Spermier är de mest varienrande av alla djurcellen. Till exempel har insekter några av de minsta (<2µm) och längsta (6cm) spermier. Denna extraordinära mångfald utgör ett pussel: med tanke på att spermier har en enda biologisk funktion – befruktning – vad orsakar denna mångfald och hur rör sig spermier med så olika former för att kunna befrukta äggceller?
Hur går artbildning till? Vi studerar evolutionen och de genetiska grunder för egenskaper som gör att populationer blir reproduktivt isolerade från varandra.
Hur fortplantningen går till är av avgörande evolutionär betydelse både för organismers utseende och funktion, och för evolution på DNA-sekvensnivå. När evolutionära skiften som påverkar reproduktionen sker kan detta därför ha stora effekter på organismers utseende, och lämna tydliga avtryck i arvsmassan.
Klimatförändringarna påverkar fåglarnas årscykel och därmed populationsutveckling. För att förstå klimatförändringens effekter på fågelpopulationer och ekosystemtjänster behövs forskning som belyser de mekanismer som ligger bakom olika förändringar vi ser idag.
Ryder 2019 expedition med isbrytaren Oden riktar sig mot den outforskade marinriket Ryder Glacier, närmare bestämt Sherard Osborne Fjord och angränsande område i norra Nares sund och södra Lincoln Sea.
Detta projekt undersöker populationsstrukturer hos grupper av lokalt lekande strömming längs den svenska ostkusten. Genom att kombinera genetiska metoder och kemiska analyser av fiskens hörselstenar ska studien utvärdera om hemortstrohet, där en invidid återvänder till sin födelseplats för att leka, är en populationsstrukturerande mekanism.
Detta projekt undersöker lekaktivitet hos strömming i Stockholms skärgård, genom att mäta strömminglarv-tätheten under lekperioden. Du kan läsa mer om projektet på den engelska sidan genom att klicka på den lilla jordgloben bredvid projektets titel.