Masterprogram i matematik
Masterprogrammet i matematik är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Det är ett tvåårigt program på avancerad nivå och leder till en gemensam masterexamen från Stockholms universitet och KTH.
Matematik är, tillsammans med astronomi, den äldsta vetenskapen och matematik är viktigare nu än någonsin tidigare - nya metoder utvecklas ständigt och gamla problem löses. Matematik är ett kritiskt element i utvecklingen av samhället: med hjälp av matematik är det möjligt att beräkna planetbanor, beskriva världens befolkningstillväxt eller att beräkna avsmältningen av de arktiska glaciärerna. Matematisk utbildning är lämplig för arbete på alla områden där avancerade matematiska metoder används, t.ex. numeriska beräkningar inom teknik och naturvetenskap, beräkningar av sannolikhet, prissättningsfrågor inom finanssektorn eller utformandet av koder för säker överföring av data.
Syfte och innehåll
Programmet syftar till att förse dig med en gedigen bakgrund i de matematiska vetenskaperna. Det förbereder dig för doktorandstudier (exempelvis vid KTH eller SU) i matematikbesläktade ämnen, och för forskning och utveckling inom industrin eller företagsvärlden.
-
Programöversikt
Masterprogrammet i matematik omfattar två års heltidsstudier på avancerad nivå. Kurserna i programmet är organiserade i tre olika block, följt av masteruppsats. Blocken motsvarar en termins studier vardera, men läses delvis parallellt snarare än en termin vardera.
I det grundläggande blocket läser du en kurs om 7,5 hp i vart och ett av följande fyra områden: algebra och geometri, analys, topologi samt diskret matematik.
I profilblocket väljer du valbara kurser i matematiska ämnen omfattande 30 hp på avancerad nivå. Här har du möjlighet att specialisera dig och förbereda dig inför examensabetet.
Breddningsblocket innehåller de obligatoriska kurserna Vetenskapsteori och Matematisk kommunikation, samt 15 hp valfria kurser.
Kurserna i matematik på avancerad nivå har vanligen studietakt 25% över hela terminen, med ett undervisningstillfälle i veckan.
År 1
Termin 1
Vanligen läses följande kurser under första terminen.
SF2743 Avancerad reell analys I
MM7020 Matematisk kommunikation
Om du läser fristående kurser istället för programmet, så kan du inte söka SF2743 eftersom det är KTH-versionen av kursen. Sök i så fall SU-versionen med samma namn och kurskod MM7046.
Termin 2
AK2030 Vetenskapsteori och vetenskaplig metodik (naturvetenskap), 4,5 hp
SA2001 Hållbar utveckling och forskningsmetodik inom matematik, 3,0 hp
I övrigt beror termin 2 på ditt val av kurser. Du måste läsa en kurs i diskret matematik, antingen Grafteori, Talteori eller Enumerativ kombinatorik, men när du läser den beror på vilken kurs du väljer.
Lista över gemensamma programkurser
År 2
Termin 3
Beror på ditt val av kurser, ska innehålla en kurs i diskret matematik om du inte redan har läst en sådan.
Lista över gemensamma programkurser
Termin 4
Under termin 4 skriver du det självständiga arbetet.
Självständigt arbete
Under sista terminen skriver du ett självständigt arbete i matematik omfattande 30 hp, då du själv får planera, utföra och rapportera ett projekt, under handledning av en av våra forskare.
-
Så ansöker du
Se den engelska versionen av sidan för information om ansökan
Observera att du behöver ladda upp en del extra dokumentation tillsammans med ansökan, även om du har läst din tidigare utbildning i Sverige och alla tidigare meriter redan finns på antagning.se. Dokumentation behövs är:
- "Vanliga" dokument som krävs till de flesta utbildningar, som gymnasiemeriter och intyg på tidigare universitetsstudier. Detaljer finns på Antagning.se, men om dina tidigare studier varit i Sverige behöver du oftast inte ladda upp denna typ av meriter.
- Extra dokumentation, som motivationsbrev, referenser och annat. Detta behöver du ladda upp oavsett var du läst tidigare. Detaljer finns på den engelska versionen av denna sida.
-
Mer information
Allmän information för dig som söker till eller läser vid Matematiska institutionen:
Viss ytterligare information om programmet finns på en separat sida på Stockholms matematikcentrum (SMC):
-
Kontakt
Om du har frågor om programmet, kontakta master@math-stockholm.se.
Här hittar du andra kontaktuppgifter: