Masterprogram i religionshistoria
Programmet vänder sig till den som vill utvidga och fördjupa förståelsen av hur religiösa traditioner formeras, förändras och inverkar på mänskliga samhällen i historia och nutid.
En fördjupad förståelse garanteras dels genom empiriska detaljstudier inom en mångfald av religiösa traditioner, dels genom ett avancerat tillägnande av den aktuella teori- och metoddiskussionen samt relevanta vetenskapshistoriska frågeställningar. Programmet syftar ytterst till en historiskt och etnografiskt förankrad analys av religionens sociala dimensioner, men också till en fördjupad förmåga att tolka estetiskt, emotionellt och intellektuellt utmanande gestaltningar av den mänskliga tillvarons grundvalar. Inom programmet ges studenten möjlighet till fördjupning inom historiska-filologiska och etnologiska-antropologiska perspektiv.
Genom sin empiriska, teoretiska och metodiska bredd ger programmet en god bas för fortsatta humanistiska och samhällsvetenskapliga studier samt kompetens i förvärvsarbeten med höga krav på analytisk förmåga. Till förmågan att tillägna sig, förmedla och kritiskt analysera stora mängder information kommer även en omfattande orientering i världens etniska och religiösa mångfald. Programmet ger således en god grund för mera riktade arbetsuppgifter inom forskning, utbildning, bistånd, media- och kommunikation, utredningsarbete, diplomati och museiverksamhet.
Programmet ger behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i religionshistoria.
-
Programöversikt
Inom programmet är det möjligt att avsluta studierna med filosofie magisterexamen. För magisterexamen omfattar utbildningstiden heltidsstudier under ett år (60 högskolepoäng) och för masterexamen heltidsstudier under två år (120 högskolepoäng). Termin 1 är gemensam för samtliga studenter på programmet och det är därför möjligt att påbörja studierna utan att ha bestämt vilken examen som ska avläggas.
Utbildningen består av både obligatoriska och valbara kurser. För magisterexamen ska minst 45 högskolepoäng avse kurser inklusive självständigt arbete i religionshistoria. För masterexamen ska minst 75 högskolepoäng avse kurser inklusive självständigt arbete i religionshistoria. Därutöver ges möjlighet till specialisering genom breddningsstudier. Utrymmet för breddningsstudier ökar för den som följer utbildningen i två år. Undervisning sker på engelska. Alla kurser, förutom kurser i självständigt arbete, omfattar 7,5 högskolepoäng och går på halvfart där två kurser à 7,5 högskolepoäng läses parallellt.
För specificerade förkunskapskrav se respektive kursplan.
Omfattningen av kurser på grundnivå begränsad till högst 7,5 (magisterexamen) samt 15 högskolepoäng (masterexamen).
År 1
Termin 1
Vetenskaplighet och forskningsetik, 7,5 högskolepoäng, (huvudområde filosofi)
Religionshistorisk teori och metod I, 7,5 högskolepoäng, (huvudområde religionshistoria)och
eller
och
eller
Termin 2
Specialstudium I, 7,5 hp (huvudområde religionshistoria)
- Valbar kurs om 7,5 högskolepoängoch
Religionshistoria - magisterkurs, 15 hp (huvudområde religionshistoria)
eller
- Valbara kurser om totalt 15 högskolepoäng
År 2
Termin 3
Avancerad akademisk engelska, 7,5 högskolepoäng, (huvudområde engelska)
Religionshistorisk teori och metod II, 7,5 hp (huvudområde religionshistoria)
- Valbar kurs om 7,5 högskolepoäng
Specialstudium II, 7,5 hp (huvudområde religionshistoria)Termin 4
Religionshistoria - masterkurs, 30 hp (huvudområde religionshistoria)
-
Så ansöker du
Ansökan görs via Antagning.se.
-
Möt oss
-
Kontakt