Juridisk metodlära
Kursen Juridisk metodläras övergripande syfte är att förse studenten med sådana kunskaper och färdigheter som krävs för att framgångsrikt verka som jurist i det praktiska rättslivet.

Juridisk metodlära utgör en valbar specialkurs inom ramen för juristprogrammet vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.
Läs mer om Juristprogrammet vid Stockholms universitet.
I undervisningen behandlas den juridiska metodläran ur ett rättsgenetiskt perspektiv, d.v.s. metodläran framställs i sin utveckling med särskild hänsyn till den gällande rättens metodfrågor. Med utgångspunkt i hävdvunna principer för juridisk argumentation skall sådana drivkrafter bakom den juridiska metodlärans utveckling undersökas och analyseras som t.ex. krav på enhetlighet, ändamålsenlighet och rättssäkerhet i rättstillämpningen, rättens pågående internationalisering, kritiken av rättspositivismen samt synen på den juridiska doktrinen som rättskälla. I kursen ingår också moment där studenten ska bedöma behovet av utveckling på den juridiska metodlärans område.
-
Kursupplägg
Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning.
Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.
Kursbeskrivning (204 Kb)
Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.
Undervisning
Undervisning ges i form av seminarier och lektionsundervisning.
Examination
Examination sker genom aktiv närvaro vid seminarier, eventuellt PM för att ersätta närvaro vid obligatoriskt seminarium samt genom ett skriftligt prov (hemtentamen) vid kursens slut.
Examinator
Marie Sandström
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
Kurslitteratur och annat kursmaterial- Strömholm, Stig, Rätt, rättskällor och rättstillämpning, Uppsala 1996 eller 2020
- Hettne, J och Otken Eriksson, I (red.), Juridik - EU-rättslig metod. Teori och genomslag i svensk rättstillämpning, uppl. 2, Stockholm 2011
- Undervisnings- och seminariematerial som finns tillgängligt hos Akademibokhandeln i Frescati
Närmare läsanvisningar återfinns i kursplaneringen i Athena.
-
Kursrapporter
-
Mer information
LärplattformUnder kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.
Öppen planering i Athena (visar hur kursen är uppbyggd)
Utbildning vid JuridicumFör allmän studieinformation och mer om institutionens utbud av specialkurser, besök Juridiska institutionens hemsida:
Juridiska institutionen: Utbildning - Specialkurser
Videopresentation
Se en videopresentation av kursen
-
Kontakt
Kurskontakt:
spej@juridicum.su.seKursadministratör:
Carolina VogelKursföreståndare:
Marie Sandström