I artikeln här har vi samlat svar på vanliga frågor!
Är det svårt? Kommer jag in? Svar på vanliga frågor
Vare sig det handlar om hållbar utveckling eller botemedel mot sjukdomar är kemi helt rätt. Kemiska sektionen erbjuder dig en komplett kemiutbildning där du kommer i kontakt med kemi från minsta atom till de stora biomolekylerna.
Skaffa dig en kemiutbildning och få jobb på en gång.
Kemikurserna som vi erbjuder kommer vara fyllda med intressanta föreläsningar och massor med roliga laborationer.
Om du väljer att läsa vårt kandidatprogram ingår även kurser i matematik, datahantering och forskningsmetodik. Under programmets gång kommer du att utveckla färdigheter i projektplanering och förbättra din förmåga att ta in information, analysera, sammanfatta och presentera den. Kemiprogrammet avslutas med ett forskningsprojekt som du gör på ett universitet eller på ett företag i Sverige eller utomlands.
Vi på kemiska sektionen är också värdar för kandidatprogrammet i nutrition, en tvärvetenskap som sträcker sig över en bredd av ämnen, från naturvetenskap som kemi, biokemi, molekylärbiologi och livsmedelsvetenskap, till medicinska ämnen som fysiologi, sjukdomslära, toxikologi, epidemiologi och folkhälsovetenskap. Du läser del av utbildningen på SU, och andra delen på KI i Huddinge.
Våra masterprogram är utvecklade för dig som vill fördjupa dig inom ett visst kemiområde. Du kommer under två års tid studera intensivt under vägledning av framstående forskare vid en av Kemiska sektionens institutioner. Utbildningen grundar sig på dina teoretiska och praktiska kunskaper och tar dig till kemins absoluta framkant. Masterprogrammen avslutas med ett längre forskningsprojekt antingen inom akademin eller näringsliv.
Kemister är hett eftertraktade – både i Sverige och utomlands. Utsikterna för jobb efter avslutad utbildning är mycket goda!
Beroende på vilken inriktning man väljer så hamnar en person med en kemiutbildning ofta inom forskningsenheter i branscher med anknytning till hälsa, sjukdomar, läkemedel, livsmedel, energi- miljö- och vattenfrågor, färgindustri etc. På senare år har dessutom efterfrågan av utbildade kemister ökat inom mode och kosmetika-industrin. Du kan även jobba inom sälj, projektledning och instrumentsupport. Möjligheterna är oändliga för dig med en kemiutbildning.
Vad kan jag jobba med efter studierna?
Tror du oss inte? Då är det dags att träffa några av våra alumner!
Helen Blomqvist har utsetts till ny chef för Sandvik Coromant. I rollen ansvarar hon för att förstärka företagets position i framkant för tillverkningsindustrin. Men allt startade med kemistudier vid Stockholms universitet. ”Jag drivs av att lära mig nya saker och att ständigt se ett kundvärde i det jag gör. Det och kunskaper i kemi har tagit mig till ledande roller”, berättar Helen.
Efter ett spännande år på ett dopinglabb ville Lovisa Österlind träffa mer människor. Idag ansvarar hon för försäljning av förbrukningsartiklar och instrument för provupparbetning – det bästa av två världar menar Lovisa.
Hej Lovisa, hur väcktes ditt intresse för kemi?
– Till en början låg biologi mig närmast hjärtat. Jag hade en vision om att jag i framtiden, iförd stövlar och galonbyxor, skulle studera olika ekosystem och ta vattenprover. Men så fick jag upp ögonen för kemi när vi utförde vattenanalyser under en breddningskurs. Då insåg jag att kemin är starkt kopplad till både vardag och miljö. Dessutom är den faktiskt nära förankrad med biologin.
Lovisa, "Jag ville träffa mer människor – därför bytte jag labbjobbet mot en roll inom försäljning”
My Persson tog sin kandidatexamen i kemi för fem år sedan. Idag jobbar hon som sektionschef för ett av kvalitetslabben på Octapharma AB.
Hej My, varför valde du att plugga kemi?
– Genom hela min skolgång har jag gillat de naturvetenskapliga ämnena mest, speciellt biologi och kemi. Jag började först på biologilinjen på SU, men insåg snabbt att ju mindre beståndsdelar det handlade om desto mer intressant tyckte jag att det var. Så jag bytte växter och djur mot syror och baser och började på kandidatprogrammet i kemi.
Läs mer om My och hennes karriärval här.
Anton Stolt läste först marinbiologi men fastnade lite oväntat för kemi. Anton bytte utbildning och idag arbetar han som laboratorieingenjör på ett medicinföretag.
