Konferenser och seminarier
Historiska institutionen driver flera seminarieserier med olika teman. Flera av seminarierna är även kopplade till en forskargrupp eller ett forskningscentrum. Det finns både forskningsinriktade och mer populärvetenskapliga seminarium.
Genushistoriska seminariet
I genushistoriska seminariet diskuteras, genomtröskas och debatteras texter med nya genusperspektiv. Seminariet samlar forskare som arbetar med alla perioder, från medeltid till vår samtid, och forskare som ägnar sig åt någon form av genusperspektiv i sin forskning.
Läs mer om genushistoriska seminariet
Kontakt
Sammankallande, kontakt och information: Anders Ahlbäck, Helena Tolvhed
Klimat- och miljöhistoriska seminariet
Denna nya seminarieserie kommer snart att börja schemaläggas vid institutionen. Mer information kommer.
Maritima seminariet
De maritima seminarierna anordnas av Centrum för maritima studier som är ett samarbete mellan Historiska institutionen, Institutionen för arkeologi och antikens kultur samt Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet och Statens maritima och transporthistoriska museer.
Seminarierna hålls digitalt via Zoom under vårterminen 2022.
Kontakt
Sammankallande för seminarierna är centrumledare Leos Müller.
Kontakt: cemas@historia.su.se
Medeltidsseminariet
Centrum för medeltidsstudier organiserar det tvärvetenskapliga medeltidsseminariet vid Historiska institutionen. Seminariet erbjuder en plattform för samarbete mellan olika discipliner och ger en möjlighet att presentera nya publikationer, projekt och pågående forskning. Seminarierna är öppna för allmänheten, ingen anmälan krävs.
Medeltidsseminariet hålls kl. 15.00-17.00 på måndagar. Under vårterminen 2022 hålls seminarierna via zoom samt på plats i seminarierum D900.
Kontakt
Sammankallande: Kurt Villads Jensen
Kontakt: Löpande information publiceras via centrets facebooksida och e-postlista. Anmäl dig till listan genom att mejla sekreterare@medeltid.su.se.
Modernhistoriska seminariet
Den modernhistoriska forskningen på Historiska institutionen har sin tyngdpunkt på 1900-talet med studier av bland annat flyktingpolitik, biståndsfrågor, välfärdspolitik, sociala rörelser, vetenskapliga karriärer.
Kontakt
Kontakt och information: Elisabeth Elgán
Läs mer om modernhistoriska seminariet
Stads- och kommunhistoriska seminariet
Ett frukostseminarium om staden.
Stads- och kommunhistoriska institutet organiserar sina högre seminarier som frukostseminarier. En eller två forskare presenterar ny forskning, institutet tillhandahåller en enklare frukost. Ingen föranmälan behövs.
Stads- och kommunhistoriska institutet forskar och publicerar om svensk och internationell stadshistoria.
Vid sidan av frukostseminarier arrangerar institutet workshopar och konferenser i Sverige och utomlands. Stadshistoria är ett brett ämne, där många olika discipliner är intresserade. Seminarierna är därför öppna för olika ämnen och frågeställningar.
Kontakt och information: Mats Berglund och
Heiko Droste (2033 Kb)
Tidigmoderna seminariet
Tidigmoderna seminariet är Sveriges enda historiska seminarium om perioden 1500–1800. Seminariet sammanträder 5 gånger per termin på onsdagar kl. 15-17. I serien ingår även regelbundet ”Tidigmoderna temadagar” kring aktuella forskningsfrågor.
Läs mer om tidigmoderna seminariet
Kontakt
Sammankallande: Anton Runesson, Mats Hallenberg och Karin Sennefelt.
Kontakt och information: Anton Runesson
Senast uppdaterad: 31 maj 2022
Sidansvarig: Historiska institutionen