Psykologstudent debuterar som författare
Halvvägs igenom Psykologprogrammet på Stockholms universitet valde Fritiof Ajvide att ta en paus i studierna för att ägna sig åt att skriva en bok. Nu har hans debutroman Våldet under huden kommit ut.
Vad handlar boken om?
– Våldet under huden handlar om en kärleksfull och våldsam vänskapsrelation mellan två yrkeskriminella män, där hela boken är skriven som en hybrid mellan en roman och en gangsterrap-låttext. Den är väldigt våldsam men faktiskt också ganska gullig ibland?!
Hur fick du idén till berättelsen?
– Oj, vilken klurig! Jag ska försöka svara så bra jag kan. Liksom alla människor i Sverige har jag sett en samhällsutveckling med fler skjutningar och politiker som tävlar om vem som kan vara hårdast mot kriminaliteten. Män och enstaka kvinnor inom yrkeskriminaliteten skildras ofta som någon form av monster i samhällsdebatten. Jag fascinerades av idén att skildra en gängledare som var precis lika våldsam och hänsynslös som vi föreställer oss dem, en hård kille med invandrarbakgrund som varit i den kriminella världen sedan länge, men som samtidigt skulle vara intelligent, emotionellt tillgänglig och rymma mycket kärlek, ömhet, psykisk ohälsa och funderingar. En komplex människa snarare än en schablon. Jag ville skriva en bok som handlar om relationen mellan den gängledaren och en vit medelklasskille som kommer in i den yrkeskriminella världen utifrån.
Jag tror att psykologutbildningen är bland de bästa utbildningarna om man ska bli författare.
Bokens båda huvudpersoner kämpar med olika psykiska problem, har dina studier på Psykologprogrammet kunnat hjälpa eller inspirera dig i arbetet med boken?
– Våldet under hudens två huvudpersoner är mycket plågade av olika psykiska problem. I synnerhet har det varit egna psykiska problem som inspirerat skrivandet. Jag har själv lidit av flera olika diagnoser och har än idag personlighetssyndrom. Idag mår jag nästan bra, och kan använda alla smärtsamma saker jag varit med om till att skriva böcker om det istället. Med det sagt så har även själva psykologprogrammet varit till stor hjälp. Det har gett mig en bredare förståelse för vad som gör att människor fungerar som de gör, fått mig att resonera kring vad som är fundamentalt mänskligt och skänkt mig kunskap om olika psykiska tillstånd. Jag tror att psykologutbildningen är bland de bästa utbildningarna om man ska bli författare.
Hur har det varit att ta en paus från studierna för att ägna dig åt skrivandet?
– Det har varit skönt! Jag är så glad och tacksam att jag har privilegiet att kunna göra det. Jag är en person som har svårt för att göra bara en sak i taget, så att gå psykologutbildningen fem år i rad kändes ogörbart från början. Att däremot växla mellan psykologstudier och skrivande passar mig väldigt bra. Jag tror att det kan stimulera ett kreativt yrke att ha en mer strukturerad sysselsättning, och vice versa.
Boken är första delen i en svit, vet du redan nu vad nästa bok kommer att handla om?
– Våldet under huden är mycket riktigt första delen i en svit, och jag har bra koll på vad mitt nästa projekt ska vara. Vad det är exakt vill jag dock vänta med att berätta om tills det är officiellt! Det kommer, precis som Våldet under huden, vara något helt nytt, som inte gjorts tidigare.
Vad är dina framtidsplaner yrkesmässigt? Är drömyrket psykolog eller författare?
– Mitt drömyrke är båda två! Båda är ju helt otroliga! Det är två yrken som har väldigt mycket med varandra att göra. Om du förstår hur människor fungerar som psykolog blir du en bättre författare, och om du kan leva dig in i fiktiva människors tankevärld som författare kan du leva dig in bättre i verkliga människors tankevärldar som psykolog. Jag hoppas få privilegiet att arbeta med båda två!
Fritiof Ajvides skönlitterära boktips till den som är intresserad av psykologi:
American psycho av Bret Easton Ellis är en fenomenal bok som undersöker en ung mans mörkaste sidor, och samhället omkring honom.
Eileen av Ottessa Mosfegh är en ljuvlig roman om en ung kvinna, där författaren lyckas med att teckna en karaktär som är både cynisk och obehaglig men också djupt relaterarbar.
Samlade Verk av Lydia Sandgren (Sandgren är för övrigt psykolog själv) skildrar två unga män och en kvinna, som unga och som vuxna. Boken är en mästerlig studie i hur man gör för att skildra människor som känns så verkliga att de nästan tränger över till vår egen värld.
Till sist, har du några bra skrivtips som kan funka även om man kör fast i arbetet med till exempel en uppsats…?
– Som de säger i en av världens bästa tv-serier, Skam: Mennesker trenger mennesker. Vare sig du kör fast i skrivandet av en bok eller uppsats, använd människorna du har runtikring dig. Har du kört fast så mycket att du inte kommer vidare? Gå ut och träffa vänner istället, du kommer förmodligen göra jobbet bättre imorrn när du fått social påfyllning. Kan du inte komma på vad du ska skriva näst? Möt upp dina vänner i klassen och skriv på uppsatsen ihop. Och om du inte har några vänner alls, så är du i samma position som jag var i under många år. Och då ska du komma ihåg: Livet vänder alltid och blir bra till slut. Jag lovar.
Senast uppdaterad: 8 november 2024
Sidansvarig: Psykologiska institutionen