Zoologiska institutionen

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Zoologiska institutionen
Två gotlandsstövare. Foto: Anders Lekander

Inaveln ökar snabbt i de svenska hundraserna

Inavel och förlust av genetisk variation ökar oroväckande snabbt i de hundraser som har sitt ursprung i Sverige. Huvudorsaken är att allt för få hundar används i avel.

Strand

Östersjön visar vägen för världshaven

Uppvärmning, försurning, övergödning och syrefria bottnar är några av de förändringar som pågår i världens oceaner. Nu lanserar ett internationellt forskarteam en modell för att förutse och få bukt med kommande förändringar i världshavens kustområden.

Photo: Alexandra Balogh

Naturens signalsystem

Många djur har en iögonenfallande färgteckning som signalerar till t.ex. artfränder och potentiella fiender. Frågan om hur det gått till när de fått sina signaler har studerats i över 150 år. Nu har forskare vid Zoologiska Institutionen med hjälp av höns visat att en psykologisk mekanism vid inlärning hos signalmottagaren förklarar evolutionen av dessa färger, och kanske också andra signalsystem i naturen.

Photo: Marcus Marcetic

Wallenberg Academy Fellow 2017

Rike Stelkens har utsetts till Wallenberg Academy Fellow 2017 av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Hon kommer att att undersöka om den genetiska mångfalden som härrör från hybridisering hjälper jäst att överleva i nya miljöer.

Zootis Twitter
lediga anställningar
masterarbete

Interninformation