Hej Anton, kan du berätta lite kort om dig själv och hur ditt intresse för kemi väcktes?
– Jag är 24 år och har tidigare läst kandidatprogrammet i kemi vid Stockholms universitet. Jag arbetar numera som laboratorieingenjör på ett medicinföretag. Jag har alltid haft ett intresse för de naturvetenskapliga områdena men det var först under en obligatorisk biokemikurs på universitetet som intresset för kemi fastnade ordentligt.
Läs mer om Anton, "Med ett intresse för både marinbiologi och kemi blev biokemi ett perfekt val”
Emil läste en kandidatexamen i kemi och intresset för ämnet tog fart under utbildningen. Idag jobbar han ute på fältet som serviceingenjör.
– Mitt intresse för kemi väcktes faktiskt i och med att jag började kemilinjen, vilket kan tyckas något bakvänt. Det var framförallt under kursen ”Organisk kemi” som jag började förstå att kemi var något greppbart och logiskt. Kunskap som gick att applicera på livet och vardagen också, inte bara för att klara nästa tenta. Sedan ökade intresset i takt med att jag började förstå mer om hur saker och ting hänger ihop, säger Emil.
Möt Emil, det kanske låter bakvänt, men mitt intresse för kemi väcktes först under utbildningen”
Stockholms universitets kemiutbildningar håller i till i Kemiska övningslaboratoriet (KÖL), i anslutning till Arrheniuslaboratorierna på campus Frescati.
Här har du tillgång till fräscha välutrustade labb där du kommer att tillbringa en stor del av din studietid. Här finns också föreläsningssalar, studieplatser och studentpentry med gott om tillhörande sittplatser.
På KÖL hittar du också Kemiska sektionens kansli och studentexpedition, där du kan träffa studievägledare, internationell koordinator, hämta tentor eller ställa frågor.
Inget studentliv i Stockholm? Skulle inte tro det, Naturvetenskapliga föreningen (NF) har ju till och med ett eget hus med studieplatser och pub ett stenkast från KÖL!
Hälsa på hos naturvetenskapliga föreningen!
I artikeln här har vi samlat svar på vanliga frågor!
Är det svårt? Kommer jag in? Svar på vanliga frågor
Skall jag läsa kemi på Stockholms universitet eller en teknisk utbildning, ex till civilingenjör på KTH? Det är en vanlig fråga, och den har inget enkelt svar. Utbildningarna skiljer sig åt, men att ha lite koll på skillnaderna kan hjälpa dig i valet. Oavsett vilken av utbildningarna du väljer, så får du en bra utbildning med en mycket god arbetsmarknad som väntar dig.
Utveckla ny avancerad hudvård, forska inom miljöfrågor, undervisa eller göra karriär. Våra studenter har alla kemi som huvudintresse men helt olika drömmar och mål för sin framtid, här nedan träffar du några av dem.
Fanny Asplund är hudterapeuten som ville veta hur olika ingredienser fungerar på huden. Hon bestämde sig för att läsa kemi, för att kunna arbeta inom kosmetologi och ta fram lösningar till olika hudåkommor.
Hej Fanny, kan du berätta varför du valde att plugga kemi?
– Jag började plugga kemi då jag under tiden som hudterapeut hade många frågor om hur ingredienser fungerade specifikt på huden. Under utbildningen till hudterapeut var det dock ingen som kunde svara på dessa frågor, vilket gjorde att jag började titta på akademiska utbildningar inom naturvetenskap. Biologi kändes inte tillräckligt specifikt då jag var intresserad av ingredienser på molekylnivå.
Varför valde du att plugga kemi?
– Jag har varit fascinerad av kemi ända sedan jag var liten och har länge haft en dröm om att bli riktigt duktig på att labba. Att framställa nya molekyler, lite som att bygga lego, är något jag alltid tyckt varit jättecoolt. Det fick mig att bli intresserad av läkemedel och dess kemi samt hur de verkar i biologiska system. Genom att plugga kemi hoppades jag få goda grunder i ämnet samtidigt som jag kunde lära mig mer om mig själv och vad jag ville med mina studier. För helt säker var jag inte på mitt val. Men jag tänkte att det var en mycket bra början – oavsett vad jag ville göra senare. Jag valde en naturvetenskaplig utbildning i kemi framför en teknisk för att få djupare kunskap, bättre labbvana och närhet till forskning.
Hej Linnea, varför valde du att läsa kemi?
– Jag upptäckte kemins spännande värld när jag läste ett naturvetenskapligt basår för att bredda min behörighet. Jag har en bakgrund i hotell- och restaurangbranschen men när det var dags att plugga var det kemi jag tyckte var roligast och därför valde jag att läsa kandidatprogrammet på Stockholms universitet.
