Institutionen för svenska och flerspråkighet

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Institutionen för svenska och flerspråkighet
  Annonstexten står i vanliga brödtexten.

  Såg du annonsen i tidningen Svenskläraren?

  Fortbilda dig hos oss i vår. Här finns länkar direkt till kurssidorna, som har länk till ansökan. Ansökningsperioden är 15 september–17 oktober.

  Gustav Westberg

  ”I dag ska föräldrar lyda barn, inte tvärtom”

  Religiösa ideal om kvinnlighet från 1870-talet, psykologiska föreställningar om barn från 1940-talet och nutida livsstilsbloggar formar vår syn på vad som är ett bra föräldraskap. Intervju med Gustav Westberg, Institutionen för svenska och flerspråkighet.

  Bokomslag Orden vi älskar med

  Ny bok om kärleksspråket – ställs ut på Bokmässan i Göteborg

  En populärvetenskaplig bok med fokus på ord om och i relationer. Boken heter "Orden vi älskar med. Blädderordbok om kärleksrelationer", och den passar både den allmänt språkintresserade och den som söker, pratar om eller funderar över kärleken. Boken ställs ut på Bokmässan i Göteborg.

  Svenska impulser – En handbok i retorik

  Svenska impulser – En handbok i retorik. Ställs ut på Bokmässan i Göteborg

  Boken är skriven för elever på gymnasiet/inom vuxenutbildningen, och den fördjupar elevernas kunskap inom retorikens olika användningsområden. Eleverna får träna på både muntlig framställning och i konsten att lyssna och ge respons.

  Bokmässan logotyp

  TÖI på Bokmässan: Rum för översättning

  Torsdag 22–Söndag 25 september går bokmässan av stapeln i Göteborg och TÖI kommer att finnas på plats torsdag och fredag. Vi är med och arrangerar Rum för översättning (i sal R2 tillsammans med Rum för poesi) som har ett väldigt spännande program i år. TÖI är med på tre programpunkter.

  Jan Pedersen. Foto: Eva Dalin

  Rysslands första konferens om medieöversättning – viktig för yrkets status

  Det är av stor betydelse för medieöversättningen i Ryssland att man har en sådan här konferens, den första i sitt slag. Det skapar synlighet för området och ökar statusen för yrket, som är väldigt litet och åsidosatt i Ryssland, säger Jan Pedersen, docent och lärare i översättningsvetenskap. Han var en av plenarföreläsarna på konferensen.

  Konstverk

  Tolk- och översättarinstitutet 30 år

  TÖI fyller 30 år 2016, och vi firar vårt jubileum tillsammans med Svenskt översättarlexikon som fyller 10 år. Vi har ett program under tre dagar i november (24–26), som du är välkommen att anmäla dig till.

  Undervisa nyanlända elever

  Hösten 2016 startar Stockholms universitet en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig till modersmålslärare, studiehandledare och lärare i alla ämnen. För att lyckas i skolan måste nyanlända elever få möjlighet att utveckla det svenska språket och ämneskunskaper samtidigt.

  Alumndagen för tidigare studenter 6/10

  Umgås och inspireras tillsammans med tidigare kurskamrater och lärare på Stockholms universitets återkommande alumndag. I år bjuder Stockholms universitet på inspirationsföredrag med alumnen Johan Rockström, professor i miljövetenskap och känd debattör och sommarpratare. Han berättar om sitt arbete för att rädda vår planet och vad vi alla kan göra för att bidra till en hållbar framtid.