Försvunnen 1600-talsbok återlämnad till universitetsbiblioteket

Den värdefulla boken som försvann från Stockholms universitetsbibliotek för flera decennier sedan är nu återlämnad. Den upptäcktes på en auktion i New York förra året av en firma som spårar stulet kulturarv. 

Flera personer som var på plats tog mobilbilder på fyndet.
Polis och åklagare överlämnade den saknade 1600-talsboken till Tommy Westergren, ansvarig för specialsamlingarna på Stockholms universitetsbibliotek Foto: Cecilia Burman

Boken, New-Englands Rarities Discovered, skriven av John Josselyn, upptäcktes förra året hos Sotheby’s auktionsverk i New York. Auktionshuset lade först ut boken till försäljning, men drog tillbaka den när de fick höra att den kunde vara stulen.

Raritetsboken trycktes i London 1672 och renderar ett högt värde på marknaden. Den behandlar floran och faunan i New England i USA och ingår i Bröderna Bergius bibliotek som testamenterades till Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) i slutet av 1790-talet. I slutet av 1970-talet förstatligades KVA:s bibliotek. Då donerades dels och deponerades dels samlingarna, inklusive Bröderna Bergius bibliotek, till Stockholms universitetsbibliotek. 
 
Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek, är lättad över att boken nu åter kommit i rätta händer. 

Överbibliotekarie Wilhelm Widmark tog emot boken av kriminalinspektör Mart Nyman. Foto: Cecilia Burman

– Det känns mycket bra när försvunnet kulturarv återbördas. KB upplyste oss om att boken fanns för auktion på Sotheby’s och svensk polis och åklagare har arbetat mycket snabbt med att vidta rättsliga åtgärder, och därför har den nu kommit tillbaka. 

Innan boken kom till Sotheby’s i fjol såldes den en gång i USA i slutet av 1990-talet. Boken bör därför ha försvunnit från universitetsbiblioteket för flera decennier sedan, och relativt obemärkt – den var inte saknad av biblioteket och inte polisanmäld, fram till förra året då den dök upp på auktionshuset i New York.

Hur kommer det sig att en så värdefull bok har kunnat försvinna från universitetsbiblioteket på det här sättet? 
– Förmodligen var det länge sedan boken försvann ur samlingarna och vid en tid när säkerheten inte var lika bra som idag. Forskarna kunde använda böckerna och förmodligen har den inte stulits utan ”råkat” följt med någon forskare till utlandet. Detta skulle inte kunna ske idag, säger Wilhelm Widmark. 

Liten bok som är uppslagen ryms i rar-bibliotekarien Tommy Westergrens händer.
Boken, New-Englands Rarities Discovered, skriven av John Josselyn är åter i händerna på Stockholms universitetsbibliotek. Foto: Cecilia Burman

Hur ser säkerheten ut idag för böcker i raritetssamlingen? 
– Mycket bra! Läsning av rara böcker får endast ske under övervakning och böckerna får inte lämna universitetsbiblioteket. Vi har full kontroll över att ingen bok ska kunna försvinna.

Text: Julia Milder