Journalistprogrammet - kandidatprogram
Om du vill bli journalist är det här programmet för dig. Tre års studier i ett kandidatprogram där vi ordnar praktiken. För dig som vill bli journalist och är intresserad av undersökande journalistik och dokumentärt berättande inom press, radio och TV.

Journalistprogrammet ger dig kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta som journalist. Under utbildningen varvas praktisk och teoretisk undervisning i journalistik. Du får lära du dig att förstå och träna journalistikens grunder som att samla in, bearbeta, källkritiskt granska och gestalta material. Du får lära dig att arbeta med nyheter och publicera dem på olika plattformar. Du får också kunskaper om journalistikens olika roller i samhälle och kultur, dess historia, produktionsvillkor och medierättsliga förutsättningar. Inte minst får du även göra redaktionell praktik, ovärderligt för att lära sig yrket.
Undervisning på JMK
Undervisningen sker på Enheten för journalistik, medier och kommunikation (JMK). Lokalerna ligger i Garnisonen, Karlavägen 104, bara ett stenkast från Sveriges Radio och Sveriges Television.
Som student undervisas du både praktiskt och teoretiskt i våra lokaler som har alltifrån större föreläsningssalar till redaktionsrum. Praktiskt lärande och övningar inom Radio- och TVredigering, skrivande med mera varvas med teori och föreläsningar under de tre åren på JMK med yrkesverksamma och specialiserade lärare.
-
Programöversikt
En kandidatexamen består av tre års studier på helfart och ger 180 högskolepoäng (hp) totalt.
- Journalistprogrammet läser du på 6 terminer, där varje termin ger 30 hp.
- Varje 30-poängare är uppdelade i mindre delkurser, vanligen mellan 7,5 hp och 15 hp.
- Förutom utbildning inom journalistik som vi ger dig kommer du i slutet av programmet dels göra en praktiktermin (termin 5) och dels göra ett examensarbete (termin 6)
År 1
Under det första året lär du dig att förstå och träna journalistikens grunder som att samla in, bearbeta, källkritiskt granska och gestalta material. Du får lära dig att arbeta med nyheter och publicera dem på olika plattformar. Du får också kunskaper om journalistikens olika roller i samhälle och kultur, dess historia, produktionsvillkor och medierättsliga förutsättningar
Termin 1
Delkurserna:
- Att vara journalist
- Journalistiska metoder
- Berättarformer
- Journalistik i tid och rum
Termin 2
- Mediejuridik och etik
- Källkritik
- Nyhetsjournalistik
År 2
Under det andra året utvecklar du kunskaper och metoder i granskande journalistik och dokumentärt berättande. Du får fördjupade färdigheter i att producera för radio, TV, webb och press. Undervisningen ger även internationella perspektiv på medieutvecklingens betydelse för journalistikens innehåll och utformning.
Termin 3
Behörighet: Antagen till Journalistprogrammet - kandidatprogram samt Journalistik I 30 hp och Journalistik II 30 hp.
- TV-journalistik
- Radiojournalistik
- Att förså och skildra samhället
Termin 4
Behörighet: Antagen till Journalistprogrammet - kandidatprogram samt Journalistik I, Journalistik II och Journalistik III
Undersökande journalistik
Dokumentärt berättande
År 3
År tre - praktiken och examen
Under det tredje året läser du fördjupande kurser i teori och metod inom journalistik och genomför ett självständigt examensarbete om 15 hp, som kan vara utformat som ett journalistiskt projekt eller en uppsats. Dessutom gör du under detta avslutande år en längre praktikperiod på redaktion där du lär dig tillämpa dina teoretiska och praktiska kunskaper i journalistik i en professionell kontext.
Termin 5
Behörighet: Studenten ska vara antagen till Journalistprogrammet - kandidatprogram och ha avklarat alla tidigare kurser inom programmet samt ha beviljats en praktikplats genom institutionens lokala praktikprocess.
Redaktionell organisation och praktik, 30 hp
- Praktik på redaktion
- Medierätt, etik och redaktionell organisation
Termin 6
Journalistik - kandidatkurs, 30 hp
Jornalistikvetenskapliga perspektiv
Metodspecialisering
Examensarbete
-
Så ansöker du
Du ansöker på www.antagning.se
-
Mer information
Beata åkte på utbyte under termin 4 på Journalistikprogrammet
Beata åkte på utbyte och läste kursen International News Reporting vid Danmarks Medie- och Journalisthögskola i Århus under termin 4 på Journalistikprogrammet.
