Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Spanska I

Spanskan talas av mer än 580 miljoner människor. Att behärska språket och ha kunskaper om de spanskspråkiga ländernas historia, samhällsliv, och litteratur är värdefullt och kommer att göra skillnad när du söker ett jobb! Att kunna spanska är både roligt och nyttigt!

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till vårterminen 2025! Har du blivit antagen till någon av våra kurser? Då är det viktigt att du tar del av nedanstående information. Vi hälsar dig varmt välkommen som student och hoppas att du ska trivas hos oss!

Webbregistreringstider VT25

Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. Webbregistreringen för våra kurser vid Romanska och klassiska institutionen VT25 öppnar 7 januari (information om sista datum för registrering ser du i Ladok).

Våra utlandskurser Franska I i Frankrike, Italienska I i Italien, Portugisiska I i Portugal, och Spanska I i Spanien har öppet för webbregistrering 7-9 januari.

Registreringen innebär att du tackar ja till din plats på kursen du blivit antagen till. Om du inte registrerar dig i tid riskerar du att förlora din plats.

Är du ny student hos oss? Då är det viktigt att du följer instruktionerna på sidan Ny student för att komma igång med dina studier.

Kan du inte registrera dig? Kontakta expedition.romklass@su.se.

Mer information finns på vår hemsida:

Terminsstart VT2025

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Alhambra, Granada, Spanien - Foto: Sergey Borisov #1906755
Foto: Sergey Borisov - Alhambra, Granada, Spanien

Spanska I riktar sig till dig som studerat lägst spanska steg 3 på gymnasiet eller har behörighet genom våra förberedande kurser. Du kommer att läsa sex olika delkurser: Text och litteratur I och II, Grammatik, Fonetik och uttal, Den spansktalande världen I och II: Kultur, samhälle och natur. Dessa kurser tillsammans ger dig goda grundläggande kunskaper i och om spanska och de spansktalande länderna. Du förvärvar grundläggande språkfärdighet genom läsning av både skönlitterära och fackspråkliga texter, genom skriftliga övningar och genom träning i muntlig kommunikation. Den grundläggande grammatiken gås igenom systematiskt. Genom föreläsningar och träning i facktext om den spansktalande världen får du insikt i de särskilda kulturella, samhälleliga och naturliga förutsättningar som finns historiskt och i nutid inom den vittomfattande spanskspråkiga världen. För att du ska utveckla dina språkkunskaper så mycket som möjligt sker den största delen av undervisningen på spanska

  • Kursupplägg

    Det övergripande dokumentet för en kurs är kursplanen. Den innehåller bland annat redogörelse för kursens innehåll, dess delkurser, undervisningsformer och examinationssätt. Kursplanen hittar du på SU:s hemsida. Det här dokumentet, kursupplägget, ibland kallad kursbeskrivningen, förtydligar hur vi genomför kursen i praktiken. Kursbeskrivningen ska ge god vägledning, men är inte heltäckande. Ytterligare förtydliganden i muntlig eller skriftlig form ges av läraren under lektionerna. Tveka inte att fråga läraren om frågetecken skulle kvarstå inför genomförande av olika uppgifter. För att se vilka lärare som undervisar på kursen, och för information om schema och examinationstillfällen, se vidare under Schema. Information om Litteraturlistor hittar du under Kurslitteratur. Ytterligare information om examination hittar du under Att tentera vid Romklass (se vår hemsida och Utbildning/Studieinformation).

    Studiedeltagande: Kursen ges på dagtid och på helfart, det vill säga du kommer att behöva satsa ca 40 timmar i veckan på spanskstudierna (tid för föreläsningar, övningsgenomgång, repetition och förberedelse inför nästa lektion). All inlärning kräver att du som student arbetar aktivt, något som är desto viktigare vid språkinlärning. Därför måste du förbereda dig väl inför varje lektion och vara aktiv under lektionerna.

    Delkurser

    Du kommer att läsa följande sex delkurser på Spanska I: Text och litteratur I och II, Grammatik, Fonetik och uttal, Den spansktalande världen I och II: Kultur, samhälle och natur.

    1. Text och litteratur I, 5 högskolepoäng

    Delkursen är en introduktion till textanalys. Du läser enklare spanskspråkig skönlitterär text och tränar först och främst den skriftliga produktionen genom att författa kortare texter på spanska. Du gör enkla analyser på spanska av litterära texter samt lär dig att identifiera olika litterära genrer.

    2. Text och litteratur II, 5 högskolepoäng

    Denna delkurs är en fortsättning på den förra (delkurs 1) och innebär en fördjupad läsning av spanskspråkig skönlitterär text och litteraturkritik. En utökad träning i textanalys tränar upp din förmåga att författa texter i flera akademiska genrer på spanska. Du lär dig grundläggande analytiska metoder, litteraturvetenskapliga begrepp samt skrivstrategier.

    3. Grammatik, 7,5 högskolepoäng

    Du studerar språkvetenskapliga grunder och allmän grammatisk terminologi. Allmän grammatik syftar till att öka analysförmågan samt den språkliga medvetenheten som sådan. Delkursen består av föreläsningar i spansk grammatik, blandat med praktiska övningar och systematisk träning av centrala områden i spansk språkstruktur. Viss träning i mediering mellan svenska och spanska ingår.

