"Bibliografiska data och historisk forskning: Om analog och digital kunskapsorganisering vid biblioteken och hur de samspelar med historisk kunskapsproduktion". Kajsa Weber (Lunds universitet) presenterar på seminariet.
Bibliografiska data, bibliografier och databaser är viktiga verktyg för forskare som letar efter primärkällor i bibliotekets samlingar, men de är långt ifrån de neutrala verktyg de utgör sig för att vara. I denna presentation behandlas sambandet mellan å ena sidan den information som bevaras i bibliografiska data och bibliografier och å andra sidan den kunskap om det förflutna vi kan vinna genom denna data.
I centrum står två böcker från 1500-talet och deras plats i svenska bibliografier. Texterna exemplifierar hur sökverktyg har effekter på tolkningar av det förflutna och hur luckor i sökverktygen går i arv. Genom att tolka de två 1500-tals texternas plats i de svenska bibliografierna framträder inte bara bibliografierna som medskapar till historisk kunskap utan också en ny bild av den svenska reformationen. I förlängningen har detta betydelse för hur en framtida digitalisering av det svenska tryckta kulturarvet kan utformas.
Om seminariet
Seminariet arrangeras tillsammans av Digitalhistoriska seminariet och Högre seminariet vid institutionen för kulturvetenskaper, Linnéuniversitetet.
Chair för Kulturvetenskapligt högre seminarium, LNU: Sara Ellis-Nilsson och Charlie Järpvall.
Seminariet sker på plats vid Linnéuniveritet, Rummet Dacke, och på Zoom.