Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Professionellt skrivande, grundkurs

Bli en professionell skribent genom att gå våra kurser i Professionellt skrivande. Kurserna riktar sig till dig som jobbar med text och vill utveckla ditt skrivande och din språkliga medvetenhet. Börja med grundkursen och sedan kan du fokusera på populärvetenskap, berättande eller journalistiskt skrivande.

För dig som är antagen VT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till Institutionen för svenska och flerspråkighet (Svefler). När du har blivit antagen till en utbildning hos oss, kommer du att få mejl från någon av våra studieadministratörer inför kursstarten.

Grupp av studenter sitter på en bänk. Foto: Jens Olof Lasthein
Foto: Jens Olof Lasthein

Har du inte fått något mejl?

Vi mejlar den mejladress du har angett på antagning.se.

 • Har du tittat bland skräpposten (spam)?
 • Har du uppgett rätt mejladress? Kontrollera ditt konto hos antagning.se.
  antagning.se
 • Behöver du hjälp? Kontakta studieadministratören – kontaktuppgifter finns längre ned på den här kurssidan under Kontakt.

Webbregistrera dig och sista registreringsdag

Normalt ska du webbregistrera dig och du behöver oftast registrera dig före ett visst datum för att få behålla din plats på utbildningen. I mejlet du får från studieadministratören får du veta vad som gäller för din kurs.

VT24: Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte".

För att kunna webbregistrera dig behöver du aktivera ditt universitetskonto:

Aktivera ditt universitetskonto

Antagen med villkor

Om du är antagen med villkor kan du inte webbregistrera dig, på grund av att institutionen först måste bedöma din behörighet. Kontakta studieadministratören – kontaktuppgifter finns längre ned på den här kurssidan under Kontakt.

Du som har en reservplats

Om du är reservplacerad blir du antagen i turordning vartefter det finns lediga platser. Reservantagningen startar efter att webbregistreringsperioden för ordinarie antagna är klar. På vissa kurser har vi reservupprop.

Vi mejlar erbjudande om reservplats till den mejladress du har angett på antagning.se. Svarstiden är i regel kort – se till att du dagligen har koll på din mejl.

Kurssajt i e-lärplattformen Athena

Vi använder oss av e-lärplattformen Athena för kommunikation inom våra kurser. Varje kurs har en egen kurssajt och där lägger den kursansvariga läraren upp lektionsplanering med mera. Du kommer åt Athena efter att du har registrerat dig.

Athena

Om du behöver skjuta upp studiestarten (få anstånd)

Om du har blivit antagen till en utbildning men inte kan påbörja utbildningen den terminen, kan du ansöka om att få anstånd med studiestarten.

Skjuta upp studiestarten (anstånd)

Om du behöver avbryta dina studier

Om du har hunnit registrera dig på kursen men den inte har startat, eller om du redan har börjat på kursen och vill avbryta dina studier, kan du göra ett tidigt eller ett sent avbrott.

Tidigt avbrott – inom tre veckor efter kursstart

Om avbrottet sker inom tre veckor efter kursstart kan du söka till utbildningen igen en annan termin, om den ges då. Det vill säga du kan inte bara omregistrera dig, utan behöver söka igen.

Du lägger själv in tidigt avbrott i Ladok för studenter. Du behöver inte kontakta studieadministratören och meddela det – hen får ett automatiskt meddelande om det.

Ladok för studenter

Sent avbrott – mer än tre veckor efter kursstart

Om du vill avbryta dina studier och det har gått mer än tre veckor efter kursstart, måste du kontakta studieadministratören för din utbildning:

 • Om du har kontaktat studieadministratören och anmält avbrott och diskuterat igenom dina studier, har du oftast en möjlighet att fullfölja dina studier vid ett senare tillfälle. Om det då finns plats, kan du få omregistrera dig på en kurs eller söka ett program igen. För omregistrering, kontakta studieadministratören.
 • Om du inte har anmält studieavbrott blir det betydligt svårare att kunna gå kursen eller programmet igen. Kontakta studieadministratören .

Kontaktuppgifter hittar du längre ned på den här kurssidan.

Mer information om att studera vid vår institution hittar du på vår webbplats:

Utbildning

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Om Professionellt skrivande, grundkurs

På denna grundkurs får du lära dig att skriva korta, strukturerade och relevanta texter i grundläggande genrer. Här har vi det professionella språket i fokus och du kan läsa kursen antingen på campus eller på distans.

Under kursen diskuterar vi budskap, ordval, genrer, stilnivå och begriplighet utifrån språkvetenskaplig teori och beprövad erfarenhet. Och du möter likasinnade språkintresserade från andra branscher och lär dig grunderna i professionellt skrivande.

När du gått grundkursen kan du fortsätta med följande kurser:

Professionellt skrivande, fortsättningskurs (NS1139)

Professionellt skrivande med fokus på berättande (NS1137)

Professionellt skrivande med fokus på populärvetenskap (NS1134)

Professionellt skrivande med fokus på redaktionellt arbete (NS1136)