Hej Linus! Berätta lite om dig själv och varför du valt att läsa en masterexamen i kemi?
– Jag är en före detta glasmästare som valde att gå tillbaka till skolbänken. Jag har en kandidat i miljövetenskap med inriktning mot kemi och läser just nu en master i analytisk kemi. Att jag har inriktat mig mot just analytisk kemi beror på att jag vill höja miljöfrågan, framför allt kemikalie-exponering och utsläpp av miljöfarliga substanser.
Linus, glasmästaren som blev miljövetare som läser master i analytisk kemi
Att läsa kemi är både svårt och tidskrävande, men tack vare våra superengagerade lärare brukar det gå lättare att komma igång och ta sig över tröskeln in i denna nya värld. Lärare på Kemiska sektionen har fått utmärkelsen "Årets lärare" tre år i rad!
Här nedan träffar du några av alla våra lärare!
Hej Anna-Lena, vad är det bästa med att undervisa i kemi?
– Jag undervisar i neurokemi med molekylär neurobiologi, det vill säga i hur vår hjärna fungerar på en molekylär/kemisk nivå. Hjärnan kontrollerar inte bara kroppens funktioner – i hjärnan formas även dina tankar, skapas dina känslor och dina minnen lagras. Du är med andra ord din hjärna. Det bästa med att undervisa i neurokemi är att det ger studenterna en förståelse för hur de själva och andra människor fungerar och vad som går fel i sjukdomar som t.ex. Alzheimers sjukdom.
Träffa Anna-Lena ”Du kan förvänta dig roliga laborationer och engagerade lärare som själva forskar”
Hon driver frågan kring jämställdhet i akademin och arbetar för att ett kandidatprogram i grön kemi ska bli verklighet. Möt sektionsdekan Berit Olofsson som blev professor i organisk kemi när hon nyss fyllt 40 år. – Organisk kemi kräver en spännande kombination av teoretiskt kunnande och experimentell skicklighet, där ingen dag är den andra lik på labbet, berättar Berit
Möt professor Berit ”Det finns ständigt nya saker att upptäcka och fascineras över"
Hej Lasse, berätta lite kort om dig och vad som fick dig att börja studera kemi.
– Jag har ända sedan barnsben varit intresserad av att undersöka hur saker ser ut inuti. Kemi är speciellt då det inte är så lätt att se materiens minsta beståndsdelar. Ibland beskrivs det som att vi hanterar “svarta lådor”. Vi försöker få kunskap genom att kolla på lådorna från utsidan, skaka på dem och mäta hur de reagerar på olika sätt. Kemi är lite av en lek, en lek med att försöka förstå varför saker reagerar på olika sätt. Dessutom finns det ett estetiskt perspektiv – jag tycker exempelvis att kristaller är väldigt vackra.
Läs mer om Lasse Eriksson, "Jag får energi av att undervisa i kemi!"
Rickard Hedman, även kallad super-assen, ser till att biokemilaborationerna blir så bra som möjligt. Det bästa med jobbet är utan tvekan att få träffa och hjälpa studenter.
– Dessutom är det väldigt givande att få vara med och påverka, utveckla och förbättra undervisningen – det känns verkligen viktigt och roligt på samma gång!
”För att komma till bukt med klimatkris och andra miljöproblem behövs duktiga kemister”
Viktor Bengtsson är doktorand och labbassistent på kurser i grundläggande kemi vid Stockholms universitet. Han är en uppskattad lärare som med stort engagemang förklarar så att eleverna verkligen förstår.
Hej Viktor, kan du berätta om vad som fick dig att börja studera kemi?
– Mitt intresse för kemi går tillbaka till högstadiet och den lärare jag hade i nian som var entusiastisk och duktig på att förklara. Intresset fortsatte sedan genom gymnasiet och Berzelius-dagarna.
”Det bästa är att få se studenter göra bra ifrån sig på tentor och efter kursen”
Kemiska sektionens kansli & studentexpedition
Kontor: Kemiska övningslaboratoriet M345
E-mail: kemi@su.se
Kemiska övningslaboratoriet, M345
Svante Arrhenius väg 16 A-D
Via den här adressen når du följande funktioner: Studievägledare, studieadministratör, internationell koordinator, studierektor och intendent.
Måndagar, tisdagar och onsdagar 09.00-11.30, 12.30-15.00
Onsdagar 10.00-11.30, 12.30-15.00
Senast uppdaterad: 17 oktober 2023
Sidansvarig: Kemiska sektionen