Tre frågor till Elizabeth Ngan, vår nya doktorand

Grattis Elizabeth Ngan, du har just blivit antagen som doktorand vid Psykologiska institutionen.

1. Kan du berätta lite om din resa hit?

Under mina kandidatstudier blev jag djupt involverad i forskning genom att arbeta som forskningsassistent i ett laboratorium som fokuserade på individuella skillnader i uppmärksamhet och minne. Jag trivdes väldigt bra där och skrev min kandidatuppsats inom detta område. Jag fann arbetet fascinerande och kunde lätt föreställa mig en framtid inom detta fält, där jag kunde bidra till forskningen och fördjupa min förståelse av människans kognition.

Jag fortsatte sedan min resa genom att ta en masterexamen i neurokognitiv vetenskap och påbörjade en doktorandutbildning i systemneurovetenskap, med fokus på olika kognitiva processer i hjärnan.

Under pandemin kunde jag inte bedriva min forskning, och då stötte jag på en annons från en alumn från min tidigare institution, som sökte en korttidsanställd forskningsassistent till Sömnlaboratoriet vid Stockholms universitet. Jag ansökte, då jag fann ämnet spännande och insåg att jag aldrig tidigare hade övervägt att studera hjärnan ur det perspektivet. Jag var nyfiken och såg fram emot att få fördjupa mig i en ny forskningsinriktning. Som tur var blev jag erbjuden tjänsten och kastade mig direkt in i projektet.

När jag blickar framåt i min karriär hoppas jag kunna fortsätta bedriva betydelsefull forskning.

Min nyfikenhet drev mig vidare, och jag kom att arbeta på Sömnlaboratoriet i tre år. Där var jag ansvarig för datainsamling, laboratorieledning och projektkoordinering. Dessutom bidrog samarbetet med ett mycket kompetent och engagerat team till en stimulerande forskningsmiljö, vilket starkt påverkade min vetenskapliga utveckling.

Slutligen började jag fundera på om det var dags att fullfölja min doktorandutbildning och letade efter en möjlighet att kombinera mina tidigare erfarenheter med den värdefulla kunskap jag fått här. En möjlighet dök upp inom institutionen, vilket gjorde det möjligt för mig att överföra mina studier hit och fortsätta min akademiska resa, samtidigt som jag fortsätter mitt arbete vid Sömnlaboratoriet.

EEG-utrustning i sömnlabbet. Foto: Jens Olof Lasthein
Foto: Jens Olof Lasthein

2. Vad handlar din forskning om?

Min forskning undersöker de tidsmässiga mönstren av stress, sömn och återhämtningsbeteenden, med målet att identifiera “optimala” fönster för exponering för stress under dagen. Jag vill förstå när sömnen påverkas som mest och minst, samt undersöka tidpunkter och effektivitet av dagliga beteenden som främjar återhämtning från stress.

Dessutom strävar vi efter att identifiera undergrupper som påverkas olika av sömnstörningar, vilket ger en mer nyanserad förståelse av hur sömnrubbningar påverkar individer. Drivkraften bakom denna forskning är att fördjupa vår förståelse av det dynamiska samspelet mellan sömnmönster, arbetskrav, dagliga rutiner och den övergripande mentala och fysiska hälsan. Förhoppningen är att forskningen kan bidra till strategier för bättre stresshantering och välmående i olika populationer.

3. Vad hoppas du på att uppnå under dina doktorandstudier och i din framtida karriär?

Under mina doktorandstudier hoppas jag fördjupa min förståelse för de komplexa interaktionerna mellan stress, sömn och återhämtningsbeteenden, samtidigt som jag bidrar med meningsfulla insikter till psykologifältet. Jag vill utveckla mina forskningsfärdigheter ytterligare, särskilt inom experimentell design, dataanalys och avancerade forskningsmetoder.

När jag blickar framåt i min karriär hoppas jag kunna fortsätta bedriva betydelsefull forskning, samarbeta med experter inom fältet och bidra till evidensbaserade strategier för att bättre förstå hur stress och sömnmönster påverkar kognitiv funktion, mental och fysisk hälsa. Målet är att utveckla interventioner som förbättrar människors välmående och livskvalitet.


Texten översatt från engelska med hjälp av AI.

På denna sida

mainArticlePageLayout

Forskning
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "Psykologiska.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier Psykologiska",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}