa böcker och tidningar. Ju mer du omger dig med språket desto mer får du en uppfattning av hur det låter känner vad som är rätt. Du lär dig lättare och snabbare.

Det finns även möjligheter att åka på utbyte genom Stockholms universitets centrala avtal. Det har varit guld för mig och mina kursare.

– Jag var på utbyte i ett år och genom att jag åkte med universitetet behövde jag inte betala studieavgift. Man får jättmycket hjälp av universitetet. Det är världens bästa möjlighet och en livsförändrande erfarenhet.

Mer om ämnet koreanska

 

Jag vill ha världen som arbetsfält utan att begränsas av språket

Ylva studerar arabiska med Mellanöstern och Nordafrikastudier.

 

 

Mer om Mellanösterns språk och kulturer

 

Studier i våra språk och samhällsutbildningar kan leda in till en mängd olika yrken, alltifrån undervisning och forskning till arbete inom stadsförvaltning, industri, internationell handel och turism.

De flesta som läser hos oss har kombinerat sina språkstudier med andra ämnen som till exempel statsvetenskap, företagsekonomi, etnologi, pedagogik, sociologi, historia och lingvistik. Genom det har de fått jobb inom svenska myndigheter som Migrationsverket eller Sida, inom handel och media eller vid internationella organisationer, men också som tolkar, bland annat inom rättsväsendet.

Utbildningarna hos oss ger dig teoretiska och praktiska färdigheter som du kan använda dig av i både arbetslivet och vid fortsatta akademiska studier.

 

Kontakt

För frågor och funderingar gällande dina framtida studier, studiemiljö och studieteknik vänder du dig till studievägledningen genom att skicka epost eller så kontaktar du studierektorn i ämnet det gäller.

Studierektorer

Hos studierektorerna vid vår institution kan du få hjälp med att välja rätt kurs, planera och genomföra studierna i ditt ämnesområde, tillgodoräkna dig kurser, göra studieuppehåll, få särskilt stöd, och information om arbetsmarknaden.

Studierektor för Kinas språk och kultur
Studierektor för Japans och Koreas språk och kulturer
Studierektor för Mellanösterns språk och kulturer
Studierektor för utbildning på forskarnivå
På denna sida