Den 10 oktober har Världshälsoorganisation, WHO, utropat till Världsdagen för psykisk hälsa, och temat för 2024 är psykisk hälsa i arbetslivet. Professor Petra Lindfors delar med sig av några tankar i ämnet.
Foto: Jens Olof Lasthein
Petra Lindfors är professor i arbets- och organisationspsykologi. Hon medverkar den 28 november i en temadag om psykisk hälsa i arbetslivet, som arrangeras av Afa Försäkring, Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Forte. Hon kommer då att tala om återhämtning på arbetsplatsen.
Hur kan man främja psykisk hälsa i arbetslivet?
– Främjande av psykisk hälsa i arbetslivet handlar om att
det i varje verksamhet finns förutsättningar för ett gott arbete, för både chefer och medarbetare
högsta ledning och chefer är avgörande för att etablera och upprätthålla sådana förutsättningar
ha en ömsesidig dialog mellan chefer och medarbetare där medarbetare bidrar med att ansvara för sitt eget beteende också i förhållande till kollegor. I det ingår att säga till ifall förutsättningar brister eller saknas.
– I praktiken kan det exempelvis handla om att ge medarbetare förutsättningar för att använda sin friskvårdstimme och på så sätt främja aktiv återhämtning som i sin tur kan främja psykisk hälsa både i och utanför arbetet.
Inom arbetslivet i Sverige finns ett ökande intresse för hållbar hälsa och välbefinnande och för främjande faktorer, som ibland kallas friskfaktorer. Det här återspeglas exempelvis i den nationella arbetsmiljöstrategin och utgör också utgångspunkt för det här forskningsprojektet.