Masterprogram i vattenresurser
Detta masterprogram ger kunskaper och färdigheter om yt- och grundvattenhydrologi samt vattenrelaterat beslutsfattande. Fallstudier, exkursioner, dynamisk modellering och dataanalys används för att förstå hur vattenresurser påverkas av mänskliga och klimatrelaterade effekter och hur de kan förvaltas hållbart.
Film på engelska om masterprogrammet ovan.
Vattnets kretslopp och vattenresurser förändras i en allt snabbare takt, vilket utmanar mänskligheten alltmer. Till exempel har den globala markbaserade vattenlagringen minskat avsevärt i vissa regioner på grund av sötvattenförbrukning inom energiproduktion och jordbruk, och miljarder människor bor i regioner med vattenstress.
Mer än hälften av flodernas sötvattenlivsmiljöer är redan hotade. De här utmaningarna kan endast hanteras av yrkesverksamma med en djup men holistisk förståelse för vattenresurser, inklusive hur de förändras, hur de kan användas och hanteras och hur de för närvarande påverkas. Det här mastersprogram ger dig en förståelse för hur allt det här hänger ihop.
Arbetsmarknaden är bred och du får lära dig att hjälpa till att hantera, bedöma och skydda vattenresurser och exempelvis arbeta inom privat sektor, som konsult, inom icke-statliga organisationer, kommunala och statliga myndigheter eller inom akademin.
Du lär dig om hållbar användning av grund- och ytvattenresurser, vattnets betydelse för geosystemet, hydrologi, vattenpolitik, styrning och förvaltning. Det inkluderar också fallstudier från verkligheten och problematik relaterad till vattentilldelning, vattenresiliens och försämrad vattenkvalitet. Inom programmet studeras vattensystem genom exkursioner och övningar i både Sverige och Grekland. Du lär dig även att länka kunskap om vattenrelaterad vetenskap med andra områden som t ex fjärranalys, landskapsekologi, jordsystemmodellering och miljöledningssystem.
-
Programöversikt
Masterprogrammet som är på två år har följande upplägg:
45 hp obligatoriska kurser
15 hp valbara kurser
0-30 hp valfria kurser
30–60 hp självständigt arbete (obligatoriskt)År 1
Hösttermin
Vattenresurser och hållbarhet, 15 hp (GE7094)
Vetenskapliga metoder inom naturgeografi, 15 hp (GE7095)
Vårtermin
Valbar kurs (period A-B), 15 hp, till exempel:
Miljövård och samhällsplanering, 15 hp (GE7083)
Simuleringar med jordsystemmodeller, 15 hp (GE7099)
Tillämpad fjärranalys och GIS för landskapsanalys, 15 hp (GE7088)
Obligatorisk kurs (period C-D):
Grundvattenresurser och hydrogeologisk analys, 15 hp (GE8038)
År 2
Under sista året skriver du ett examensarbete. Beroende på om du vill skriva ett examensarbete om 30, 45 eller 60 hp kan du välja valfria kurser i olika omfattning: Examensarbete i naturgeografi och kvartärgeologi 30/45/60 hp (GE9009).
-
Så ansöker du
Ansökan till programmet görs via www.antagning.se och sista ansökningsdag för samtliga sökande är den 15 januari 2025.
Obligatorisk dokumentation
Utöver de handlingar som står angivna på www.antagning.se behöver du skicka in ansökningshandlingar som är specifika för detta program:
- Personligt brev (maximalt en sida)
Läs gärna mer under FAQ – Vanliga frågor och svar - CV
Om du fortfarande studerar mot en kandidatexamen när du ansöker till programmet, ska du i det personliga brevet förklara vilka kurser och hur många poäng som återstår, innan du har 180 hp inklusive det självständiga arbetet.
Alla ansökningshandlingar ska laddas upp enligt instruktioner som finns på antagning.se.
- Personligt brev (maximalt en sida)
-
Arbetsmarknad och karriär
Arbetsmarknaden för studenter som gått detta program är bred och studenter förväntas efter avslutad utbildning kunna hjälpa till att hantera, bedöma och skydda vattenresurser och exempelvis arbeta inom privat sektor, som konsult, inom icke-statliga organisationer, kommunala och statliga myndigheter eller inom akademin.
-
Kontakt
För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.
Programansvar
Fernando Jaramillo
E-post: fernando.jaramillo@natgeo.su.seStudievägledare, studentexpedition och fler kontakter
Kontakt