    4. Fonetik och uttal, 5 högskolepoäng

    Delkursen behandlar fonetikens och fonologins centrala begrepp, fonologisk och fonetisk transkription, spanskans ljudsystem och prosodiska egenskaper samt de viktigaste regionala särdragen i uttalet. Du tränar uttalet genom praktiska övningar.

    5. Den spansktalande världen I: Kultur, samhälle och natur, 3,5 högskolepoäng

    Genom föreläsningar och träning i facktext om den spansktalande världen får du insikt i de särskilda kulturella, samhälleliga och naturliga förutsättningar som finns historiskt och i nutid inom den vittomfattande spanskspråkiga världen. Analys av hur facktext är uppbyggd och hur den skiljer sig från skönlitterär text samt träning i muntlig produktion kring de lästa texterna är huvudingredienser i kursen.

    6. Den spansktalande världen II: Kultur, samhälle och natur, 4 högskolepoäng

    Fördjupad facktextläsning om kultur, samhälle och natur i de spansktalande länderna samt fördjupad träning i muntlig interaktion kring materialet som studeras under kursen.

    Undervisning

    1. Text och litteratur I, 5 högskolepoäng
    Undervisningen består av föreläsningar samt seminarier och gruppövningar.

    2. Text och litteratur II, 5 högskolepoäng
    Undervisningen består av föreläsningar samt seminarier och gruppövningar.

    3. Grammatik, 7,5 högskolepoäng
    Undervisningen består av föreläsningar och gruppövningar (språkstrukturövningar i mindre grupp).

    4. Fonetik och uttal, 5 högskolepoäng
    Undervisning består av föreläsningar, seminarier och träning i språkstudio.

    5. Den spansktalande världen I: Kultur, samhälle och natur, 3,5 högskolepoäng
    Undervisningen består av föreläsningar samt seminarier.

    6. Den spansktalande världen II: Kultur, samhälle och natur, 4 högskolepoäng
    Undervisningen består av föreläsningar samt seminarier.

    Allmänt

    lärplattformen Athena lägger lärarna upp kompletterande material som du förväntas ta del av. Här finns bland annat övningsmaterial. Ytterligare förtydliganden av kursens innehåll och genomförande finner du här. På lärplattformen kan du också se meddelanden från lärarna till studenterna, det är därför viktigt att du uppdaterar dig regelbundet med vad som händer på Athena. I kursplanen anges vad du förväntas kunna efter varje genomförd delkurs. Tveka inte att fråga läraren om du undrar över något.

    Du måste anmäla dig till salstentamen senast 10 dagar innan tentamenstillfället.

    Om det krävs särskilda åtgärder för att du ska kunna genomföra kursen kan du läsa mer om detta på SU:s hemsida. Kontaktperson för dessa frågor vid Romanska och klassiska institutionen är studievägledaren.

    Hemuppgifter (d.v.s. uppsatser, kortare självständiga arbeten och inlämningsuppgifter) ska skrivas med egna ord och bygga på egna reflektioner kring ämnet. Alla citat måste anges på korrekt sätt med citationstecken och källhänvisning. En hemuppgift får inte till större delen bestå av citat. Dessa ska enbart användas för att illustrera det egna resonemanget. Saknas källor eller om de är mycket bristfälliga och läraren upptäcker plagiat så kan det leda till en anmälan till rektor. Tänk på att använda egna formuleringar även i muntliga redovisningar. Om inlämnings­uppgifter förekommer på kursen kommer dessa att granskas av ett textmatchningsverktyg. För allmän information om fusk och plagiat, se vidare Stockholms universitets regelbok om föreskrifter för examination och riktlinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet (regelbok 2).

    Examination

    All examination sker på spanska.

    1. Text och litteratur I, 5 högskolepoäng
    Delkursen examineras genom 2-4 skriftliga inlämningsuppgifter.

    2. Text och litteratur II, 5 högskolepoäng
    Delkursen examineras genom 2-4 skriftliga inlämningsuppgifter.

    3. Grammatik, 7,5 högskolepoäng
    Delkursen examineras genom en salstentamen.

    4. Fonetik och uttal, 5 högskolepoäng
    En avslutande salstentamen (enligt betygsskala A-F) och ett avslutande uttalsprov (enligt betygsskala G-U).

    5. Den spansktalande världen I: Kultur, samhälle och natur, 3,5 högskolepoäng
    Delkursen examineras genom en muntlig framställning.

    6. Den spansktalande världen II: Kultur, samhälle och natur, 4 högskolepoäng
    Delkursen examineras genom en muntlig framställning.

    Slutbetyget på kursen viktas utifrån den del av 30 hp en viss delkurs utgör.

    Observera att möjlighet till komplettering av betyget Fx upp till godkänt betyg ges inte på salstentamen (gäller för delkurserna 3. Grammatik och 4. Fonetik och uttal).

    Examinator

    Juan Carlos Cruz Suárez
    Rakel Österberg
    Anthony Lappin

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Mer information

    Lärplattform: Athena

  • Möt oss

  • Kontakt

    Kontaktuppgifter för studentärenden

    Studentexpedition - Spanska & portugisiska
    Studievägledare Spanska & Portugisiska
    Studierektor spanska