Vilka kompetenser efterfrågas mest?
Vill man veta vilka kompetenser arbetsgivarna sätter störst värde på, då ska man granska jobbannonserna. Det har fackförbundet Naturvetarna gjort.
Fakultetens arbetsmarknadsdag för biologer, geovetare och kemister den 12 februari var som vanligt välbesökt. Aula Magna fylldes av utställare från många branscher och vetgiriga studenter kunde plocka åt sig informationsmaterial och fråga om vilken kompetens som arbetsgivarna vill se hos sina nyanställda. Dessutom ordnades flera seminarier.
Omfattande analys av jobbannonser

Men den som verkligen vill veta vad arbetsgivarna efterfrågar när det är dags att rekrytera nya medarbetare bör förstås kolla vad som står i jobbannonserna. Det har fackförbundet Naturvetarna gjort och resultatet presenterades vid ett seminarium med titeln ”Naturvetares löner och mest attraktiva kompetenser”.
Det var ingen liten undersökning. Drygt 5 miljoner jobbannonser från perioden 2014–2022 samlades in och analyserades med avseende på vilka naturvetenskapliga kompetenser som efterfrågades. Annonserna sorterades dessutom in i olika branschområden varav Miljö, Life science och Hälso- och sjukvård är de mest relevanta för biologer.
Vilka kompetenser är mest eftersökta?
För branschområdet Miljö var kunskaper om eller erfarenhet av Miljöbalken den mest efterfrågade kompetensen. Därefter följde återvinning, avfallshantering och processteknik i nu nämnd ordning.
Branschområdet Life science handlar till stor del om läkemedelsutveckling så det är inte förvånande att GMP här blev den mest efterfrågade kompetensen. GMP betyder Good Manufacturing Practice, på svenska God tillverkningssed. Det är ett regelverk som styr tillverkning och packning av framför allt läkemedel och livsmedel. Därefter följde kompetenserna projektledning, automatisering och kvalitetssäkring.
Med branschområdet Hälso- och sjukvård menas här arbetsmarknaden för biomedicinska analytiker och liknande labbjobb. Läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal har egna fackförbund och deras tjänster ingår inte i Naturvetarnas undersökning. Den mest efterfrågade kompetensen på detta område var inte oväntat sekvensering (”Next generation sequencing”). Därefter följde kompetenserna GMP (igen!), mikroskopering samt kunskaper om ätstörning.
Hur var det med lönerna?
Om man har rätt kompetens och blir anställd, vad kan man då förvänta sig för lön? Naturvetarna har med sina 35 000 medlemmar en omfattande lönestatistik och kan ge besked. Den som har en examen i biologi får oftast en ingångslön på 35 000 – 36 000 kr per månad.
Men yrkesverksamma biologer är sannerligen ingen homogen grupp utan återfinns under en lång rad yrkesrubriker. Det är något man ska tänka på när man söker jobb och läser annonser! Några exempel på vanliga yrkestitlar från Naturvetarnas statistik är, förutom biolog, handläggare, naturvårdshandläggare, miljökonsult, utredare och projektledare.
Senast uppdaterad: 7 mars 2025
Sidansvarig: Institutionen för biologisk grundutbildning