Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Franska I, Grammatik och litteratur

Kursen är till för dig som vill förbättra dina kunskaper i talad och skriven franska och samtidigt vill lära dig mer om Frankrikes moderna franskspråkiga litteratur.Kursen ges varje termin antingen på campus och/eller på distans och motsvarar Franska I på halvfart. Kursen kan kompletteras nästa termin med andra halvan av Franska I (kultur och Kommunikation).

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till vårterminen 2025! Har du blivit antagen till någon av våra kurser? Då är det viktigt att du tar del av nedanstående information. Vi hälsar dig varmt välkommen som student och hoppas att du ska trivas hos oss!

Webbregistreringstider VT25

Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. Webbregistreringen för våra kurser vid Romanska och klassiska institutionen VT25 öppnar 7 januari (information om sista datum för registrering ser du i Ladok).

Våra utlandskurser Franska I i Frankrike, Italienska I i Italien, Portugisiska I i Portugal, och Spanska I i Spanien har öppet för webbregistrering 7-9 januari.

Registreringen innebär att du tackar ja till din plats på kursen du blivit antagen till. Om du inte registrerar dig i tid riskerar du att förlora din plats.

Är du ny student hos oss? Då är det viktigt att du följer instruktionerna på sidan Ny student för att komma igång med dina studier.

Kan du inte registrera dig? Kontakta expedition.romklass@su.se.

Mer information finns på vår hemsida:

Terminsstart VT2025

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Barrage Zola (Bouches-du-Rhône). Foto: La Coccinelle
Barrage Zola (Bouches-du-Rhône). Foto: La Coccinelle

Kursen ger en gedigen kompetens i det franska språket genom att kombinera praktisk språkfärdighet ungefärligen motsvarande Europarådets språkskala nivå B1 med vetenskapliga och didaktiska grunder inom två ämnesområden: språkvetenskap och litteraturstudier. Utöver att ge en introduktion till respektive forskningsområde ger kursen övning i specifika muntliga och skriftliga kommunikationsformer. Vidare tränar kursen studenten i kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Genom sitt breda anslag förbereder kursen inför all verksamhet knuten till franskspråkiga sammanhang.

Den språkvetenskapliga delen behandlar de grundläggande språkliga aspekterna av modern, skriven och talad standardfranska utifrån allmänlingvistiska teorier. Föreläsningar med genomgångar av allmänlingvistik samt centrala aspekter inom fransk morfologi och syntax varvas med grammatik- och vokabulärövningar baserade på det centrala franska ordförrådet. Kursen anlägger till viss del ett kontrastivt perspektiv, men det ingår även analys av autentiskt språkligt material.

Den litterära delen tar upp modern franskspråkig litteratur, med fokus på litteratur från 1970-talet och framåt. Specifika muntliga och skriftliga framställningsformer länkas till förmågan att kommentera och diskutera både detaljerade och övergripande aspekter i skönlitterära texter. Grundläggande litteraturvetenskaplig terminologi behandlas och enklare analysmetoder tillämpas i praktiska textstudier.

  • Kursupplägg

    Det övergripande dokumentet för en kurs är kursplanen. Kursplanen hittar du i menyn till höger. I den här beskrivningen förtydligar vi hur du genomför kursen i praktiken. Kursbeskrivningen ska ge god vägledning, men är inte heltäckande. Ytterligare förtydliganden i muntlig eller skriftlig form ges av läraren under lektionerna. Tveka inte att fråga läraren om frågetecken skulle kvarstå inför genomförande av olika uppgifter. För att se vilka lärare som undervisar på kursen, och för information om schema och examinationstillfällen, se vidare under ”Schema”. Information om Litteraturlistor hittar du under ”Kurslitteratur”. 

    Delkurser

    I den språkvetenskapliga delen ingår Grammatik och ordförråd (6 hp) och Allmänlingvistik (1 hp). I den litterära delen ingår Litterär analys (4 hp), Textkommentar (2 hp) och Föredrag (2 hp).

    För en kort beskrivning av delkursernas innehåll, se kursplanen i menyn till höger. En detaljerad lektionsplanering för varje delkurs hittar du i lärplattformen Athena, som du får tillgång till när du registrerar dig på kursen.

    Undervisning

    Undervisningen äger rum antingen på campus och/eller på distans via zoom. Den ges främst på franska i form av seminarier, föreläsningar och grupparbeten. Undervisningen går på dagtid och förutsätter 20 timmar i veckan (inkl. undervisning).
    Närvaro: Kursen är närvarobaserad på pedagogiska grunder. Erfarenhet, forskning och kursvärderingar visar att hög, aktiv närvaro leder till både bättre undervisning och bättre resultat. Detta är inte minst viktigt på en kurs i språkfärdighet! Lektionerna är inte betygsgrundande, men direkt förberedande inför examination. Hela kursens upplägg utgår ifrån att du är närvarande och förberedd vid varje tillfälle. I samband med frånvaro ansvarar du för att ta igen de missade lektionerna och den löpande informationen. Inga extra resurser eller information ges utöver det som lämnas under lektionerna eller det som läggs ut på lärplattformen Athena.

    Examination

    Delkurserna examineras på följande vis:

    • Grammatik och ordförråd: Salstentamen.
    • Allmänlingvistik: Salstentamen.
    • Litterär analys: Salstentamen.
    • Textkommentar: Inlämningsuppgift.
    • Föredrag: Muntligt prov.
       

    Examinator

    Per Förnegård, Hans Färnlöf, Mickaëlle Cedergren

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kontakt

    Kontaktuppgifter för studentärenden

    Studentexpedition - franska, antik grekiska och latin
    Studievägledare franska
    Studierektor Franska