Hur gick terminsstarten?
Alla platser på kandidatprogrammen fylldes och totalt sett har vi ungefär lika många studenter som hösten 2023.

Kandidatprogrammen
BIG ger tre kandidatprogram med sammanlagt 72 platser (48 platser på biologiprogrammet, 12 i marinbiologi och 16 i molekylärbiologi).
Kandidatprogrammet i biologi är uppdelat i två studiegångar med vardera 24 platser. Studiegång biologi med kemi omfattar 30 hp kemi och kurser i cell- och molekylärbiologi och fysiologi som bygger på kemi. Studiegång biologi har ingen obligatorisk kemi och därmed bygger inte heller kurserna i cell- och molekylärbiologi och fysiologi på tidigare studier i kemi.
Vid årets höstterminsstart fylldes samtliga platser. Man kan notera att Studiegång biologi med kemi är det enda av BIG:s kandidatprogram där samtliga behöriga sökande kom in; till de övriga tre programmen fanns reserver när utbildningen började.
Masterprogrammen
Vad gäller masterprogrammen blev det ungefär samma antal registrerade studenter som förra året. Totalt har 84 studenter registrerats som nybörjare på BIG:s masterprogram i höst, varav 14 betalstudenter.
Flest studenter har programmen Marinbiologi, Molekylära livsvetenskaper samt SERSD (Social-ekologisk resiliens för hållbar utveckling), som alla har 14 registrerade studenter. Det breda programmet Biologi har 8 studenter och är därmed minst.
Utbytesstudenter
Antalet inkommande utbytesstudenter har ökat jämfört med förra året. I år har vi hela 33 utbytesstudenter som läser kurser på BIG, hösten 2023 var de bara 23. En del av studenterna kommer till oss genom fakultetens eller BIG:s egna avtal. I år kommer dessa studenter från Belgien, Nederländerna, Schweiz, Tyskland, Österrike, USA och Singapore. Utöver dessa har vi studenter som gör sina utbytesstudier via CIVIS, genom centrala avtal eller avtal vid andra institutioner. Dessa studenter kommer i år från lärosäten i Frankrike, Spanien, Tyskland, Argentina och Sydkorea.
BIG har också sex utresande studenter denna termin (förra höstterminen var de sju). Tre studenter är på utbytesstudier i Spanien, Australien och USA, medan tre gör forskningspraktik i Frankrike och Spanien genom Erasmus+.
Innehållsrika introduktionsveckor
Terminen började den 2 september men då hade nybörjarna redan fått en veckas introduktion, både kandidatstudenterna och masterstudenterna. Alla hade inte möjlighet att vara med men fler än hälften kunde delta.
Introduktionsveckorna hade litet olika utformning beroende på vilka studenter de riktade sig till, men vissa moment ingick för alla, som information om programmen, studieteknik och diverse praktisk information. Gemensamt för samtliga nybörjare var också en föreläsning av alumnen Henrik Ekman, miljöjournalist och författare. Han berättade om Nationalstadsparken och dess tillkomst samt beskrev vad man kan se och höra i parken under olika årstider, illustrerat med förnämliga egna foton.

Ett viktigt inslag i kandidatstudenternas introduktionsvecka var alumnträffar i mindre grupper. Några studenter fick besöka Baltic Sea Science Center på Skansen eller WWF i Ulriksdal. Andra stannade på campus och fick träffa alumner från Kemikalieinspektionen, Naturhistoriska riksmuseet, Astra Zeneca eller konsultföretaget WSP. Alumnträffarna avrapporterades sedan för hela studentgruppen.
Majoriteten av masterstudenterna är ju internationella och deras introduktion hölls därför på engelska. Den innehöll särskilda moment som skulle hjälpa de nya studenterna till rätta, som en tipspromenad i BIG:s lokaler och en långpromenad i Nationalstadsparken i ovanligt varmt sensommarväder.
Ett viktigt syfte med introduktionen är förstås att studenterna ska börja lära känna varandra innan de blir helt uppslukade av studierna. All information om utbildningen lättades därför upp med olika sociala aktiviteter som brännboll och lunch med äldrekursare. Att Naturvetenskapliga föreningen medverkade i introduktionen bidrog till den goda stämningen.

Senast uppdaterad: 26 oktober 2024
Sidansvarig: Margareta Ohné