Sömn- och ljusforskare Arne Lowden ser hälsofördelar med utejobb året runt

Svenska Dagbladet skriver i en artikel den 5 juni om att utomhuskontor är en växande trend, både i Sverige och internationellt. Sömn- och ljusforskare Arne Lowden ser många hälsofördelar med utejobb året runt, men nya arbetssätt kan vara utmanande.

Arne Lowden. Foto: Niklas Björling
Arne Lowden. Foto: Niklas Björling

Att flytta kontorsarbetet utomhus kan ge våra sinnen en välbehövlig paus från den trånga inomhusmiljön och det konstgjorda ljuset.

Det menar Arne Lowden, sömn- och ljusforskare vid Stockholms universitet, som ser en mängd fördelar med att ta kontorsarbetet utomhus. Det naturliga ljuset och den friska luften kan bidra till att förbättra vår sömnkvalitet och öka vår energinivå. Resultatet? Färre sjukskrivningar och ett ökat välmående*.

Arne Lowden säger att det därmed inte är konstigt att fler och fler arbetsgivare ser värdet i att erbjuda sina anställda möjligheten att kontorsarbeta utomhus.

Läs hela artikeln på svd.se

Läs mer om Arne Lowden

* Läs forskningsartikeln bakom detta påstående (på engelska): Söderlund, C., et al. (2023). The outdoor office: a pilot study of environmental qualities, experiences of office workers, and work-related well-being. Frontiers in Psychology, 14. doi.org/10.3389/fpsyg.2023.1214338