Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i arabiska med inriktning mot mellanöstern- och nordafrikastudier

Kandidatprogrammet i arabiska med inriktning på mellanöstern- och nordafrikastudier är ett 3-årigt utbildningsprogram som omfattar 180 högskolepoäng. Studierna leder till kandidatexamen.

För dig som är antagen HT2021

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen som student vid Institutionen för Asien-, Mellanöstern och Turkietstudier.

Välkomstbrev

Som antagen student kommer du att få ett välkomstbrev av institutionen till den mejladress du har angett i din ansökan. Där hittar du all information du behöver inför dina studier under den kommande terminen.

Om du inte fått välkomstbrevet, kolla först i skräppostmappen, då det är risk att det hamnat där. Avsändaren är exp.asien@su.se. Om du är säker på att du inte fått det, kontakta då oss.

Registrering

När du har ett universitetskonto ska du webbregistrera dig på Ladok. Att registrera sig på en kurs innebär att du tar din plats i anspråk och har rätt att delta i undervisning och examination.

För antagna studenter till ett kandidat- eller masterprogram vid institutionen finns information om hur du registrerar dig i informationsmejlet som skickas till antagna studenter. Det är viktigt att du registrerar dig innan sista datumet som anges.

Webbregistreringen för HT21 öppnar den 9 augusti, 2021. Registreringen stänger vid kursstart.

Villkor för antagning

Om du är villkorligt behörig måste du senast vid kursstart kunna visa att du uppfyller samtliga behörighetskrav för att kunna ta erbjuden plats i anspråk.

Läroplattform

I samband med registrering får du tillgång till läroplattformen Athena där varje kurs har en egen sida där du hittar viktig information och kursmaterial. Det är viktigt att du har tillgång till Ladok och Athena senast vid kursstart. Du får tillgång till båda tjänsterna i samband med registrering.
Athena

I Athena kan du:

 •     Se kursplanering och läsanvisningar för varje föreläsning.
 •     Få meddelanden från lärare och institutionen.
 •     Lämna in hemtentor och uppgifter.
 •     Se schemat.
 •     Hitta uppladdade artiklar och annat kursmaterial.

I TimeEdit hittar du ditt schema genom att söka på kursnamn eller kurskod. Du kan prenumerera på ditt schema för att få det direkt i din mobilkalender. Via denna sida kan du logga in och se schemat för den kurs du är registrerad på, utan att söka upp det.

Undervisning under hösten 2021

Under höstterminen 2021 kommer all undervisning och examination vid institutionen att bedrivas digitalt på grund av Covid-19.

Eventuellt beslut av universitetsledningen, fakultetsledningen eller av myndighet kan leda till att föreliggande beslut måste omprövas.

Du hittar aktuell information på institutionens webbsida:

Undervisning under höstterminen 2021

Mer information om dina studier hos oss

På vår webbplats hittar du mer information om dina studier hos oss.

www.su.se/institutionen-for-asien-mellanostern-och-turkietstudier/utbildning

Studentexpeditionen vid institutionen

Hos studentexpeditionen kan du få hjälp med att registrera dig och få svar på administrativa frågor kring dina studier hos oss.

Observera att studentexpeditionen är stängd tillsvidare för besök på grund av Covid-19. Välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post.

Studentexpeditionen når du lättast via mejl:
exp.asien@su.se

Telefon: 08-16 10 35

Telefontider:
Måndagar och torsdagar: 10-12
Onsdagar: 13-15

 

 

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Programmet är tvärvetenskapligt och kombinerar arabiska med samhällsvetenskapligt inriktade delkurser.
 
 • Programöversikt

  Gäller för studenter som påbörjat programmet höstterminen 2020. För tidigare eller senare upplägg se aktuell utbildningsplan.
   
  Under de tre första terminerna kommer du att tillgodogöra dig grunderna i det arabiska språket; dess grundläggande grammatik, syntax, morfologi, ordförråd och språkfärdighet, samt grundläggande kunskap om regionen; dess historia, litteratur, religioner, kultur, geografi, politik, ekonomi och allmänt frågor som är centrala för en förståelse av Mellanöstern och Nordafrik
   
  Under de tre senare terminerna kommer du att arbeta mer djupgående med språket och regionen. Här ligger fokus på att lära sig att, utifrån fördjupade kunskaper om Mellanöstern och Nordafrika, kunna använda arabiskt källmaterial i vetenskaplig analys. Under termin fyra finns möjlighet till praktik och utlandsstudier. Val av praktik och utlandsstudier sker i samråd med studierektor. Under termin sex kommer du att skriva ett examensarbete (omfattande 15hp).

  Utbildningen avser att ge hög språklig kompetens i arabiska och mycket goda kunskaper om samhällsförhållanden i Mellanöstern och Nordafrika. Programmet utbildar studenter för arbete med anknytning till Mellanöstern och Nordafrika, inom till exempel näringsliv, förvaltning, internationella organisationer, forsknings- och utvecklingsprojekt, media och journalistik.

  Programmet förbereder även studenten för fortsatta studier på avancerad nivå inom huvudområdet Mellanösterns språk och kulturer.
   

  År 1

  Termin 1
  Arabiska med inriktning mot Mellanöstern- och Nordafrikastudier I, 30hp (huvudområde Mellanösterns språk och kulturer).

  Termin 2
  Arabiska med inriktning mot Mellanöstern- och Nordafrikastudier II, 30hp, (huvudområde Mellanösterns språk och kulturer).

  År 2

  Termin 3
  Arabiska med inriktning mot Mellanöstern- och Nordafrikastudier III, 30hp, (huvudområde Mellanösterns språk och kulturer).

  Termin 4
  Arabiska med inriktning mot Mellanöstern- och Nordafrikastudier IV, 30hp, (huvudområde Mellanösterns språk och kulturer), eller utlandsstudier i Mellanöstern- och Nordafrikaregionen motsvarande 30hp.

  År 3

  Termin 5
  Arabiska med inriktning mot Mellanöstern- och Nordafrikastudier V, 30hp, (huvudområde Mellanösterns språk och kulturer).

  Termin 6
  Arabiska med inriktning mot Mellanöstern- och Nordafrikastudier - kandidatkurs, 30hp, (huvudområde Mellanösterns språk och kulturer).

 • Så ansöker du

  Du ansöker till programmet genom ansökningsknappen till höger på denna sida eller via antagning.se

 • Kontakt

  Har du frågor om utbildningarna i Mellanösterns språk och kulturer?

  Studievägledning:
  studievagledare.asien@su.se

  Studierektor:
  Martin Säfström
  Rum 104, Kräftriket 4B
  Telefon: 08-16 29 43