Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Finska som främmande språk II B

Kursen behandlar mer komplexa grammatiska strukturer i finskan och ger fördjupade teoretiska kunskaper om finska språket och utökad muntlig och skriftlig språkfärdighet samt fördjupad textförståelse. Du lär dig om samtida kulturella företeelser i Finland och i Sverige.

För dig som är antagen VT2021

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Webbaserad undervisning under våren

Med anledning av Covid-19 kommer undervisningen vid Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska mestadels att vara webbaserad under vårterminen 2021. Information för respektive kurs kommer att finnas på kurssidorna i utbildningskatalogen eller på våra webbsidor.

Välkomstbrev

Alla antagna studenter får mer detaljerad information om studiestart, registrering och upprop i välkomstbrevet som går ut efter andra antagningsbeskedet.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen har undervisning på kvällstid.

Du som vill läsa på helfart kan välja Finska som främmande språk II, 30 hp på vårterminen.

OBS. Webbaserad undervisning under vårterminen 2021 med anledning av covid-19

Avdelningen för finska har lagt all utbildning digitalt under vårterminen 2021. Du som läser hos oss måste därför ha tillgång till en dator med välfungerade internet, webkamera och mikrofon. Även tentorna ordnas digitalt under vårterminen. Kontakta gärna studievägledaren i finska (studievagledare@finska.su.se) om du har några frågor.

 • Kursupplägg

  Kursen består av tre delkurser.

  Delkurser

  Textförståelse med grammatik 2, 7,5 hp

  Delkursens syfte är att utöka kunskaper om finskans mer avancerade grammatiska strukturer och dess praktiska användning i finska texter. Detta görs genom att studenterna läsar finska texter inom olika genrer som berör olika vardagliga ämnen som familj, resor och arbete. Grammatiska fenomen som tas upp är till exempel finska modusformer som konditionalis och dess användning, participkonstruktioner osv. Texterna kommer att analyseras och diskuteras från både en grammatisk och en innehållsmässig perspektiv. Undervisning kommer att ske på svenska och finska.

  Muntlig språkfärdighet med kulturorientering, 3,5 hp

  På delkursen får du utöka dina muntliga färdigheter i finska genom att samtala om välbekanta, vardagliga ämnen och händelser med anknytning till finsk och sverigefinsk aktualitet. Studenterna får övning i att beskriva erfarenheter och händelser, uttrycka och argumentera för åsikter och diskutera samtida kulturella företeelser i Sverige och Finland, samt lära sig söka och värdera information om ämnen som är relevanta för kulturorientering.

  Skriftlig språkfärdighet, 4 hp

  På delkursen får du utöka dina skriftliga färdigheter i finska genom att skriva texter om olika vardagliga ämner. Delkursen tar upp olika textgenrer som t.ex. åsiktsbrev, recensioner och jobbansökan och behandla grammatiska fenomen och ordförråd som är typiska för dessa genrer. Du kommer att lära dig att producera sammanhängande texter på finska med utökat ordförråd och mer avancerade grammatiska konstruktioner.

  Undervisning

  Undervisningen sker på svenska och finska. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier samt olika övningar både självständigt och i grupp.

  Betygskriterier och betygssättning

  Betygskriterier och betygssättning för kursen Finska som främmande språk II B (578 Kb)

  Examination

  Textförståelse med grammatik 2, 7,5 hp

  Delkursen examineras genom salskrivning.

  Muntlig språkfärdighet med kulturorientering, 3,5 hp

  Delkursen examineras genom en muntlig presentation samt individuell muntlig examination.

  Skriftlig språkfärdighet, 4 hp

  Delkursen examineras genom salskrivning.

  Examinator

  Examinatorer för samtliga kurser i finska

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
 • Mer information

  Arbetsmarknad

  Kunskaper i finska är en efterfrågad merit i arbetslivet. Inom bland annat kommuner har finskan fått allt större utrymme i och med finskans status som ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Finland hör till Sveriges största handelspartners och behovet av finskkunniga inom näringslivet är stort.

  Många läser finska på universitetet för att bli lärare, översättare eller tolkar. Andra väljer språket som ett komplement till en utbildning i ett annat ämne såsom journalistik, statsvetenskap eller ekonomi.

  Kunskaper i finska är viktiga både för en nationell och en internationell karriär – att komplettera med finska ger dig ett försprång vad du än arbetar med.

  Efter kursen

  Efter kursen kan du välja mellan Finska som främmande språk III, 30 hp och Finska som främmande språk - kandidatkurs, 30 hp.

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  Hur är det att plugga finska - egentligen? Se Johannes film om studier i finska!

  Möt våra forskare

  Bekanta dig med våra forskare på deras profilsidor.

 • Kontakt

  Kontakta studievägledaren i finska för mer information: studievagledare@finska.su.se.