Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Matematik, självständigt arbete

Denna kurs är det självständiga arbete som krävs för kandidatexamen i matematik. Du fördjupar dig i ett matematiskt ämnesområde och redovisar dina kunskaper i en skriven rapport.

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Här hittar du viktig information om registreringstider, lärplattform, och information för dig som är antagen med villkor eller reservantagen.

Först: Svara på ditt antagningsbesked!

Om du erbjuds en plats eller reservplats på en kurs i första antagningsbeskedet måste du svara på antagningbeskedet via Antagning.se senast 16 december för att behålla platsen! Om du har glömt detta är det möjligt att du kan göra en återanmälan om sen anmälan är öppen, se Antagning.se.

Mer info hos Antagning.se om att svara på antagningsbesked

Registrering i Ladok

Du som är antagen till en kurs måste webbregistrera dig via student.ladok.se för att behålla din plats på kursen. Webbregistrering för kurser VT25 öppnar 7 januari, och stänger olika tider för olika kurser.

Observera att du inte kan logga in i Ladok med ditt universitetskonto utan att först höja tillitsnivån på kontot

  • Matematik I, alla varianter inklusive ULV- och VAL-versioner samt fortsättningsregistrering för de som började kursen på halvfart hösten 2024: sista dag för registrering är onsdag 15 januari.
  • Kurser som ges på KTH, alltså kurserna med kurskod BE7012 och MM7051: sista dag för registrering är måndag 20 januari. Registrera dig gärna tidigare för att få KTH-konto i tid.

För distanskurserna Förberedande kurs i matematik och Utmanande matematik är webbregistrering öppen nästan hela terminen, eftersom studietakten på dessa kurser är flexibel.

För övriga kurser är webbregistrering öppen till och med 9 februari om kursen börjar i januari (period 1 eller AB), eller 13 april om den börjar i mars (period 2 eller CD).

Du kan inte webbregistrera dig på självständiga arbeten i matematik (du registreras när din arbetsplan har godkänts).

Lärplattform

Våra kurssidor finns på kurser.math.su.se, med undantag för kurserna Förberedande kurs i matematik (math.su.se/förberedande) och Utmanande matematik (math.su.se/utmanande).

På många kurssidor kan du aktivera dig själv, men att du gör det innebär inte att du är registrerad på kursen! Du måste alltid webbregistrera dig på kursen via Ladok, se ovan om registrering.

Villkor för antagning

Villkorshanteringen brukar ske strax före kursstart. Du behöver i allmänhet inte visa upp några intyg på att villkoren är uppfyllda, denna information har vi tillgång till.

Så länge villkoret finns kvar kan du inte webbregistrera dig, därför bör du kontakta studievägledningen om villkoret fortfarande finns kvar vid kursstart, och du inte har fått något besked om huruvida du får läsa kursen. Om kursen har kort registreringsperiod, kontakta oss innan webbregistrering stänger (du bör i så fall ha fått instruktioner i ditt välkomstbrev).

Reservantagning

Eventuell reservantagning sker kring terminsstart, och vi kontaktar dig då på den e-postadress du angivit på Antagning.se om vi kan erbjuda dig en plats. Om du är reservantagen med villkor och blir erbjuden en plats på kursen, så måste du också uppfylla villkoret för att kunna ta din plats i anspråk.

Mer information

Ny student: om antagning, registrering, kurslitteratur och kurssidor

Under utbildningen: om tentor, hederskodex och etiska riktlinjer, studentrepresentation, IT-resurser, vårt videoarkiv, studieavbrott och omregistrering

Matematiska institutionen under jul & nyår

Kontakt studiefrågor

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen består av ett självständigt arbete under handledning. Arbetets ämne och uppläggning skall beskrivas i en skriftlig arbetsplan som skall godkännas av handledaren. Centrala moment är planläggning, genomförande och rapportering av ett vetenskapligt arbete. Vidare tränas litteratursökning, författande av en skriftlig rapport samt övning i muntlig rapportering av forskningsresultat i form av ett slutseminarium.

Äldre version av kursen

Det har funnits en äldre version av denna kurs, med kurskod MM6004. Efter våren 2022 kan denna bara sökas inom vissa program (HLFMK, vissa lärarprogram). MM6004 har inte Matematik, vetenskap och samhälle som förkunskapskrav, utan innehåller istället en delkurs i vetenskaplighet på 1,5 hp.

  • Kursupplägg

    Kursen består av ett moment.

    Undervisning

    Undervisningen består av handledning av uppsatsarbete.

    Examination

    Arbetets frågeställning och uppläggning skall beskrivas i en skriftlig arbetsplan som skall godkännas avhandledaren. Kursen examineras genom en skriftlig rapport och en muntlig presentation.

    Examinator

    Lista över examinatorer finns på

    Tentamensinformation

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Kursen har inget schema.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Litteraturen baseras på vetenskapliga publikationer och rapporter inom det aktuella området framtagna av den studerande genom litteratursökning samt litteratur utdelad av handledaren.

  • Kursrapporter

  • Mer information

  • Kontakt

    Studentkontakt Matematiska institutionen

    Huvudlärare för självständiga arbeten i matematik
    Koordinator för självständiga arbeten i matematik