Ekologer måste kunna skriva!
Vad behöver man kunna för att jobba som ekolog utanför akademin? Hur annorlunda är det jämfört med att stanna på universitetet? Det diskuterades på en träff med BIG:s ekologinätverk för ekologer, Future Ecologists, den 8 oktober.
Nätverket Future Ecologists bildades hösten 2023. Det består av lärare och studenter på masterprogrammet Ekologi och biodiversitet samt ett antal alumner. Träffen den 8 oktober handlade om vilken kompetens man behöver ha för att få ett jobb utanför akademin.
BIG hade bjudit in två alumner som båda har jobbat på stora konsultföretag i många år. Jonas Rune arbetar med tillstånd för kraftledningar på WSP och Martin Isaeus är marinbiolog och jobbar med havsbaserad vindkraft på Niras. De hade fått i uppgift att berätta om sina erfarenheter när det gäller kompetenskraven för jobb på konsultföretag.

I den efterföljande diskussionen deltog ytterligare två alumner: Cathy Hill som har ett eget konsultföretag och Maria Bergström som jobbar på Naturskyddsföreningen. Båda har också erfarenhet av att jobba på länsstyrelser och andra myndigheter och därför kom diskussionen att handla om kompetenskraven utanför akademin mer generellt.
Det visade sig att de fyra alumnerna var påfallande överens om vad som krävs för ett jobb utanför akademin och det var egentligen ingen skillnad om man diskuterade konsultuppdrag eller arbete på en myndighet – det är ungefär samma kompetens som krävs. I det följande redovisas därför inte vad de enskilda deltagarna sade utan det blir en sammanfattning av deras gemensamma synpunkter.
Vilka kunskaper behöver man ha?
Som ekolog förväntas du naturligtvis ha gedigna kunskaper i ekologi. Det är också bra om du har kunskaper i några fler ämnen, som miljöjuridik och GIS. Du får gärna specialisera dig på något som du är särskilt intresserad av men räkna inte med att du kommer att kunna fortsätta att jobba med just det.
Precis som inom akademin förväntas du förstå och kunna använda data på ett vetenskapligt korrekt sätt.
För det mesta behöver du kunna svenska. Arbetsspråket på myndigheter är svenska och konsultrapporter skrivs vanligen på svenska. Om du inte behärskar svenska så är konsultbranschen ändå inte stängd; det kan finnas andra arbetsuppgifter än rapportskrivande och man kanske kan jobba i internationella miljöer. Verktygen för maskinöversättning blir dessutom allt bättre.
Var beredd på att du måste fortsätta att lära dig hela ditt yrkesliv - lärandet är inte slut bara för att du är klar med din utbildning!
Vilka färdigheter är viktiga?
Den allra viktigaste färdigheten är förmågan att kommunicera. På universitetet är du i en miljö där alla talar samma vetenskapliga språk som du. Men utanför akademin måste du kunna kommunicera med samhällsvetare, ekonomer, ingenjörer, politiker, journalister osv.
Framför allt måste du kunna skriva så att andra begriper vad du menar. Det innebär att du måste uttrycka sig klart och undvika termer som bara andra ekologer är bekanta med. Det innebär också att du måste förstå vad som är relevant och intressant i det specifika sammanhanget.
Förmågan att kommunicera och skriva för en bestämd målgrupp var något som lyftes fram och betonades av alla de fyra alumnerna.
Hur annorlunda är det att arbeta utanför akademin?
En viktig skillnad är att utanför akademin arbetar du som regel med snäva tidsramar. Det innebär att du förmodligen inte kan fördjupa dig så mycket som du tycker behövs och du blir kanske inte riktigt nöjd med din insats.
Om du jobbar som konsult får du inte fastna i problemen utan din uppgift är att hitta lösningar.
Du måste vara medveten om syftet med verksamheten. På universitetet är syftet att ta fram ny kunskap och förmedla den till andra. Utanför akademin gäller andra syften: ett företag behöver gå med vinst för att överleva och en myndighet ska tjäna medborgarna.

Till sist: varför ska man jobba utanför akademin?
Nu går ordet till Martin. Han talade i och för sig om varför man ska bli konsult men det han sade kan tillämpas även på andra delar av arbetsmarknaden. Med hans ord: du ska jobba utanför akademin för att komma ut i verkligheten, för att du behövs där och för att du kommer att kunna göra skillnad!
Nästa nätverksträff
Nästa träff blir den 27 november och temat är ”Starta eget”. Innovationskontoret, Drivhuset och SU Holding medverkar. Lokalen är E306 och tiden 16:00-17:30. Välkommen!
Senast uppdaterad: 30 oktober 2024
Sidansvarig: Margareta Ohné