Stärkt institutionssamarbete ställer historielärarrollen i centrum
Steven Dahl, universitetslektor i ämnesdidaktik med inriktning mot historiedidaktik vid Institutionen för ämnesdidaktik, och Margaretha Nordquist, universitetslektor i medeltidshistoria vid Historiska institutionen, berättar om hur ett fördjupat samarbete inom ämneslärarprogrammets historiedel sätter fokus på lärarstudentens kommande yrkesutövning.
– Hur förhåller sig skolämnet historia till de olika delarna av den historievetenskapliga disciplinen?
Steven Dahl förklarar hur ett fördjupat samarbete institutionerna emellan syftar till lyfta fram denna fråga för att stärka historieundervisningen i de delar som berör lärarstudentens yrkeskunnande.

Det innebär i praktiken att ämneslärarstudenterna från och med höstterminen 2024 nu får ett extra seminarietillfälle med ett riktat historiedidaktiskt innehåll inom var och en av de fyra olika delkurserna på Historia I. Syftet är att de genom både teoretiska perspektiv och praktiska övningar ska få chansen att reflektera över skolämnet historia inom de olika kronologiska delkurserna, för att redan under den första terminen börja tänka på hur det man läser och lär sig kan göras till historieundervisning.
Vi vill att lärarstudenten ska hitta sin yrkeskategoris infallsvinkel på historieämnet. En dag ska de ju själva stå inför en grupp elever och då behöver vi ge dem de nycklar de behöver för att kunna undervisa i ämnet.
–Steven Dahl
Men en viktig förutsättning för att kunna göra detta är att kunna sitt ämne.
– Mitt huvudbudskap till studenterna är att de ska lägga ner mycket tid på sina studier i historia, om det så är på Historia I eller i fördjupningskurser, utvecklar han.
Att på ett tidigt stadium i lärarutbildningen koppla historieundervisningen till studenternas kommande lärarroll är också ett grepp som efterfrågats från studenterna själva, menar Steven Dahl. Med den nya samarbetsformen hoppas han också ha hittat en bestående modell som kan skapa en kontinuitet för ämneslärarprogrammet.
– Under grundutbildningen i historia får studenterna dels möta forskningsfronten inom historievetenskapen, dels möta skolämnet historia.
– Vi vill stärka deras läraridentitet och samtidigt påminna om historieämnets relevans, säger Margaretha Nordquist. Att vara historielärare är ett meningsfullt jobb och historieämnet är en resurs för samhället i stort, betonar hon.
– Men för att kunna lära ut måste man ju själv aktivt arbeta med att tillägna sig ämneskunskaper i en process som förhoppningsvis fortsätter även när studenterna är färdiga lärare. Ämneskunskaperna ser jag som en viktig del i det som gör lärarrollen så rolig och stimulerande, avslutar Margaretha Nordquist.
Senast uppdaterad: 23 januari 2025
Sidansvarig: Historiska institutionen