Fysikum tränar gymnasielever i vetenskapligt tänkande

Förberedande forskningsläger för gymnasielever inför International Young Physicists Tournament. Sista anmälan till tävlingen är den 3 oktober.

International Young Physicists Tournament (IYPT) är en av världens största tävlingar inom fysik. Varje år publiceras en lista på 17 fysikaliska problemställningar som gymnasieungdomar världen över undersöker och förbereder sig att presentera. Efter att ha arbetat med problemen under året fram till våren så väljs normalt fem ungdomar ut, och de får bilda Sveriges landslag som reser till den internationella tävlingen för att utmana resten av världen med all den forskning som de svenska eleverna tillsammans fått fram.

Helgen 14-15 oktober 2023 anordnar Vetenskapens Hus, IYPT och Fysikum ett forskningsläger för gymnasieelever som en förberedelse inför tävlingen.

Under några intensiva dagar får gymnasieelever möjlighet att vetenskapligt undersöka några av IYPT-problemen, göra experiment, jämföra med teori samt diskutera massor av spännande fysik, teknik och matematik långt över gymnasienivån.

Fysikum har en lång tradition att engagera ungdomar i experiment och demonstrationer, med aktiveteter som Fysikshow och öppna föreläsningar, och IYPT ger goda möjligheter att utmana sina kunskaper och föreställningar i fysik oavsett om man vill delta i tävlingen eller vill använda arbetet till sitt gymnasiearbete.


Läs mer om tävlingen och om IYPT SWEDEN här: Vad är IYPT

Mer information här: Inbjudan forskningsläger inför IYPT

Här hittar du programmet

 

Kontakt

Välkommen att kontakta oss om du har frågor:

Henrik Öström
Tel: 08 5537 8641, e-post: henrik.ostrom@fysik.su.se

På denna sida