Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Naturgeografi

Kursen i naturgeografi omfattar kärnan i ämnet, meteorologi och klimatologi, biogeografi, geomorfologi och glaciologi.

Dessa ämnesområden spänner över tre sfärer, atmosfären, biosfären och geosfären och fokuserar på interaktionen mellan dessa. Viktiga aspekter i vårt ämne är tid och rum. Det gör att vi dels måste se hur världen ser ut och vilka variationer som finns men även hur dessa förändras över tid, såväl naturligt som genom människans påverkan.

Kursen är en obligatorisk kurs första terminen på Kandidatprogram i biogeovetenskap och Kandidatprogram i geovetenskap men kan också läsas som en fristående kurs.

Läser du Kandidatprogram i miljövetenskap ingår denna kurs i kursutbudet med inriktning geovetenskap.

GE2021 Naturgeografi
Bilden är tagen i Erongobergen, Namibia och visar en savann som är ett gräsdominerat område, vanligen med spridda buskar och träd. I förgrunden syns Baobabträd. Foto Steffen Holzkämper.
  • Kursupplägg

    Delkurser

    • Meteorologi och klimatologi, 4 hp
    • Biogeografi, 3 hp
    • Geomorfologi och glaciologi, 8 hp

    Meteorologi och klimatologi
    Inom denna del av kursen behandlar vi grundläggande funktioner i atmosfären som styr väder- och klimatförhållanden både lokalt och globalt. Fokus ligger på förståelse av processerna, t.ex. att förstå varför en viss klimattyp återfinns i vissa delar av världen men inte i andra, varför det blir mycket nederbörd i vissa områden och ingen i andra, eller varför vinden kring ett lågtryck blåser motsols över norra hemisfären men medsols över den södra. Vi berör också klimatvariationer i tiden.

    Biogeografi
    Biogeografi tar upp samband mellan klimat och biom vid olika platser på jorden, samt länkarna mellan det fysiska landskapet och arters utbredning, och hur biogeografi kan tillämpas inom naturvården. Fokus ligger kring de processer i landskapet och klimatet som bidrar till artbildning, utbredning och utdöende, och hur biogeografi kan bidra till att bevara arter och ekosystem.

    Geomorfologi och glaciologi
    Under kursdelen får du lära dig om exogena processer och jordytans landformer och dess koppling till klimatet globalt och i ett skandinaviskt perspektiv. Du får även lära dig om grundläggande glaciologiska principer.

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar och övningar.

    Examination

    Se kursplan.

    Fusk och plagiat

    Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift. 

    Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.

    Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på sidan Under utbildningen/Fusk och plagiat.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kursrapporter

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexepditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Kursansvar
    Peter Jansson
    E-post: peter.jansson@natgeo.su.se

    Studievägledare, studentexpedition och fler kontakter

    Kontakt