SOFI-forskare inbjudna till prestigefyllt Nobelmöte i Lindau
Chloé Nibourel och Leopoldo Lazcano från Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet har blivit utvalda att delta i det åttonde Nobelmötet i ekonomisk vetenskap i Lindau.
Leopoldo Lazcano och Chloé Nibourel. Foto: Magnus Dahl
Lindau-mötena samlar framstående unga forskare från hela världen för att utbyta idéer och samtala med Nobelpristagare. Chloé Nibourel och Leopoldo Lazcano är två av endast 250 lovande unga ekonomer globalt som bjudits in till detta prestigefyllda evenemang.
– Det är en ära att få vara en del av Lindau-mötena. Att få höra Nobelpristagares perspektiv på vår tids mest angelägna utmaningar, och samtidigt knyta kontakter med nästa generation ekonomer – vilket otroligt program, säger Chloé Nibourel, postdoktoral forskare vid SOFI.
Nibourel är specialiserad på politisk och offentlig ekonomi. Med hjälp av data och ekonometriska metoder undersöker hon aktuella trender i demokratiska system. Hennes forskning fokuserar främst på politisk polarisering och hur den påverkar val och offentlig politik.
– Att få träffa 20 Nobelpristagare inom mitt eget forskningsfält under en enda vecka är otroligt. Jag är väldigt glad över att få delta och tror att det kommer att bli en mycket lärorik upplevelse, säger Leopoldo Lazcano, doktorand vid SOFI.
Hans avhandlingsarbete handlar om arbetsmarknadsekonomi och socialpolitik, med särskilt fokus på frågor som brottslighet, finansiell kunskap, pensioner och jämställdhet.
Nobelmötet i Lindau 2025 äger rum den 26–30 augusti och kommer att kretsa kring de mest aktuella ämnena inom ekonomisk vetenskap. Syftet är att främja utbytet mellan Nobelpristagare och nästa generations ekonomiforskare.
Lazcanos och Nibourels deltagande stöds generöst av Ragnar Söderbergs stiftelse, som täcker deras resekostnader och deltagaravgift.
Arbetsmarknadsekonomi är ett mycket brett ämnesområde. Utöver forskning rörande arbetsmarknadsutfall som löner och sysselsättning studeras inom AME såväl grund- som högre utbildning, hälsa, skatter och inkomstöverföringar, politik, brott och straff, och jämställdhet.