Konferenser och seminarier
Historiska institutionen driver och medverkar i flera seminarieserier med olika teman. Flera av seminarierna är även kopplade till en forskargrupp eller ett forskningscentrum. Det finns både forskningsinriktade och mer populärvetenskapliga seminarium.
Digitalhistoriska seminariet
Det digitalhistoriska seminariet är en samlingspunkt för alla med intresse för digitaliseringen av historievetenskapen. Seminariet diskuterar dessutom användningen av digitala metoder i historisk forskning oberoende av traditionella tematiska och kronologiska avgränsningar.
Digitalhistoriska seminariet hålls vanligtvis via Zoom kl. 13.15-15.00 på tisdagar. Se mer om programmet och hur du anmäler dig:
Mer om Digitalhistoriska seminariet
Kontakt
Sammankallande: Sune Bechmann Pedersen
Medeltidsseminariet
Centrum för medeltidsstudier organiserar det tvärvetenskapliga medeltidsseminariet vid Historiska institutionen. Seminariet erbjuder en plattform för samarbete mellan olika discipliner och ger en möjlighet att presentera nya publikationer, projekt och pågående forskning. Seminarierna är öppna för allmänheten, ingen anmälan krävs.
Medeltidsseminariet hålls kl. 15.00-17.00 på måndagar. Under höstterminen 2023 hålls seminarierna via zoom samt på plats i seminarierum D900.
Kontakt
Sammankallande: Kurt Villads Jensen
Kontakt: Löpande information publiceras via centrets facebooksida och e-postlista. Anmäl dig till listan genom att mejla sekreterare@medeltid.su.se.
Tidigmoderna seminariet
Tidigmoderna sammanträder fem gånger per termin på onsdagar kl. 15:00-17:00 I serien ingår även regelbundet ”Tidigmoderna temadagar” kring aktuella forskningsfrågor.
Kontakt
Sammankallande: Anton Runesson, Mats Hallenberg och Karin Sennefelt.
Kontakt och information: Anton Runesson
Modernhistoriska seminariet
Den modernhistoriska forskningen på Historiska institutionen har sin tyngdpunkt på 1900-talet med studier av bland annat flyktingpolitik, biståndsfrågor, välfärdspolitik, sociala rörelser, vetenskapliga karriärer.
Kontakt
Kontakt och information läsåret 2023-2024: Nils Edling
Mer om modernhistoriska seminariet
Genushistoriska seminariet
I genushistoriska seminariet diskuteras, genomtröskas och debatteras texter med nya genusperspektiv. Seminariet samlar forskare som arbetar med alla perioder, från medeltid till vår samtid, och forskare som ägnar sig åt någon form av genusperspektiv i sin forskning.
Kontakt
Sammankallande, kontakt och information: Anders Ahlbäck, Helena Tolvhed
Klimat- och miljöhistoriska seminariet
Klimat- och miljöhistoria är ett tvärvetenskapligt forskningsfält som använder sig av både kvantitativa och kvalitativa metoder och studerar en bredd av ämnen ur ett flertal perspektiv
Seminariet hålls normalt på utvalda onsdagar kl. 15:00-17:00, både som hybridseminarium på plats i rum D837 på Historiska institutionen, samt via Zoom.
Kontakt
För att få Zoom-länk eller läggas till på utskickslista för information om seminariet, mejla charlotta.forss@historia.su.se eller fredrik.c.l@historia.su.se.
Maritima seminariet
De maritima seminarierna anordnas av Centrum för maritima studier som är ett samarbete mellan Historiska institutionen, Institutionen för arkeologi och antikens kultur samt Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet och Statens maritima och transporthistoriska museer.
Seminarierna hålls digitalt via Zoom under 2023.
Kontakt
Sammankallande för seminarierna är centrumledare Leos Müller.
Kontakt: cemas@historia.su.se
Seminariet i de internationella relationernas historia
Seminarieserien organiseras av Hans Blix Centrum för de internationella relationernas historia vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer i samarbete med Historiska institutionen.
Sammankallende är Aryo Makko.
Läs mer om Hans Blix Centrum här.
Se schemalagda seminarier på Hans Blix Centrums sida här:
Stads- och kommunhistoriska seminariet
Stads- och kommunhistoriska institutet forskar och publicerar om svensk och internationell stadshistoria. Institutets forskarseminarier äger rum utvalda tisdagar, kl. 13:00-15:00 i rum D900 på Historiska institutionen, Stockholms universitet. En eller två forskare presenterar ny forskning som knyter an till institutets verksamhet. Ingen föranmälan behövs.
Vid sidan av seminarier arrangerar institutet workshopar och konferenser i Sverige och utomlands. Stadshistoria är ett brett ämne, där många olika discipliner är intresserade. Seminarierna är därför öppna för olika ämnen och frågeställningar.
Kontakt och information: Heiko Droste och Hannes Rolf
Senast uppdaterad: 8 september 2023
Sidansvarig: Historiska institutionen