Beata åkte på utbyte under termin 4 på JournalistikprogrammetLäget - journaliststudenternas webbtidning
Som student hos oss får du vara med att skapa nyheter på som når ut på riktigt under utbildningen. Läget är en webbtidning skapad av journaliststudenter på Stockholms Universitet (JMK).
Åk på utbyte i Europa under programmet
-
Möt oss
Möt våra lärare
Yrkesverksamma journalister är dina lärare
Journalistprogrammet erbjuder mer än bara 3 års studier till journalist. Du får en hel praktiktermin på redaktion där du får chansen att prova på jobb på riktigt, men apropå "på riktigt" så gör du faktiskt riktiga reportage även under terminerna innan. Som student kommer du bland annat arbeta med webbtidningen "Läget" och publicera produktioner på plattformen JMKplay. Till din hjälp har du våra yrkesverksamma lärare.
Susanna Edling
Foto: Moona BjörklundJag heter Susanna Edling och har jobbat som journalist och dokumentärfilmare i över trettio år, både i Sverige och utomlands. Förutom att vara lärare på JMK, där jag håller i kurserna i nyhetsjournalistik och TV-journalistik, jobbar jag som nyhetsreporter, redaktör och producent, både på TV4 och inom public service.
Det roligaste med att undervisa på JMK är att jag hela dagarna får prata om och tänka på något som är viktigt på riktigt, något som inte bara är utmanande och roligt att hålla på med för egen del men som också är avgörande för demokratin och samhället i stort
Erik Palm
Foto: Göran Segeholm © NorstedtsJag är adjunkt vid JMK Stockholms Universitet och ansvarig för kurserna Att förstå och skildra samhället under tredje terminen och Undersökande journalistik som går fjärde terminen. Men jag är även med på andra kurser och handleder examensarbeten.
Jag är författare och prisbelönt journalist som arbetar parallellt som journalist för bland annat SVT Uppdrag Granskning och TV4 Kalla Fakta.
- Det är viktigt att studenter får med sig förmågan och modet att göra kritiskt granskande journalistik i utbildningen. Undersökande journalistik som avslöjar maktmissbruk, korruption, rättsröta, desinformation och missbruk av skattemedel är helt avgörande för ett demokratiskt samhälle. Många studenter gillar det här detektivarbetet och några får också sina grävprojekt publicerade, vilket är extra kul för mig som lärare.Jesper Huor
Foto: Jesper HuorPå Journalistprogrammet håller jag i en reportagekurs på första terminen och kursen i dokumentärt berättande på fjärde, men medverkar på många andra kurser – bland annat radio och undersökande journalistik och examensprojekt.
Jag är i grunden reporter och författare. Vid sidan av undervisandet skriver jag böcker, har publicerat tre böcker, en fjärde planeras komma ut våren 2023. Har också gjort flera prisbelönta dokumentärer för radio och TV, länkar finns på www.huor.se
Jag började på journalistlinjen på JMK hösten 1998 och trodde aldrig att jag en dag skulle komma tillbaka hit – som lärare på halvtid. Men det gjorde jag!
För mig blev – och är – journalistiken ett sätt att ta mig in i främmande världar och ta mig ut i världen och möta folk jag nog aldrig skulle mött på så nära håll annars.
Sveriges kriminella värld, kulturelitens slutna kretsar, talibaner och ateister i Afghanistan, arkeologer och terrorister i Syrien, rebeller och munkar i Burma.
Det blev med tiden också metod för att undersöka min egen personliga historia och mina sammanhang.Det är detta, nyfikenheten och lusten, som är mina drivkrafter, och som jag hoppas kunna förmedla till studenterna på JMK.
Amanda Glans
Jag är i grunden radiojournalist och har mest jobbat med dokumentärer och längre samhällsjournalistiska serier. Såsom P1-dokumentär, Riksdagen i P1 där jag vann Stora Journalistpriset för en dokumentär om Håkan Juholt.
Jag har vidgat det journalistiska berättandet till att även vara konstnärligt, då jag driver en scen för livsberättande, är en del av ett av Sveriges främsta berättarkompanier och skriver teaterföreställningar för Stadsteatern i Stockholm. Som Öppna era hjärtan, Revolution, Stockholm Love och Stockholm Lust.
Jag är även en del av Storytels satsning på true crime, där jag producerar riktigt långa serier såsom Var är Olle? och Saknad i Ljungby.På jmk har jag hand om radiokursen termin tre, samt är med i dokumentärt berättande termin fyra och metodkursen termin sex.
-
Kontakt
Studievägledare
studievagledare@ims.su.se