Samarbeten
Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen (BUV) samverkar på flera sätt med det omgivande samhället och vetenskapssamhället. BUVs forskare och lärare medverkar i samhällsdebatten som rör förskole- och fritidshemsverksamhet samt barn och unga.

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen samverkar såväl inom universitetet som med externa aktörer, både nationellt och internationellt.
Vid Stockholms universitet har BUV ett nära samarbete med flera institutioner, framför allt inom lärarutbildningarna, och våra forskare samverkar och samarbetar med forskare vid andra universitet nationellt och internationellt. Vi har också utbytesavtal med flera lärosäten i Europa och övriga världen som möjliggör utbyte för studenter.
BUV har även öppna föreläsningar som erbjuds till verksamma i förskole- och/eller fritidshemsverksamhet och till tidigare studenter (alumner).
Uppdragsutbildningar
Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen har möjlighet att erbjuda ett brett utbud av uppdragsutbildningskurser för olika arbetsgivare. Institutionen kan även genomföra seminarier, föreläsningar, utvärderingar och forskningsuppdrag. Givetvis kan kurser skräddarsys efter beställarens behov. Läs mer via länken nedan om vilka uppdragsutbilningar vi har just nu och hur du kommer i kontakt med ansvarig för dem.
Samverkan med omgivande samhälle

BUVs anställda samverkar med regionens kommuner och skolor inom områden som verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och lärares kompetensutveckling. Våra forskare och lärare är också med och samverkar både inom förskola och skola, inom kommun-, regional- och på riksnivå.
Förskoledidaktiktiska rum
Förskoledidaktiska rum (tidigare Pedagogiska och teoretiska rum) är ett samarbete och en mötesplats där verksamma förskollärare och förskolechefer i Stockholmsregionen möter forskare, lärarutbildare och studenter vid Stockholm universitet.
Syftet med Förskoledidaktiska rum är att långsiktigt utveckla förskoledidaktikens innehåll genom att lyfta fram och synliggöra pågående arbete kring detta i förskolan och i förskollärarutbildningen samt i förlängningen skapa gemensamma forskningsfrågor inom dessa områden.
Seminarium på gång:
Att vara i världen - vi gläntar på dörren till Förskoledidaktiska rum.
För mer info och anmälan till seminariet.
Nu pågående förskoledidaktiska rum är:
- Förskoledidaktiska rum med inriktning mot naturvetenskap och hållbar utveckling
- Förskoledidaktiska rum för språk och neurovetenskap
Förskolesummit
Förskolesummit är ett återkommande evenemang som knyter ihop förskola och forskning. Evenemanget arrangeras av Stockholms stad i samarbete med Stockholms universitet.
Förskolesummit 2025
BUV kommer att genomföra nästa Förskolesummit tillsammans med Södertörns högskola och Stockholms stad, troligen i Aula Magna. Det finns ett preliminärt datum för nästa tillfälle: den 28 november 2025.

Samverkan för bästa skola
Samverkan i kort version
Skolverket erbjuder stöd till huvudmän vars skolor har låga kunskapsresultat och som bedöms ha svåra förutsättningar att förbättra elevernas resultat på egen hand.
Skolverket erbjuder även stöd till förskolor med svåra förutsättningar.
Deras uppdrag är att genom riktade insatser stärka förskolan, skolan och huvudmannen (kommunen eller förskolans/skolans styrelse om det är en fristående förskola/skola) i arbetet med att planera, följa upp och utveckla utbildningen efter sina specifika mål och behov.
Kontakt på BUV:
Eva Kane, universitetslektor, eva.kane@buv.su.se
Emelie Westberg-Bernemyr, adjunkt, emelie.bernemyr@buv.su.se
Stockholm Teaching & Learning Studies (STLS)

Samverkan sker genom Stockholm Teaching & Learning Studies (STLS), som är en plattform för undervisningsutvecklande ämnesdidaktisk forskning. STLS fungerar som en mötesplats för forskande lärare i olika ämnen.
Petra Petersen, PhD i pedagogik och lektor på BUV, är nätverksledare i STLS.
Samverkan med vetenskapssamhället

Flera av BUVs forskare och lärare medverkar inom press och radio och kan delta i olika jurys och expertpaneler.
I olika forsknigsprojekt kan forskare samverka med andra forskare på externa höskolor/universitet eller annan juridisk person med att studera specifika frågor.
Förskollärarutbildningens nationella nätverk (FuNN)
Den 15-16 maj står Stockholms universitet värd för Förskollärarutbildningens nationella nätverks, FuNN:s årliga möte. Landets programansvariga för Förskollärarutbildningar från universitet och högskolor kommer att delta för att diskutera aktuella frågor, knyta kontakter och för att uppmärksamma aktuella utvecklingsområden.
Nätverket träffas varje vår från lunch till lunch plus ett digitalt halvdagsmöte under hösten. Under de senaste träffarna har man diskuterat bland annat det minskade söktrycket, hur man kan få ner antalet studenter som inte klarar sina examinationer eller sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, och hur man ska få upp deltagandet på obligatoriska moment.
Träffarna innebär också en omvärldsbevakning då deltagarna får höra hur andra universitet och högskolor arbetar och vilka frågor som de arbetar med just nu.

Nätverket för forskning om förskola och offentliga rum

Nätverket har ett tvärvetenskapligt och internationellt fokus på forskning om relationerna mellan förskolan och det omgivande offentliga rummet. I nätverket ingår forskare inom olika discipliner som barn- och ungdomsvetenskap, förskoledidaktik, pedagogik, utbildningsvetenskap, miljöpsykologi, landskapsarkitektur och kulturgeografi.
Samverkan med tidigare studenter (Alumner)
Alla som har studerat vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen är alumner. Institutionen vill gärna hålla kontakten med alla alumner och har därför ett alumnnätverk. Som medlen i nätverket får man nyhetsbrev och bjuds in till olika föreläsningar och evenemang med anknytning till utbildning och forskning vid institutionen.
Som nuvarande eller tidigare student är du varmt välkommen att anmäla dig till BUV Alumnnätverk
Du kan också följa oss på våra sociala medier:
Alumnnätverket vid Stockholms universitet
Som nuvarande eller tidigare student på Stockholms universitet är du också välkommen arr bli medlem i SUs alumnnätverk. Detta ger dig möjlighet att hålla kontakt med universitetet och tidigare kursare samt fylla på med ny kunskap.
Samarbeta med oss
Är du intresserad av att samverka med Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen?
Hör av dig till insitutionens prefekt eller avdelningsföreståndare för respektive avdelning.
Kontaktuppgifter hittar du nedan under Kontakt.
Kontakt
Telefon och e-post
Växel telefon: 08-16 20 00
E-post medarbetare och forskare: fornamn.efternamn@buv.su.se
Besöksadress
Svante Arrhenius väg 21 A, Frescati, Stockholms universitet.
Postadress
Stockholms universitet
Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen
SE-106 91 STOCKHOLM

- Besöksadress
Rum 419, plan 4.
Svante Arrhenius väg 21 A

- Besöksadress
Rum 418, plan 4.
Svante Arrhenius väg 21A.


- Besöksadress
Rum 450, plan 4.
Svante Arrhenius väg 21A.


- Besöksadress
Rum 310
Svante Arrhenius väg 21A
Senast uppdaterad: 11 april 2025
Sidansvarig: Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen